ASUS TUF FX505DT-BQ190 incelemesi

Selamlar, Hepsiburada sitesi üzerinden 6 bin TL gibi bir fiyata satın aldım. 5 Ağustos 2020 tarihinde elime ulaşan Asus FX505DT-BQ190 hakkında bir süredir içimde olan incelemeyi şimdi yapacağım.

işlemci: Ryzen 5 3550H
İşlemci olara Ryzen 5 3550H gayet rahat bir şekilde 1650 ekran kartını besleyebiliyor. 2.1 sabit frekansı ve 3.7 Boost frekansı bizi karşılıyor. Oyunlarda genel olarak sıcaklığı 80-92 arası lakin fanlar durumu stabil yaptığı için sıcaklık hakkında şikayetim yok. Ayrıca bacak üstü kullanımda fan çıkışı hariç rahatsız edici bir sıcaklık yok. Çift kanal performansını deneyimleme şansım olmadı, onun hakkında bir şey diyemececeğim. Intel tarafında var mı bilmiyorum ama "Virtual Super Resolution" özelliği bayağı hoşuma gidiyor :).

ekran kartı: GTX 1650
Gelelim 1650 tarafına, oyunlarda verdiği FPS pek tatmin edici değil. Drop yaşıyorum bazen, FPS değerleri 1650 tarafına göre güzel, ama genel olarak basit oyunlar dışında 60FPS altı görüyorum, onu belitrmek isterim. Sıcaklık olarak güzel bir iş çıkarıldığını düşünüyorum. Hiç 80 dereceyi geçtiğini görmedim kartın. Daha çok 70 derecelerde dolanıyor. Ve sadece laptop cihazlara olan bir şey mi bilmiyorum ama League of Legends oyununda 70-80 FPS alıyorum. Hatta bazen 55 bile olabiliyor.

Bazı oyunlarda verdiği FPS miktarları; (not: GeForce Experience ayarlarını kullanıyorum)

Hellblade: 50FPS civarı alıyorum.
Bannerlord: Küçük savaşlarda FPS sabitleme kullandığım için 100FPS oluyor, ama yaklaşık 200-300 kişilik savaşlarda 20-30 FPS'lere düştüğünü söyleyebilirim.
Detroit: 40-50 arası gidiyor.
Witcher 3: Genellikle 45-55 arası gözlemledim.
Kingdom come - deliverance: Genellikle 60FPS sabit alıyorum ama bazı normal düzeyde sahnelerde 50 FPS seviyelerine düşüyor.
League of Legends: Girişte 100+, ortalama 70-80.

RAM: 8 GB

8 GB 2400MHz ve CL17 değerinde karşılıyor bizi. RAM tarafında şu anlık sıkıntım yok ama yüzdelik dilimlere takıntılıysanız oyunlarda genellikle yüzdeleri bayağı yüksek oluyor(85-90), tabii ben anti virüs programları ve RAM harcayan programlar kullanıyorum. 16 GB olursa çok rahatlayacaktır. 2 bellek yuvası var ve 1 yuvası boş, 16 GB yapmak isteyen yapabilir yani.

anakart:

Anakart hakkında pek bir incelemem yok ama bütün çıkışların solda olması bazen sıkıntı çıkartabiliyor. 1 USB 2.0 ve 2 USB 3.2 bulunuyor. Mikrofon ve kulaklık girişi tek olan bir jack girişi var(7.1). 32 GB RAM takabilmek mümkün (2x16). Ne kadar depolama birimi takılabileceğini unuttum ve internette de bulamadım :(. Hatırladığım kadarıyla 1x512 GB M.2 SSD takılabiliyor, HDD konusunda bir bilgim yok. Ve üstünde 1000MBPS internet alıcısı var(adını bilmiyorum umarım anlamışsınızıdr)

depolama: PCI-e NVMe 256G M.2 SSD + SATA 1TB 5400RPM 2.5' HDD

Depolama olarak güzel bir ikili olduğunu düşünüyorum ama, 5400RPM gerçekten oyunlarda sıkıntı çıkarıyor denilebilir, özellikle sesi yüksek. Takıntılı iseniz gerçekten sinir bozucu olacaktır. Yüksek yükleme süreleri olan oyunları oynayacağım zaman SSD'ye aktarıyorum öyle oynuyorum. HDD ile yükleme süreleri sıkıcı oluyor. SSD konusunda sıkıntım yok, memnunum diyebilirim. Açılma süresi 18-20 saniye gibi bir süre. HDD memnun edici değil ama.

