ASUS Z170 Pro Gaming PWM Fan Kontrolü

madmike

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar, bir süredir araştırma yapıyorum ancak kafama bir şey takıldı:

Ekte ASUS Z170 Pro Gaming anakartın kendi kullanıcı kılavuzundan bir alıntı paylaşıyorum. Kılavuza göre CPU_OPT ve CPU_FAN çıkışlarının 4. PINleri PWM kontrolü için, ancak diğer CHA_FAN ların tümünde 4. PIN +5V olarak görünüyor. Ancak aynı kartın BIOS'una girdiğimizde QFan Control içinde CHA_FAN lar için de DC veya PWR seçenekleri mevcut. Zaten kılavuzun altındaki yazıda da CPU fanları ve CHA_FAN yuvalarının PWR desteklediğini de yazmış.

4.PIN'de PWR sinyali olmayan, bunun yerine +5V olan CHA_FAN yuvaları BIOS üzerinden nasıl PWR olarak ayarlanabiliyorlar?

Son düzenleyen: Moderatör:
PWR bildiğim kadarıyla güç kaynağının fanınını anakarta bağlayıp devrini görmek için. PWR yapmak istemenizin sebebi nedir? Kaliteli güç kaynaklarının kendi içinde PWR özelliği var yoksa bu özelliği anakart üzerinden sağlıyabiliyorsunuz. PWR'a bağlı fanlar maksimum hızda çalışırlar gibi bir şey okumuştum aklınızda bulunsun.

Son düzenleme:
Merhabalar, cevabınız için teşekkür ederim ancak PWR güç kaynağının fan devrini görmek için değil, bağlı bulunduğu donanımın sıcaklık değerlerine göre fan devrini otomatik ayarlayan bir sistem. Yanlız PWR destekli yuvalarda 4. pin PWR olarak geçerken ekteki resimde CHA_FAN yuvalarında 4.pin PWR değil +5V olarak görünüyor. Ancak BIOS ayarlarında bahsi geçen yuvalar PWR olacak şekilde ayarlanabiliyor. Bir yerlerde bir hata var gibi. PWR sinyali yerine +5V olan bir soketten bahsediyoruz ancak BIOS PWR kontrol edebildiğini söylüyor. Bu nasıl mümkün olabiliyor?

Sizin dediğiniz PWR değil PWM olması lazım. PWM sıcaklığa göre fan devrini otomatik ayarlar. PWR özelliği güç kaynağında yoksa anakart üzerindeki PWR slotuna takılır ve fanın devrini görmeni sağlar. Modern anakartların hepsinde PWM özelliği vardır. Alacağını fan PWM özellikli ise anakarta takıp otomatik olarak kullanırsınız. Sıcaklığa göre fanlar kendi devrini ayarlar. Bunun dışında PWR'ın o işe yarayıp yaramadığını bilmiyorum.

Haklısınız hata bende kasdettiğim PWM özelliği. Aslında kafama takılan 4.pini +5v olan sabit bir yuva ile PWM ayarlaması nasıl yapılabiliyor?

Yani +5V sabit yerine PWM sinyali olması gerekmiyor mu soket üzerindeki 4. pinde? Sabit +5V varken yuva nasıl PWM olarak kullanılabiliyor?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…