Atatürk'ün yaptığı en büyük hata neydi?

Atatürk'ün Anne tarafı dindar hocam yapmazdı zaten böyle birşey dinlere saygılı biri Atatürk.
1694447503881.png

Ne düşünüyorsunuz hocam?

Kaynak: Andrew Mango-Atatürk. Sayfa 447

Eki Görüntüle 1940788
Ne düşünüyorsunuz hocam?

Genel olarak yalan derler buna,zaten biyografi o kitap.Bazı yazılanları doğru bazıları yanlış karışık yani kitap.
Zaten Atatürk'ün dini net bir şekilde belli değil, kimi kaynaklara müslüman kimilerine göre değil

Eki Görüntüle 1940788
Ne düşünüyorsunuz hocam?

Fransızlar eğer şüphe ediyorlarsa bunu tecrübe edebilirler. Yapamam! Hepimiz Müslümanız. Yemin ederim ki,namusum üzerine söylerim ki,bırakmam! Çok temenni ederim ki,Fransız hükümeti aklını başına toplasın.
Atatürk'ün Bütün Eserleri Cilt 30 Sayfa 121
Burdada hatay'ı bırakmam diyordu herhalde Atatürk.
Yani bazı kaynaklar müslüman der bazıları müslüman değil der.

Son düzenleme:
Bana saçma geliyor çünkü yapılan büyük devrimlere bak fransız ihtilali, bolşevik ihtilali, maonun komünizmi ilanı gibi hiçbirinde alfabe değişti mi? Hayır ve ayrıca alfabe ile muasır medeniyetlerin ne alakası var. 1000 yıldır kullanılan bir alfabeyi değiştirmek mantıklı değildir bir milletin geçmişle olan tarihi bağlarını koparmaya çalışmaktır biz sömürgemiyiz de ingilizin alfabesini savaştan sonra kabul ediyoruz zaten sonraki tarih kitaplarında Osmanlı'ya ve Selçuklu'ya yer verilmemesi Timur, çağatay ve Moğol imparatorluklarının Türk tarihi olarak anlatılmasından görebilirsiniz. Şimdi gelecekler diyecekler okuma oranı çok düşüktü diyenler gelecek biri bana bunu açıklasın o zaman anneannem anlatır benim anneannemin anneannesi Trabzon'un dağının başında kadın okur yazardı kendi kütüphanesi bile vardı üstelik Osmanlı oraya okul bile kurmuş hoca da göndermiş o kısıtlı imkanlarla.
Harf inkilabı gereklidir. Arap-fars harfleri zaten Türkçeye uygun değildir. Harf inkilabı gelince tarih yok olmadı. Atatürk Türk tarih kurumunu açarak ve eğitimi destekleyerek asıl bu milleti tarihini okumaya teşvik etti. Yoksa anadolunun hali vahimdi.
Ne zaman Moğol imparatorluğu resmi şekilde Türk olarak anlatıldı? Timur devleti zaten Özü Türk bir devlettir. Çağatay devleti moğol olup sonradan Türkleşmiştir. Farslardan aldığımız bu alfabe zaten gereksiz zor ve çağ dışıdır. Latin harflerini almak gayet mantıklı bir seçimdir.
Türklerin zaten arap harflerini edinmesi tercihen bu alfabenin onlara çok uyması,sevmesi değil zorunluluktan aldığı bir alfabedir. Büyük Selçuklu devletinin toplumsal yapısını bilseydin zaten fars-arap harflerinin neden kullanılmaya başlandığını anlardın.
Son olarak senin anneannenin söyledikleri tarih olarak geçmiyor-etki etmiyor. Trabzon zaten yüzyıllardır yerleşik* Rumların ve diğer halkların yaşadığı bir il orasının demografik anlamda anadoluya göre daha iyi olması beklenebilir.

