ASUS T100TA cihaza Linux kurulmuyor

SLMTOPAL

Femtopat
Daha fazla  
ASUS T100TA cihazım var. Herhangi bir Linux sürümü kuramadım bir türlü boot olmuyor. 3 gündür uğraşıyor. Linuxmint forumdaki GitHub'daki yazıları okudum ama olmadı yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum,

Son düzenleyen: Moderatör:
Konu eskimiş ama belki Google'dan aramayla gelen olur diye yazayım.

Birçok Linux'un bu cihaza kurulmamasının en önemli nedeni: cihazın üzerindeki işlemci (Intel Atom) 64 bit (x64, amd64) fakat cihazın BIOS'u (EFI) ise 32 bit (x86). Dolayısıyla 64 bit bir Linux kursanız bile cihazı yeniden başlattığınızda bir disk algılamadığını göreceksiniz.

Çözümü üç şekilde mümkün:

1- 32 bit (x86) işletim sistemi kurmak. Bu yöntem bu çağda artık pek mantıklı değil o yüzden önermiyorum. Zaten dağıtımlardan hala 32 bit ISO veren çok az var. Ayrıca kursanız bile birçok popüler uygulamanın artık 32 bit versiyonu da yok. (Bu arada cihazın kendi üzerindeki orijinal Windows 8.1 sürümü de 32 bit.)

2- Kurmak istediğiniz Linux dağıtımının 32 bit bootloader desteği yoksa bunu manuel olarak sağlamak. (İnternette istediğiniz dağıtıma göre bootia32.efi dosyasını arayıp ilgili işlemleri yapın.) Ben bu yöntemle Alpine Linux kurdum ve gayet güzel çalıştı.

3- Hepsinden mantıklı olan çözüm ise aynı anda 32 bit ve 64 bit bootloader desteğine sahip bir dağıtım seçin. Örneğin Fedora veya Debian olabilir. Ben her ikisini(n de son sürümlerini) bu cihaza kurdum ve tamamen normal kurulum yönergelerini takip ederek yaptım, herhangi bir ekstra işlem gerekmedi.

Fedora'nın KDE Plasma Mobile versiyonu bu cihazı tam bir 2'si bir arada (tablet + PC) şekline çeviriyor aslında arayüz olarak bunun için biçilmiş kaftan. Fakat maalesef aşırı kaynak tüketimi yüzünden aşırı ağır çalışıyor, yani kullanılmaz hale sokuyor.

Debian üzerinde hafif bir masaüstü seçerseniz (örneğin Xfce4) çok mükemmel olmasa da stabil bir performans normal bir kullanım sağlıyor ancak maalesef bu tür masaüstlerinin de dokunmatik / tablet destekleri yok, o nedenle ancak netbook gibi kullanabilirsiniz.

Bu cihazda ben ayrıca Artix denedim, zayıf işlemcisi ve düşük RAM'ine rağmen modern bir cihaz gibi oldukça iyi çalıştı. Fakat o da tablet için hiç uygun bir arayüze sahip değil.

Hala 2in1 cihazlar için geliştirilmiş bir Linux dağıtımı olmamasına çok şaşırıyorum.. KDE Plasma Mobile sanırım bu konuda ilk.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı