ASUS TUF VG27AQML1A monitörü kullanıyorum HDR400 özelliği var. Windows üzerinden HDR'yi açtığım zaman sadece parlaklığı sona çekiyor gibi hissettiriyor. Genel olarak bir ayar yapmam gerekiyor mu?
Kullanım senaryosu; RDR2 gibi AAA oyunlarda güzel görüntü elde etmek veya video izleme deneyimini arttırmak.
@EnesAKMAN1 Şahsen HDR'ı direk kapatmanızı öneririm.
Gerçek HDR sunmuyor zaten, gerçek HDR sertifikası HDR600 ile başlıyor. Oyüzden kalitesiz ve anlamsız bir görüntü alıyorsunuz, çünkü lafta yapılmış bir HDR'a sahipsiniz.
@EnesAKMAN1 Şahsen HDR'ı direk kapatmanızı öneririm.
Gerçek HDR sunmuyor zaten, gerçek HDR sertifikası HDR600 ile başlıyor. Oyüzden kalitesiz ve anlamsız bir görüntü alıyorsunuz, çünkü lafta yapılmış bir HDR'a sahipsiniz.
Çok kullandığım bir özellik değil RDR falan oynarken açınca daha iyi hissettiriyor. O zaman renk ayarları OSD de neler seçmeliyim bunlar hakkında bilginiz var mı? SRGB modu kullanıyorum.
Çok kullandığım bir özellik değil RDR falan oynarken açınca daha iyi hissettiriyor. O zaman renk ayarları OSD de neler seçmeliyim bunlar hakkında bilginiz var mı? SRGB modu kullanıyorum.
SRGB modu: görüntü kalitesini sadece SDR ile limitler. Mümkünse "USER" modu ile kendiniz özelleştirin. Görsel kalite en iyi öyle olur.
SRGB ile tabi en doğru renk oluyor.
@EnesAKMAN1 Ayarlama konusunda şu tarz rehberle mevcut:
Renk sıcaklığı Genellikle Doğru Ayar: Varsayılan veya 6500K Renk sıcaklığı çoğu monitörde iyi ayarlanmamış olur. Elinizde cihaz olmasa bile monitörü daha çok seveceğiniz bir şekilde kalibre etmeye çalışabilirsiniz. Eğer elinizdeki monitör stok ayarlarda kötü geldiyse çok işinize yarayacaktır...
HDR açınca oyunların kötü gözüktüğünü görmüşsünüzdür. Bunun sebeplerinden birisi de Windows HDR'ın SRGB piece-wise (parçalı srgb) ton eğrisini kullanmasıdır. Bu da oyundaki siyahların parlak ve görüntünün daha az kontrastlı gözükmesine sebep olur. Mesela Diablo IV de HDR kapalı iken gerçek gama...
@arda505 bunun için bir rehber hazırlamamı iştemişti, açıkçası hiç araştırmadığım bir konuydu, biraz araştırdıktan sonra oyununa göre işe yaradığını öğrendim. Renodx'in çalıştığı 1-2 tane oyun da PC de yüklü olunca nasıl yapıldığını öğrenip rehber hazırlamak istedim. Renodx bir HDR modu. Gama...
Ne oyunlar ne de Windows HDR için iyi ayarlanmadığından ve kullandığınız monitörün de HDR performansı yetersiz olduğundan dümdüz HDR açayım daha iyi olur gibi düşünmeyin, aksine daha kötü olacak. HDR beklentisine girmeyin. Renodx, luma veya special k kullanın. Rdr2 de gamma sorunu var, Hdr açınca görüntü soluk oluyor. Bunu modlarla düzeltmen gerek. En iyi görüntü modlarla alınıyor.
Rewrite of the graphics pipeline to fix errors in handling of HDR. HDR is now fully unclamped, allowing highlights to shine.
www.nexusmods.com
Reshade tam eklenti paketini kurup nexus mod üzerinden indirdiğiniz dosyayı oyunun kurulu olduğu dizine atın. Oyuna girip home tuşuna bastığınız da renodx gözükecek. HDR ayarlamasını oradan yapabilirsiniz.