Bana saçma geliyor çünkü yapılan büyük devrimlere bak fransız ihtilali, bolşevik ihtilali, maonun komünizmi ilanı gibi hiçbirinde alfabe değişti mi? Hayır ve ayrıca alfabe ile muasır medeniyetlerin ne alakası var. 1000 yıldır kullanılan bir alfabeyi değiştirmek mantıklı değildir bir milletin geçmişle olan tarihi bağlarını koparmaya çalışmaktır biz sömürge miyiz de İngiliz'in alfabesini savaştan sonra kabul ediyoruz zaten sonraki tarih kitaplarında Osmanlı'ya ve Selçuklu'ya yer verilmemesi Timur, çağatay ve Moğol imparatorluklarının Türk tarihi olarak anlatılmasından görebilirsiniz. Şimdi gelecekler diyecekler okuma oranı çok düşüktü diyenler gelecek biri bana bunu açıklasın o zaman anneannem anlatır benim anneannemin anneannesi Trabzon'un dağının başında kadın okur yazardı kendi kütüphanesi bile vardı üstelik Osmanlı oraya okul bile kurmuş hoca da göndermiş o kısıtlı imkanlarla.

Bu çok büyük bir cahillik. Mao devriminde bırak alfabe değişmesini adamlar komünist devrimden önce kalan tarihi ne eser, hikaye, kitap, gelenek ne var ne yok elini geçirebildikleri her şeyi imha ettiler sırf bu yüzden Çin tarihinin büyük bir bölümü unutuldu. Ayrıca İngiliz alfabesi falan değil Latin harfleri ile modifiye edilmiş Türk alfabesine geçiş yapıldı, diğer Latin dilini kullanan ülkelerde bulunmayan ş ç ı gibi Türk dilinde bulunan harfler eklendi. Siz hiç Arap alfabesi ile Türkçe yazmayı denediniz mi bilmiyorum ama yazması ayrı eziyet okuması ayrı eziyet çoğu kelimeyi okuyunca anlayamıyorsunuz. Çünkü sallıyorum baba mı yazıyor bebe mi yazıyor sesli harfler çok kısıtlı olduğu için anlayamıyorsunuz ve bütün cümleyi okuyup ondan sonra baba mı bebe mi diye karar vermeniz gerekiyor. Ayrıca bizim Latin alfabesine geçişimizden neredeyse yüzyıl sonra Orta Asya devletlerinin dahi Latin alfabesine geçmesi ne kadar ileri görüşlü bir karar olduğunu gösteriyor ayrıca Vietnam dahi batı ile o kadar takıştığı halde mantıklı karar olduğu için Latin alfabesine geçti. Ayrıca okullarda Selçuklu ve Osmanlı'lar anlatılmıyor gibi saçma bir şey demişsin yine cahilsin yine cahilsin bak bu linkte tıklayarak Atatürk döneminde hazırlanmış ve okullarda okutulan tarih kitaplarına ulaşabilirsin bırak Osmanlı'yı Selçuklu'yu İslam devletleri, Muhammet devrinden itibaren fetihler bunu dışında artık müfredatta olmayan Avrupa tarihi, tötonlar, eski Anadolu uygarlıkları vb. dolu çok çok zengin bir müfredata sahiptik.

Bir de okuma oranı çok düşüktü demişsin sonra sadece senin büyükanneanneni örnek göstererek bir yargıya varmışsın böyle bir saçmalık yok. İstisnalar kaideyi bozmaz. Osmanlı'nın son dönemindeki okuma yazma oranının çift hanelere ulaşmadığı ve bu okuma yazma bilenlerin ise belli bir bölümünün sadece kuran okuyacak seviyede alfabe öğrendiği gayet bilinen bir gerçek. Zaten eski filmleri izlersen "okumam var yazmam yok" diye bir tanım dahi var çünkü eğitim sadece kuran okuma üzerineydi. Okul kurmak gibi en temel devlet hizmetini bile "nimet" olarak bahsetmen ayrıca garip.

Uzun lafın kısası dostum büyük ihtimalle senin ailen muhafazakar, cumhuriyet kazanımlarına düşman, vücudunun arka bölümlerinde yanıklık olan bir sülale ve seni de kendileri gibi yarı-cahil olarak yetiştirmeye çalışıyorlar. Umarım araştırır, öğrenir ve gerçekleri görürsün.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı