ASUS X540L yüksek disk kullanımı ve donma yapıyor

Ramazan şhan

Decapat
Katılım
4 Şubat 2021
Mesajlar
48
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar.

Bende ASUS X540L marka laptop var. Bilgisayarın ilk sahibi benim ve bilgisayarı alalı 2 yıl oldu. Son 3-4 aydır bilgisayar durduk yere donuyor ve hiçbir tepki vermiyor. Ben de mecbur başlatma tuşuna basılı kalıp kapatıyorum. Ayrıca bilgisayar boştayken bile donuyor. Bilgisayara format attım, düzelmedi. Galiba bilgisayarda bu sorun olmadan önce çok zorladım bilgisayarı. ETS 2 falan oynadım ve en son tırdan hızlı gittiğimde bir yere çarpınca böyle yaptı. Ondan sonra da sık sık böyle yapmaya başladı.

Bunun çözümü sizce nedir?
Bence sorun hard diskte ama emin değilim. Bilgisayara SSD takmak istiyorum. Acaba bir sorun olur mu?

Bir de ben bilgisayarı söküp her yerini temizledim. RAM pinlerini, HDD pinlerini temizledim, yine işe yaramadı.

ETS 2 oynarken çok zorlanıyordu bilgisayar, biliyorum fakat o oyunu çok seviyorum. O oyunu bu bilgisayarı aldım alalı oynuyorum. Hiç böyle yapmadı. Bir de koyduğum fotoğraf bilgisayarın en çok zorlandığı an. Bilgisayar boşta olsa bile HDD kullanımı %100 oluyor. Diğerleri 30'u geçmiyor.
 

Dosya Ekleri

  • IMG_20210117_184444.jpg
    IMG_20210117_184444.jpg
    85,3 KB · Görüntüleme: 25
Son düzenleyen: Moderatör:
Disk için test yapın. HD Tune ve Sentinel kullanabilirsiniz. Sonucuna göre bakılır. Mevcut HDD yerine SSD'yi takabilirsiniz.
 
Büyük ihtimalle disk sorunlu. Arka planda çalışan uygulamaları azaltıp deneyin.
 
Sisteme virüs için tarama yapın. Kaspersky ve Malwarebytes kullanabilirsiniz. Test görüntülerini atabilir misiniz?
 
Disk kullanımının yüksek olması normal değil. Diskin test görüntüleri var mı?
 
Disk kullanımının yüksek olması normal değil. Diskin test görüntüleri var mı?
Şu an görüntüler yok. Test görüntülerine görev yöneticisinden mi bakayım? Yoksa Sentinel uygulamasından mı? Sentinel uygulamasında sorunsuz dedi. Sağlık durumu %100 dedi ama bence %100 değil. Görev yöneticisi de bilgisayarı ilk açtığım anda hemen görev yöneticisine giriyorum ve disk kullanımının %100 olduğunu görüyorum. Bende sürekli F5 yapıp bilgisayarı yeniliyorum o zaman disk kullanımı azalıyor. Ama kendi kendine hiç azalmıyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
HD Tune ile Bad Sector testi yapın. Yeşil kutulu bir ekranda sonucu çıkar. Aralarında kırmızı noktalar varsa problem var demektir. Aynı programdan sağlık durumuna da bakabilirsiniz. Size SSD şart gibi duruyor.
 

Geri
Yukarı