Avrupa VS Asya'da üniversite okumak

mtalhagedik

Decapat
Daha fazla  
Merhaba, 12. sınıfa giden bir öğrenciyim. Geçen günlerde yan komşumuz olan ve endüstri mühendisliği bölümü Prof. Ve öğretim görevlisi olan hocamızın yanına gittik ailem ile. Üniversiteler hakkında biraz konuştuk ve onun da yurt dışında (Londra'da) üniversite okuduğunu ve de şu an hâlihazırda Türkiye'de bir üniversitede çalışmasına rağmen bana yurt dışındaki üniversitelerin daha iyi olduğunu ve orada okumamın benim için çok daha iyi olacağını ve de bilginin nerede ise oraya gitmem gerektiğini söyledi.

Ana konuya geçmeden önce notlarımı ve bütçeyi konuşalım.

2.8 GPA'ya ve de 84 puanlık bir lise mezuniyet ortalamasına sahibim. İngilizcem B1, akıcı şekilde İngilizce konuşabiliyorum. Her hafta İngiltere'deki amcam ile görüşüp 1 saat kadar pratik yapıyorum ve de amcamın söylediğine göre İngiltere'ye geldiğimde hiç sıkıntı çekmeyeceğim.

Ama İngiltere benim için fazla pahalı.

(Avrupa)

O yüzden daha ucuz olan Avrupa'daki üniversitelere baktığımda İtalya ve de Fransa'nın bana uygun olduğunu gördüm.

(Sizin de önerilerinizi bekliyorum ve diğer ülke önerilerine de açığım.)

Ama burada kuşkulandığım başka bir kısım var ki o da Avrupa'nın son yıllarda hiç iyiye gitmemesi. Rusya-Ukrayna savaşı, mülteciler, Almanya'da AfD'nin başa gelmeye çok yakın olması... Avrupa çok iyi gibi gözükse de bir yandan patlamaya hazır bomba gibi geliyor.

Saçma düşünüyor olabilirim, o yüzden sizden tavsiye almak istiyorum.

(Asya)

Japonya, Çin, Kore üçlüsü bana daha cazip gelmekte şu an, yine de diğer ülkelere de açığım.

Ne yazık ki lise ortalamam 4 puan düşük olduğu için Japonya'nın MEXT bursuna başvuru yapamıyorum ama hâlâ parası ile okuma imkânım var.

Bir diğer olay ise bu ülkelerin, en çok da Çin'in, gelişmekte olması.

Bu ülkeler Uzak Doğu mutfağına ve kültürüne sahip ve de ben bu kültürü hiç bilmiyorum. Aynı zamanda dil bariyeri de var. Asya ülkelerinin dilleri çok zor, onları öğrenmek hiç yoksa 1 senemi alacak. Bunu da düşünmem lazım.

Ve de en önemli, aynı zamanda komik olan olay, Türkiye'den neredeyse 20 saat kadar uzakta olacak olmam. Annem "Ne gerek var o kadar uzağa gitmeye?" diye diretiyor ama hâlâ kararsızım.

İlk başta söylediğim gibi fikirlerinizi bekliyorum.

Eğer fikirlerim saçma gelirse unutmayın, bu yazıyı daha 17 yaşında olan bir ergen yazdı ve de tek istediği şey sizden yardım almak.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bence Çin çok iyi bir seçenek. Çin'de yüksek lisans yapmış şu anda doktora yapmayı düşünen bir arkadaşım var. Genel olarak oldukça memnun. Ayrıca Avrupa'ya göre yaşam kalitesi yüksek maliyetler düşük.

Çin için 2 kötü şey söyleyebilirim, ülkede belirli bir süre kalman halinde çoğu Avrupa ülkesinde vatandaşlık alma şansın varken Çin'in vatandaşlık vermemesi. Çalışma izni alarak orada kalabilirsin veya gideceğin okul iyi ise Türkiye'de okumaya göre Avrupa'dan veya Amerika'dan rahatlıkla teklif alabilirsin.

