Çözüldü ASUS TUF Gaming F15 laptopa MSI G27CQ4 E2 monitör takıldığında sistemde kasma oluyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Alfo

Hectopat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Bilgisayar Mühendisi
Merhaba,
Bugün yeni bir monitör aldım ve laptopa HDMI ile bağladım.
Monitör 170Hz destekli fakat sanırım HDMI ile bağladığım için maksimum 144Hz olarak ayarlayabiliyorum. Monitör HDR desteklediği için ayarlardan HDR'ı da aktif ettim ve hemen bir video ile denemek istedim. Fakat videoya girdiğimde kasmalar olmaya başladı. Videodan çıkarken vs. de kasmalar oluyordu. Sonrasında normal kullanım için farklı siteler girdim. Ancak monitör hiç 144Hz gibi davranmıyordu. Direkt 60Hz alıyorduum bariz belliydi. Sonrasında HDR'ı kapattığımda kasmalar gitti ve 144Hz değerini hissetmeye başladım. Laptop'ın kendi ekranı da 144Hz desteklediği için sanırım ekran kartına yük biniyordu ve yavaşlamaya sebep oluyordu. Ayarlardan kontrol ettiğimde monitöre güç veren grafik kartının Intel olduğunu fark ettim.
Sonra monitörü masaüstü bilgisayarda (1660 Super) denediğimde harika sonuç veriyordu.

Öncelikle monitöre güç veren grafik kartını bir şekilde değiştirebiliyor muyuz? Çünkü iki ekranı aynı anda ve monitörün HDR özelliğini açık olarak kullanmak istiyorum. İnternette pek çok konuya baktım fakat sonuç alamadım. Şimdiden teşekkürler.

Sistem özellikleri;
ASUS TUF Gaming F15.
16 GB DDR4 RAM.
RTX 3050 Ti 4 GB ekran kartı.
i5 11400H işlemci.

Monitör;
MSI G27CQ4 E2 - MSI G27CQ4 E2– Redefine eSports rules | eSports Gaming Monitor | MSI

Çözüm
Merhaba,

Benzer ürünler bende de var ve benzer sorunları ben de yaşadım.

ASUS TUF Gaming F15 1650 Ti
MSI G274QPF-QD

O monitörün o bilgisayarla en iyi şekilde iletişim kurması için aşağıdaki ürüne ihtiyaç var. Bir ucu type C, bir ucu display port olan bir kablodur bu. Sizin Asusta da Type C girişi olması lazım. O giriş aynı zamanda Display Port işlevi de görüyor.

Bu arada HDMI ile G-SYNC aktif olmuyor biliyorum. Bu ürün ile hem G-SYNC aktif olabiliyor. Hem de 2K ile 240 HZ' e kadar destek veriyor.

Dipnot: Linkte attığım ürünü geçen hafta ben aldım. Sorunu çözdü ama ara ara görüntü gidip geliyor. Zaten kutusu açık gelmişti. Bu yüzden iade edeceğim. (Ama kablo direk bozuktur diyemiyorum)

Bu kablo dışında Türkiye'de adam akıllı başka ürün yok araştırdığım kadarıyla. Her ne kadar 472 değerlendirmede 4.7 puan alan bir ürün olsa da, Amazon Yurtdışından aşağıdaki kabloyu sipariş vereceğim.

Bu ürün Türkiyede aldığım ürüne ek olarak VESA sertifikası ile geliyor. Bu da HDR aktarımında daha kararlı sonuçlar veriyor.
Merhaba,

Benzer ürünler bende de var ve benzer sorunları ben de yaşadım.

ASUS TUF Gaming F15 1650 Ti
MSI G274QPF-QD

O monitörün o bilgisayarla en iyi şekilde iletişim kurması için aşağıdaki ürüne ihtiyaç var. Bir ucu type C, bir ucu display port olan bir kablodur bu. Sizin Asusta da Type C girişi olması lazım. O giriş aynı zamanda Display Port işlevi de görüyor.

Bu arada HDMI ile G-SYNC aktif olmuyor biliyorum. Bu ürün ile hem G-SYNC aktif olabiliyor. Hem de 2K ile 240 HZ' e kadar destek veriyor.

Dipnot: Linkte attığım ürünü geçen hafta ben aldım. Sorunu çözdü ama ara ara görüntü gidip geliyor. Zaten kutusu açık gelmişti. Bu yüzden iade edeceğim. (Ama kablo direk bozuktur diyemiyorum)

Bu kablo dışında Türkiye'de adam akıllı başka ürün yok araştırdığım kadarıyla. Her ne kadar 472 değerlendirmede 4.7 puan alan bir ürün olsa da, Amazon Yurtdışından aşağıdaki kabloyu sipariş vereceğim.

Bu ürün Türkiyede aldığım ürüne ek olarak VESA sertifikası ile geliyor. Bu da HDR aktarımında daha kararlı sonuçlar veriyor.

Çözüm
Cevabınız için teşekkürler.
Öncelikle monitörün içerisinden sadece display port kablosu çıktı ve dediğiniz gibi laptop'ta bir Type-C girişi bulunuyor. Bir tane Type-C to DP dönüştürücü alırsam sorunu çözebilir. Peki şunu da sormak istiyorum Type-C'den görüntü aldığınızda monitöre güç verek ekran kartı Nvidia'ya mı oluyor? Olmuyorsa 2K ve HDR ile bir performans sorunu yaşıyor musunuz hem laptop hem de monitör açık olunca?

Dönüştürücüler de kablo fiyatında neredeyse. Kablo almak daha mantıklı geliyor bana.
Kabloyu iade için paketledim ama öncesinde herhangi bir performans kaybı yaşamadım.

Linkte belirttiğiniz kablodan( https://www.hepsiburada.com/paugge-...cdp14-pro-p-HBCV00000BOC36?magaza=Hepsiburada)
Vatan Bilgisayar’dan satın aldım. Alırken oradaki ekranda birkaç test ettim bir sorun yoktu. Evde de görüntüyü gayet iyi aktarıyor ve her özellik açılabiliyor. Type-C den görüntü alınca monitörün bağlı olduğu ekran kartı RTX 3050 TI oluyor fakat şöyle bir sorun var. İşletim sistemi win11 ve ben eğer birincil ekranımı monitör yapmaz isem monitörde HDR ve 2K video izlerken yük anlamsız bir şekilde intel ekran kartına biniyor. Birincil ekran monitör olunca hiçbir sorun yok. Bunun nedenini araştıracağım. Teşekkür ederim tekrardan.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı