Ayasofya hakkında ne düşünüyorsunuz?

Aya Sofya'nın akıbeti sizce ne olmalıdır?

  • Cami olarak kalmalı

  • Kilise olarak hizmet vermeli

  • İki dine de hizmet veren bir ibadethane olmalı

  • Kültürel miras olarak müze yapılmalı


Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.
Müze olarak kalmalıydı. Ayrıca ekonomik krizde olan bir ülkenin çok büyük bir gelir kapısı kapatıldı. Yıllık 300-400 milyon liralık bir gelir sağlıyordu kendileri. 500’lü yıllarda Bizanslılar tarafından inşaa edildi, ibadet amaçlı bizim herhangi bir katkımız yok. Fetihten sonra güç gösterisi camiiyle çevirildi (hoş görülü Osmanlı). 1400’lü yıllar için hoş hareket fakat aynısını 2020’li yıllarda yapmanın herhangi bir mantığı yoktur zaten bizim topraklarımızda. Onlar bizim camiileri kilise yaptı diye bi karşılaştırma olamaz çünkü biz evimizi kaybetmedik hiç. Oralar zaten adamların toprağı idi fetih ettik camii yaptık tarihsel çok büyük fark var.
 
Çok bir sey düşündüğüm söylenemez, Çocukluğumdan da müze idi ve bahçesinde de Orhan Gencebay ve karısı Sevim Emre yi görmüştüm güzel günler di .
 
Yanlış oy verdim görüşüm müze olarak kalmasından yana dinime bağlı bir insanım fakat kültürel mirası çok derin olan bir yapıt iki dine hizmet veremez saçmalık kilise ile camii olmasının bir farkı yok fakat şöylede bir şey var buna karşı çıkarken haddini aşan çok arkadaş gördüm gerek burada gerek farklı sosyal mecralarda.
 
Ülkede yeterince camii varken böyle bir mirasın müze olarak kalmasından yanayım. Mimari olarakta dönüm noktası sayılıyor Ayasofya. Hiç dokunulmadan müze olarak kalmalıydı.
Neyse ki memlekete böyle dini gündemler lazım ki konular hemencecik değişsin.
 
Avrupa'da tarihi camiiler olduğunu sanmıyorum. Bizim değiştirdiğimiz ibadethane ile ayni şey degil. Tarihi camii varsa da öğrenmek isterim.

Balkanlarda ve Yunanistan'da çok fazla vardı. Birçoğu yıkıldı.
Yunanistan'da camiler müze bile değil.
Hatta Atina'da faal cami yok, yasak.

Yani dinler arası hassasiyet olarak mukayese yaparsak, biz daha medeniyiz.
 
Osmanlı gayrimüslimlerin örf ve adetlerine saygı duymuştur dinlerine saygı duymuştur bazı kliseler camii yapıldı fakat kliseler yine duruyordu herkes kendi inancına göre yaşıyordu diye biliyorum gerisini siz tamamlayın.

Çünkü ülkede sadece Türkler yoktu. Müslüman'lar ülkenin yarısıydı sadece. İsyan çıkmaması için dokunmamışlardı.

Bir de sanki sadece biz diğer dinlere karşı böyleyiz sananlar var. Biz en masum ülke olabiliriz.
 

Geri
Yukarı