Diğer kötü durum, okuduğun bölüm İngilizce bile olsa Çince bilmeden işin biraz zor. Birçok yabancı öğrenci olduğunu biliyorum ve bu öğrencile ile İngilizce anlaşarak vakit geçirebilirsin fakat genel olarak halk arasında İngilizce kullanımı az.
Her halükarda Türkiye'nin mevcut durumundan daha iyi bir seçenek.

Kesinlikle ABD, Avrupa, Kanada ve Avustralya önceliğiniz olmalı. Hem alım gücü hem teknoloji hem de yaşam standartları açısından çok üstünler. Uzakdoğu ülkeleriyle illa işiniz olacaksa Japonya'yı öneririm, ancak onların da küresel entegrasyonu sınırlı...

Kesinlikle ABD, Avrupa, Kanada ve Avustralya önceliğiniz olmalı. Hem alım gücü hem teknoloji hem de yaşam standartları açısından çok üstünler. Uzak Doğu ülkeleriyle illa işiniz olacaksa Japonya'yı öneririm, ancak onların da küresel entegrasyonu sınırlı...

Güldürmeyin, haykırtmayın teknoloji ve avrupa/avustralya yan yana ne alaka hocam?

Japonya deseniz neyse de şu ülkeler arasında teknolojik olarak ABD ve Çin'in yanına yaklaşacak ülke yok. Japonya 2. Dünya Savaşı'ndan sonra tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. Batmış bir ülke. En büyük holdingleri iflas etmiş, satılmış veya ayakta kalabilmek için çatı firmalar altında birleşmeye çalışan bir ülke. Çin ile rekabet edebilmek için ABD ile anlaşmaya çalışıyor. Yaşam kalitesi iyi ama çalışma kültürünün kölelikten farkının olmadığı bir ülke. Hayat pahalılığı tavan yapmış, Japonlar bile akın akın, Kore, ABD ve Çin'e kaçıyor.

Avrupa gittikçe sağcıların ve radikal islamcıların oyun alanına dönmüş hem pahalı hem de her an karışmaya çok müsait.
Bu yorumu neye dayanarak yaptınız bilmiyorum ama Çin'de Avrupa'nın üçte bir fiyatına 2 katı yaşam kalitesi bulursunuz. Japonya'nın pahalılığını saymıyorum bile ancak yataklı internet kafede anime fantezisi yaşamak istiyorsanız güzel ülke tabii ki.

Güldürmeyin, haykırtmayın teknoloji ve avrupa/avustralya yan yana ne alaka hocam?

Japonya deseniz neyse de şu ülkeler arasında teknolojik olarak ABD ve Çin'in yanına yaklaşacak ülke yok. Japonya 2. Dünya Savaşı'ndan sonra tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. Batmış bir ülke. En büyük holdingleri iflas etmiş, satılmış veya ayakta kalabilmek için çatı firmalar altında birleşmeye çalışan bir ülke. Çin ile rekabet edebilmek için ABD ile anlaşmaya çalışıyor. Yaşam kalitesi iyi ama çalışma kültürünün kölelikten farkının olmadığı bir ülke. Hayat pahalılığı tavan yapmış, Japonlar bile akın akın, Kore, ABD ve Çin'e kaçıyor.

Avrupa gittikçe sağcıların ve radikal islamcıların oyun alanına dönmüş hem pahalı hem de her an karışmaya çok müsait.
Bu yorumu neye dayanarak yaptınız bilmiyorum ama Çin'de Avrupa'nın üçte bir fiyatına 2 katı yaşam kalitesi bulursunuz. Japonya'nın pahalılığını saymıyorum bile ancak yataklı internet kafede anime fantezisi yaşamak istiyorsanız güzel ülke tabii ki.