ekran: 60Hz 1920X1080 15.6"

1650 gibi bir karta 60Hz yeterli(60 HZ üstünü pek görmüyor). Ekranın üst çerçevesi biraz kalın olsa da beğeniyorum.

batarya:

Gerçekten rahatsız olduğum diğer konu batarya, driver yüklü değilken neredeyse 1-2 saat olmadan bataryası tükendi(Windows kurarken). Driverler ile gene daha iyi ama, şarj dışı kullanıma pek müsait değil.

fanlar: 2xfan

2 Fan bulunmakta, fanlar oldukça güzel çalışıyor ama sesi gene yük altında fazla. Kulaklık olmadan oyun oynamak isteyen bana üzücü bir haber :(. Havayı sadece alt ve üst kısımdan alıyor, aldığını hissedemiyorum ama çıkışı gerçekten güzel. Kış aylarında zorlasan küçük odan varsa ısıtırsın öyle diyeyim :D.

klavye:

Rahatsız olduğum bir diğer konu, space tuşu gıcırdıyor. Neler yaptıysam çözemedim şu gıcırtıyı. Servise gitti, geldi düzelmişti. Aradan 1 hafta geçti. Gene gıcırdıyor. RGB düz renk yani bölgesel değil tek tek renk değişiyor. Ama gece gerçekten hoşuma gidiyor renkleri. Basış hissiyatı güzel, 20 milyon tıklama ömrü var.

kasa:

Askeri standartlara göre üretiliyor, düşmelere karşı sağlam diyebilirim. Yüksek olmayan yerlerden birçok kez düşürdüm ama sapasağlam. Ve gerçekten çizgi çizgi görüntüsü olsun, bazı yerlerdeki yükseklikler olsun. Güzel görünüşe sahip. Ama hava alma delikleri konusunda pek bir şey diyemeyeceğim. Daha çok olabilirdi ama yeterli gibi. Ekran arkasında ise kaplan çiziği gibi çizikler var ve hava katmıyor değil. Genede sadelik sevenler için rahatsızlık verebilir.

şarj aleti: 150W

Gerçekten çok çiziliyor. Yatakta kullandım uzun süre, küçük taşımlar vs. çok çizildi ve geçmiyor da. Biraz takıntılıyım bu çizik konularında ama ben bile alıştım artık. Onun dışında ısınması tatminkar, ama kumaş içinde veya yastık altındaysa elinizle bir süre temas edemeyebilirsiniz. Genede ben beğeniyorum.

yazılımlar: myasus, Armoury Crate, TUF Aura Core.

Armoury Crate:
gerçekten sıkıntılı bir program. Sadece ışığı ve fan hızını ayarlamarken bile %10-20 CPU yiyor, onu sildim belki fonksiyon tuşlarından performans modunu falan değiştiremiyorum ama daha rahat ettiğim söylenebilir.
myasus: gerçekten işe yaradığını düşünüyorum. ASUS sitesinden yazılım indirebilir, müşteri hizmetlerine e-posta gönderebilir, sistem hataları için test yapabilir, şarj limiti koyabilirsiniz(%60 koyunca onu geçmiyor ve piliniz daha sağlıklı oluyor).
TUF Aura Core: Armoury Crate silindikten sonra ışık değiştirmek için bu programı indirdim, basit ışık modları var. Rengarenk, flash, sabit vb.

