Aynı paraya ikinci el premium otomobil vs sıfır otomobil

Kusura bakmayın beyler megane modeline her şey eklenirse 478.000₺ değil 467.5000₺ ediyormuş. Ufak bir hesap yanlışı yapmışım. Olur böyle ufak hatalar.
Hâlâ benzinli arabayla dizel araba kıyaslıyor. Hâlâ çok daha altına anlaşılan arabanın liste fiyatına göre yorum yapıyor. Hâlâ Audi'yi aramamış, A3'e olabilecek bütün donanımları eklettirip fiyatını sormamış. Hâlâ 2. el arabayla sıfır arabayı karşılaştırıyor inatla. Hâlâ C segment premium altı arabalarda fiyatı gereksiz yere artırdığı için kimsenin tercih etmediği donanımlara göre yorum yapıyor...

Bilmiyordum demek bu kadar zor mu? Hayatımda hiç araba almadım, pazarlığını yapmadım, piyasaya hakim değilim, prosedürleri bilmiyorum diye kabul edip susup kenara çekilmek zor mu?

Egea konusunda da bu forumda en ılımlı yaklaşan 2-3 kişiden biriyim, üst pakete çıkılmadığı sürece burada herkese üstüne basa basa mantıklı bu araba dedim. Teneke diyenlere günümüz standartlarını karşılıyor dedim. 3 yıldız aldı diyenlere bunun nedenini çarpışma anından çok çarpışma öncesi sistemlerin eksikliği olduğunu anlattım.

Ar-Ge sürecinden, motor verimliliği ve motor/şanzıman ayarlarından, süspansiyon sistemlerinden, kullanılan materyal tipleri ve sınıflandırmalarından, güvenlik kriterlerinden, sürüş dinamiklerinden, platform teknolojisi ve güncel platformların farklılıklarından, kullanılan donanımların bile kalite/kabiliyet farkları olduğundan haberdar olmadan yaptığın yorumlarda bile çok yüklenmeyeyim dedim. Bu defa inatla aynı hatayı diğeri gibi devam ettirmekte ısrarlı olman, üstüne birkaç görüşme yapmaya bile erinip inat etmen bardağı taşırdı.

NOT: Arkadaşın yapmadığı şeyi yaptım, daha önce de (çok önce) S3 aldığım ve son 2 araba alım dönemimde de yakın temasta bulunduğum Audi bayisini aradım. Kendisine kodu verdim farazi olduğunu da belirterek. Evden çalıştıkları için bayi sistemindeki donanım fiyatlarını direkt göremiyorlar, stoktaki arabaları görebiliyorlar sadece. Özel yapılandırılmış arabanın liste ve "bana" son olacak fiyatı için özel numaradan geri dönüş yapılacak. Bakalım o fiyatı da duyunca Megane ile kıyaslayan olacak mı merak ediyorum...
 
Son düzenleme:
Megane'a bakıyorum, benzinli motorla en pahalı paketi 373,900 TL. Sen bayiye git bir bak bakalım sana ne kadar indirim yapacaklar gör. Tiguan'da 290 bin TL liste fiyatı + tavan opsiyonuyla toplamda 35 bin TL indirim oldu. T-Roc 247,000 TL liste fiyatına sahipken 207,000 TL'ye alındı. Böyle bir indirimi aynı segmentte ne Audi'de ne Mercedes'te ne de BMW'de göremiyorsun. Git sıfır araba alacağın zaman hepsini dolaş kendin deneyimle.

Maalesef Egea arkadaşın babasının arabası. Bayiye gidecekse babası ile gitmesi gerekiyor.

1- O bahsettiğin fiyat orada gördüğün tüm donanımların en üst pakete eklenmiş hali. O pakete onların hepsini ekleyemiyorsun.

2- Benzinli bir arabayla dizel kıyaslanmaz, 373,900 TL'lik benzinli versiyonu karşılaştırman lazım.

3- Icon üstüne donanım eklediğinde 449,400 TL yapıyor hepsi.

4- Kim Megane alırken deri koltuk için 16,000 TL, sürüş paketi için 18,750 TL, kontrol paketi için 14,250 TL verir? Direkt o donanım paketi zaten çoğu şeyi kapsıyor, bunlar arabanın fiyatını mantıksız hale getiriyor.

5- Neredeyse her markada "her şeyi eklediğinde" fiyat en üst paketinin %25-35'i kadar artar.

6- Renault o arabayı 449,400 TL'ye satmıyor, bayiye gittiğinde mis gibi indirimli fiyatlarla anlaşıyorsun. Gerçi premium olmayan C segment bir arabaya deri koltuk koymak gibi şeyler zaten gereksiz yere fiyat artırıyor.

7- Sıfır arabaya karşı gidiyorsun 2. el araba fiyatını koyuyorsun buraya. O arabanın gerçekten temiz olduğunu da bilemezsin, ayrıca o arabada "bütün" opsiyonlar yok. Audi'de bütün opsiyonlarıyla fiyatını öğrenmek için ara bakalım 550 bin TL'den düşüğe fiyat alacak mısın görelim. Bir tarafta "gereksiz donanımlarla" ve bayi indirimiyle 410-420 bin TL'ye satılacak gırtlağın da gırtlağı dolu bir araba var, diğer tarafta bütün donanımları bütün ekleriyle bundan %30 civarı daha pahalıya alacağın araba var.