Senin kafandaki "teknoloji" tanımı muhtemelen TikTok algoritması ve 10 dolara satılan plastik oyuncaklardan ibaret olduğu için Çin'i yaşam kalitesiyle, Avrupa'yı ise teknolojiyle kıyaslaman şaşırtıcı değil. Avrupa’nın, özellikle Almanya, Hollanda, İsviçre, Fransa gibi ülkelerin yapay zeka, yarı iletkenler, otomotiv, biyoteknoloji ve mühendislik alanlarında dünyayı yönlendirdiğinden bihaber olman cahilliğini ele veriyor. Airbus, ASML, Siemens, Bosch, BMW, Dassault gibi devleri duymamış olman senin sorunun.

Japonya'nın "battığını" iddia ediyorsun ama hâlâ dünya devleri arasında Toyota, Sony, Mitsubishi, Hitachi, Fujitsu, Nintendo gibi markalar var ve kişi başına düşen geliri Çin’in birkaç katı. Üstelik Çin’in sübvansiyonlu ekonomisini bir gün ayakta tutamayacağını azıcık ekonomi bilen herkes anlar. Çin'de "2 katı yaşam kalitesi" buluyorsan, belki de Çin propagandasına fazla maruz kalmışsındır. Çünkü Çin'de düzgün internet bile kullanamazsın, VPN olmadan Google’a giremezsin, izlediğin içerik devlet tarafından sansürlenir ve her hareketin takip edilir.

Avrupa pahalı diyorsun ama Çin’de en basit şehirlerde bile ev fiyatları uçmuş durumda. Avrupa'nın siyasi dengeleri değişse de demokrasi ve hukuk sistemi hâlâ Çin’den fersah fersah ileride. Ayrıca "sağcılar" Avrupa'da var diye Avrupa’nın ekonomisi mi çöktü? Almanya hâlâ dünyanın en büyük ekonomilerinden biri, Fransa yüksek teknolojiye yatırım yapıyor, Hollanda ASML gibi dünya devlerine sahip. Sen Çin’in propaganda metinlerini ezberlemek yerine gerçek dünya verilerine bakmayı dene....

Kısacası, Avrupa, ABD, Kanada ve Avustralya hâlâ yaşam kalitesi, özgürlükler ve ekonomik güç açısından Çin’in fersah fersah önünde. Japonya’nın ekonomik sıkıntıları olabilir ama hâlâ Çin’den çok daha istikrarlı ve güvenilir bir ülke. Gerçekleri öğrenmeden ezber yorumlarla gelme, komik duruma düşüyorsun.

Son düzenleme:
Senin kafandaki "teknoloji" tanımı muhtemelen TikTok algoritması ve 10 dolara satılan plastik oyuncaklardan ibaret olduğu için Çin'i yaşam kalitesiyle, Avrupa'yı ise teknolojiyle kıyaslaman şaşırtıcı değil. Avrupa'nın, özellikle Almanya, Hollanda, İsviçre, Fransa gibi ülkelerin yapay zeka, yarı iletkenler, otomotiv, biyoteknoloji ve mühendislik alanlarında dünyayı yönlendirdiğinden bihaber olman cahilliğini ele veriyor. Airbus, asml, Siemens, Bosch, BMW, dassault gibi devleri duymamış olman senin sorunun.

Japonya'nın "battığını" iddia ediyorsun ama hâlâ dünya devleri arasında Toyota, Sony, Mitsubishi, Hitachi, Fujitsu, Nintendo gibi markalar var ve kişi başına düşen geliri Çin'in birkaç katı. Üstelik Çin'in sübvansiyonlu ekonomisini bir gün ayakta tutamayacağını azıcık ekonomi bilen herkes anlar. Çin'de "2 katı yaşam kalitesi" buluyorsan, belki de Çin propagandasına fazla maruz kalmışsındır. Çünkü Çin'de düzgün internet bile kullanamazsın, VPN olmadan Google'a giremezsin, izlediğin içerik devlet tarafından sansürlenir ve her hareketin takip edilir.