müşteri hizmetleri:
Nazik ama bilgisiz, aradığımda sürekli aynı cümleyi kurup durdu. Diyor ki "ekran kartınız az kullanılıyorsa bunda sıkıntı yok", ben diyorum ki "Minecraft gibi bir oyunda bile 17 FPS alması normal yani?", Ve gene aynısını tekrarlıyor :). Ama e-posta hakkında şikayetlerim yok lakin arama yapacaksanız önemli bir konuyu oraya sormanızı tavsiye etmiyorum. E-postası oldukça hızlı ve nazik olduğunu düşünüyorum. Beğendim denilebilir. Garanti kapsamı da oldukça iyi.(Garantiye gönderdim ve sorunun Windows kaynaklı olduğu için 17FPS durumu düzeldi.)

not: ilk olarak buraya kadar okuyup bu laptop ile başka bir model arasında ikilemde kaldıysanız(Acer Nitro, Monster) ben şu aklımla olsam ASUS TUF yerine Acer Nitro alırdım. Ama sorularınız varsa cevaplamaya çalışacağım. İlk incelemem olduğu için yanlışım varsa affedin.
 
Son düzenleme:
Evet bende aynısını yaşıyorum, sıkıntı çıkmaz muhtemelen.
O her dizüstü bilgisayar da olan bir durum. Çünkü bu elimizde ki cihazlar genelde güçlü cihazlar olduğu için ısınıyor. Bundan dolayı da fanlar o sıcaklığı atmak için çalışıyor. Çıkan hava da masayı ısıtıyor elbette. Yani sonuçta bir gamer laptop için 80-85 derece iyi , 85-90 normal ve 90-95 derece ise biraz yüksek oluyor. Zaten işlemciler 100 derecede kapanabiliyorlar yada işlemci hızını düşürüyor işlemci daha fazla ısınmamak için. Umarım açıklayıcı olmuştur. Eğer açıklama işinize yaradıysa beğenirseniz çok memnun olurum. İyi günler.
 
labtobu 5 aydır kullanıyorum bişey farkettim laptobun sol tarafındaki hoperlor tozlu ama sağ taraftaki hoperlorde hiç toz yok sizdede boyle bişi varmı
 
Laptopun hangi tarafındaki fan GPU veya CPU
Genelde sağ taraftaki fan CPU , soldaki fan GPU'ya aittir. Tabi bu Intel İşlemci ve Nvidia ekran kartı ikilisi için geçerlidir. AMD ve Nvidia ikilisi değişkenlik gösterebilir. Ancak ben daha bundan farklı dizilim görmedim.
 
ASUS TUF FX 505 DT bq 190 şarj aletini yere yaklaşık 1 metre yukseklikten düştü laptopu şarş ediyor ama kulağimi adaptore dayayınca ses geliyor adaptör düşmeden önce ses geliyor muydu bilmiyorum sizin şarj aletinizden ses geliyor mu?
 
ASUS TUF FX 505 DT bq 190 şarj aletini yere yaklaşık 1 metre yukseklikten düştü laptopu şarş ediyor ama kulağimi adaptore dayayınca ses geliyor adaptör düşmeden önce ses geliyor muydu bilmiyorum sizin şarj aletinizden ses geliyor mu?
Açıkçası ben aynı modele sahip değilim. Hatta TUF serisine de sahip değilim. Bu yüzden bilmiyorum. Daha önce ses geliyor olsaydı normal derdim. Mesela bende bulunan telefon şarj adaptörüm var o da şarj ederken ses çıkarıyor. Mesela taşınabilir bir HDD var onunda adaptörü ses çıkarıyor. Yani bazı aletlerin adaptörlerinin ses çıkarması normaldir. Ancak daha önce ses çıkarmayan bir adaptörün ses çıkarması ise normal değildir. Bunu ancak bu modele sahip olan arkadaşlar cevaplayabilirler. Eğer onlarda da ses varsa normal bir olay bu. Ancak ses çıkartmıyorsa bu kesinlikle normal değil.
 
Sarj edio ama ileride herhangi bi sorun oluşturabilirmi garantiye göndermelimiyim
Sarj aletinin sesi laptop kapalıyken farklı geliyor açıkken farklı geliyor
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı