Anladim. Tamamen kendi kisisel deneyim ve tercihiniz oldugu icin yargilayamam. Asus ile daha rahat ediyorsaniz Asus ile devam etmeniz daha iyi o zaman. Ama yine de anakart konusunda Asus ne kadar fark yaratir hala kesin bir sey demek mumkun degil. Nedenini de bir nevi kendiniz soru sorarken aciklamissiniz

. Nedeni RAM'lerin 48 GB gibi asimetrik olmasi. Intel 12 ve 13. nesil ile Ryzen 7000 serisi asimetrik RAM dizilimini destekliyor, yani evet islemciniz 48 GB RAM gibi asimetrik dizilimi destekliyor. Fakat anakartinizin bu asimetrik dizilime olan destegi nereye kadar yetiyor acik ve kesin bir sekilde yorum yapmak zor. Nedeni ise sunlar:
- Memory Interleaving dedigimiz, kabaca anlatmak gerekirse islemci ile RAM arasindaki iletisimin hizini ve performansini arttiran donanim optimizasyon teknigi iyi calismayabilir. Bu yuzden RAM'de bazi bolumler tek-kanal, bazi bolumler ise cift-kanal olarak calisabilir. Bu da senkronizasyonda dalgalanma yaratabilir.
- Ozellikle 6000 MHz ve ustu frekanslarda XMP/EXPO profilleri stabil calismama ihtimali yuksek. Iste tam da bu durumda manuel olarak ayar yapmalisiniz. Bu ayari Asus anakart yapar mi yapmaz mi onu bilmiyorum.
Iste ozellikle bu 2. olarak saydigim sebep yuzunden Asus anakart almaniz ne kadar fark eder emin degilim. Ne de olsa eninde sonunda RAM ayarini BIOS uzerinden manuel olarak yapmaniz gerekebilir. Ama tabii 32 veya 64 GB gibi simetrik bir dizilim RAM alirsaniz bu sorunlarin hic biri soz konusu olmaz.
Wi-Fi adaptorunuze gelirsek, PCIe slotuna taktiginizi dusunuyorum. Adaptorunuz en fazla PCIe kacinci nesile kadar destekliyor? Mesela PCIe 3.0 gibi falan... USB ise dert etmeyin, takarsaniz genel olarak calisacagini dusunuyorum, sorun teskil etmez. Anakartin sol alt taraflarindaki pinlere bakacak olursaniz USB icin pin header seti mevcut. Kasanin onundeki i/o panelinin USB port kablolarini oraya takmaniz yeterli. Ha bu arada, TUF Gaming B650-E anakarti zaten built-in Wi-Fi ile geliyormus. Yani adaptore falan ihtiyaciniz yok, anakartin kendine ait donanimi dahili olarak geliyor demek.