Avrupa pahalı diyorsun ama Çin'de en basit şehirlerde bile ev fiyatları uçmuş durumda. Avrupa'nın siyasi dengeleri değişse de demokrasi ve hukuk sistemi hâlâ Çin'den fersah fersah ileride. Ayrıca "sağcılar" Avrupa'da var diye Avrupa'nın ekonomisi mi çöktü? Almanya hâlâ dünyanın en büyük ekonomilerinden biri, Fransa yüksek teknolojiye yatırım yapıyor, Hollanda asml gibi dünya devlerine sahip. Sen Çin'in propaganda metinlerini ezberlemek yerine gerçek dünya verilerine bakmayı dene...

Kısacası, Avrupa, ABD, Kanada ve Avustralya hâlâ yaşam kalitesi, özgürlükler ve ekonomik güç açısından Çin'in fersah fersah önünde. Japonya'nın ekonomik sıkıntıları olabilir ama hâlâ Çin'den çok daha istikrarlı ve güvenilir bir ülke. Gerçekleri öğrenmeden ezber yorumlarla gelme, komik duruma düşüyorsun.

Tamam kral çok güzel açıkladın, ben inandım 2002 yılında yaşadığımıza. Avrupa ve avutralyanın teknoloji devi Çin'in ise plastik leğen üreticisi olduğuna. Şanghay'ın göbeğinde ev baktın galiba. Propagandaya maruz kalmaktan kendini hala 2002 yılında sanıyor komik. Milyarlarca insanın yaşadığı ülkenin tek tek insanları kontrol edebileceğine inanman da şaşırtmadı. Sen haklısın ama yine de şu patent başvurularına bak ne demek istediğimi az da olsa anlayabilme ihtimalin var. ABD Avrupa ve şaşırtıcı şekilde Avustralya gibi teknoloji devlerinin toplamı Çin kadar etmiyor.

Screenshot_20250310_073759_Chrome.jpg

Tamam kral çok güzel açıkladın, ben inandım 2002 yılında yaşadığımıza. Avrupa ve avutralyanın teknoloji devi Çin'in ise plastik leğen üreticisi olduğuna. Şanghay'ın göbeğinde ev baktın galiba. Propagandaya maruz kalmaktan kendini hala 2002 yılında sanıyor komik. Milyarlarca insanın yaşadığı ülkenin tek tek insanları kontrol edebileceğine inanman da şaşırtmadı. Sen haklısın ama yine de şu patent başvurularına bak ne demek istediğimi az da olsa anlayabilme ihtimalin var. ABD Avrupa ve şaşırtıcı şekilde Avustralya gibi teknoloji devlerinin toplamı Çin kadar etmiyor.

Eki Görüntüle 2442328

Patent sayısı tek başına teknolojik üstünlük göstergesi değildir. Kaliteyi ve inovasyon gücünü belirleyen faktör, patentlerin niteliği ve ticarileşme oranıdır. Çin’in her yıl milyonlarca patent başvurusu yapmasının nedeni, devletin sübvansiyon ve teşviklerle bu süreci şişirmesi. Ama gerçek dünyada, en yüksek etkiye sahip patentler hâlâ ABD, Avrupa, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerden çıkıyor.

Örneklerle anlatayım:

• Çığır açan yarı iletken üretim makinelerini kim üretiyor? ASML (Hollanda)
  • Dünyanın en gelişmiş yapay zeka çiplerini kim tasarlıyor? NVIDIA (ABD)
  • Küresel uçak üretimini kim domine ediyor? Airbus (Avrupa) ve Boeing (ABD)
  • En büyük yazılım ve işletim sistemi firmaları nerede? Microsoft, Apple, Google (ABD)

Patent sayısıyla "teknoloji devi" olunuyorsa, Hindistan’ın da yakında Çin’den daha güçlü olacağını mı iddia ediyorsun? İşin aslı şu: Çin, teknolojik gelişmişlik açısından hâlâ Batı’nın peşinden gidiyor. En kritik sektörlerde kullanılan çipleri, ekipmanları ve teknolojileri hâlâ ithal etmek zorunda.

Sen hâlâ Çin'in içi boş patent sayılarına bakıp kendini kandırmaya devam et. Ama küresel arenada gerçek inovasyon nereden çıkıyor, biraz araştırırsan görürsün....

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı