Dediğim gibi testi görmeden ASUS için net konuşmayayım ama ben bu segmentte iyi bir bfı görmedim daha.
Eki Görüntüle 2113159
(Resimdeki yazılara takılma alakasızlar söyleyeceklerimle.)
Bak 360Hz dahi olsa nasıl bulanıklık var UFO'da (tabii diğer monitörlere göre bayağı iyi, ben referans ile kıyaslıyorum). ULMB gördüğün gibi bu bulanıklığı azaltmış. Neredeyse referans ile aynı yapmış.
Ama çoğu monitörde bulanıklığı azaltırken aşağıdaki gibi sorunlara neden oluyor:
Eki Görüntüle 2113160
Mesela benim Acer'de Apex'te denedim ama hem bu sorundan hem de parlaklığı çok kısmasından dolayı kullanamadım.
Niye olmasın hocam? Mesela Acer'deki HDR, desteklenen içeriklerde siyahları VA panelden iyi yapıyor, renkler daha canlı oluyor. RDR2'de, destekliyorsa God of War'da açıp grafiklerin tadını sürersiniz işte?
HDR ile alakalı yazdıklarımı tekrar okuyun derim.
Ben aksini yazmıştım neden size uymadığını düşündünüz?
ASUS'u direk eleyin hocam. 10K'da 230nit, HDR10 monitör mü olur? Yeterince açık yazmadım galiba.
Hocam CS2, Valorant gibi oyunlarda böyle bir monitör kullandıginıza göre 170FPS'ten çok daha yüksek FPS alacaksınızdır. Bu durumda da ınput lag olmaması için G-sync/Free-sync kapatmanız lazım. Bu senaryoda Dell biraz daha hızlı ancak biraz da inverse ghostingi var (ghostingin tersi). İkisi de bayaği iyi sonuç olarak. Sadece birbirlerine göre değil diğer IPS'ler arasında da fazlasıyla hızlılar. E-sporda dahi kullanırsinız
RDR2, God of War gibi büyük oyunlarda G-sync/Free-sync açarak oynamanız daha mantıklı. Bu senaryoda da 120-160Hz arası her ikisi de gayet iyi. Dell 120'de bir tık daha iyi. Ama FPS'iniz daha da düşüyorsa, 60'a yaklaştıkça Dell'in performansı daha iyi oluyor.
Ha bu oyunlarda monitörün hızı çok da önemli değil. Rekabetçi değil grafikli oyunlar sonuçta. Sadece bilin diye söyluyorum.
Ben eğer oyun destekliyorsa Acer'in HDR'ıni tercih ederim zaten.
Yani renk ile alakali profesyonel çalişıyor olsanız zaten bilirdiniz diye düşünüyorum. Dolayısıyla çok da önemli değil.
Ama yine de karşılaştırirsak Adobe uygulamalarında Adobe RGB gamutuna bakıliyor. Bunda Acer daha iyi (%88 vs %82). Bir de Acer sRGB fabrika kalibrasyonlu geliyor. ASUS ikisinden de iyi gamut sunacaktır ama ASUS'un eksisi çok fazla. 10k etmez maalesef.
-
Acer alacaksanız haberiniz olsun 2 eksisi var: Stantı biraz sallanıyor. Masanız sallanan tiptense sıkıntı çikarabilir. Bir de IPS glow sarı renkli. Genellikle fazla. Monitörü çoğunlukla karanlik ortamda kullanıyorsanız, siyah oranı yüksek içerik tüketiyorsanız biraz rahatsız edebilir. Bu durumda Dell almak daha mantıklı. Diğer durumlarda sıkıntı çikarmaz.
Sonuç olarak yukarıda yazdığım dışında ben Acer tarafındayım. Dell de çok iyi ancak Acer 7500 + Amazon garantiliyken Dell 9500. yurt dışında aynı fiyattalar o yüzden Dell öneriliyor ancak TR'de 2000TL var.
ASUS zaten 10K'lık hiçbir şeyi yok.