Premium bir marka, sana premium altı rekabetçi pazar içinde olan bu markaların çeyreği kadar bile indirim yapmıyor. Bayi fiyatı nihai fiyattır, başka neyi konuşacağız farazi olarak? Cebinden ne kadar çıktığına bakacaksın.

Sen çıldırıyorsun ben deliriyorum. Adam ben bayi fiyatından bahsetmiyorum diyor! Nerden alıyorsun arabayı uzaydan mı sipariş veriyorsun?

Orada adamlar ayırmış zaten Joy pakete eklenecekler, Touch pakete eklenecekler ve Icon pakete eklenecekler diye ama gel gelelim adam hepsini bir Icon pakete ekliyor ve defalarca da yazdık bayideki fiyatlar çok daha düşük diye ama maalesef bayiye tek başına gidip fiyat alabilecek yaşta değil.

Ya hocam sen kendini boşa yoruyorsun çünkü arkadaş'ın babası Egea almış, daha yaş ve tecrübe olarak küçük. Hani 90'larda biz çocukken baban, dayın veya akraban Lada Samara alır gelirdi ya sende dünyanın en iyi arabası zannederdin bu da öyle bişey. Oysa 80 lerde ABS'li Klimalı Sunroof'lu Mercedes'ler, Lancer'lar Corolla'lar vardı ama binmediğimiz için bize Şahinler Doğanlar, Ladalar veya Favorit'ler en süper araba gibi gelirdi. Bu arkadaşta onun gibi hissediyor yapabileceğimiz birşey yok. O nedenle ben başka yazılarına cevap yazmamaya karar verdim, "tamam" diyip bırakacağım.
 
@Ercan OZAN Epey eskiden beri iletişimim olan Audi bayisine bir kod verdim, sitede yapılandırdığım bir A3 Sedan modelinin kodu. Bunun liste fiyatını ve pazarlıkla bana olur fiyatını verecek konuştuğum satış görevlisi, farazi sorduğumu biliyor. Ondan cevap gelsin, fiyatını görsel olarak buraya koyacağım. Premium bir arabanın en dolusu ile Renault gibi markaların aynı segment en dolu arabasını kıyaslamaz bir daha. :D Tahminim 550,000 TL'den aşağı pazarlık fiyatı gelmeyeceği yönünde.
 
@Ercan OZAN Epey eskiden beri iletişimim olan Audi bayisine bir kod verdim, sitede yapılandırdığım bir A3 Sedan modelinin kodu. Bunun liste fiyatını ve pazarlıkla bana olur fiyatını verecek konuştuğum satış görevlisi, farazi sorduğumu biliyor. Ondan cevap gelsin, fiyatını görsel olarak buraya koyacağım. Premium bir arabanın en dolusu ile Renault gibi markaların aynı segment en dolu arabasını kıyaslamaz bir daha. :D Tahminim 550,000 TL'den aşağı fiyat gelmeyeceği yönünde. O da bana özel fiyat...
Dostum kesinlikle öyle ve ben bunu daha önce yazdım zaten 550'den aşağı çıkamazsın diye. Nitekim konuda geçen Egea ile ne Corolla ne Focus ne Megane ne de Octavia tarzı gerçek C segment arabaları kıyaslamak bile yanlıştı. Ama Ahmet arkadaşımıza kalsa 300 bine manuel Egea alacak çünkü başka bir araca binmemiş test etmemiş tecrübesi yok maalesef. Sende bir önceki mesajında teknik verilerden bahsetmişsin ama o kadar teknik bilgisi olan insan gidip Egea almaz ki zaten :D (2.el araç yerine tek sıfır olsunda masrafsız ayağımı yerden keseyim bari 1.4 fire alayım diyenler hariç.)
 
300 bine manuel Egea alacak çünkü başka bir araca binmemiş test etmemiş tecrübesi yok maalesef.
300 bine Gaziemir Tokullar'a (reklam değil) giderim, üstüne hiç para eklemeden 1.2 Turbo Flame X-Pack paket Corolla HB alır çıkarım. Egea aklımın ucunu geçtim, beyin zarımın kenarından bile geçmez. :D Sedan istesem üzerine biraz ekler yine en üst paket ya da yine aynı bütçede bir alt paket Corolla Sedan alırım.
 
300 bine Gaziemir Tokullar'a (reklam değil) giderim, üstüne hiç para eklemeden 1.2 Turbo Flame X-Pack paket Corolla HB alır çıkarım. Egea aklımın ucunu geçtim, beyin zarımın kenarından bile geçmez. :D Sedan istesem üzerine biraz ekler yine en üst paket ya da yine aynı bütçede bir alt paket Corolla Sedan alırım.
Aslında 1.2 turbo motoru varken neden 1.5 atmosferik için Ar-Ge yaptılar anlamadım Corolla için. Keşke sedan versiyona da turbo koysalardı. Söylediğinize gelince liste fiyatı 330'lardaydı diye hatırlıyorum ama söylediğiniz gibi 300'e verirler ki Toyota şuan tok satıcı tavrında çünkü hala araç yok ellerinde. 2-3 hafta önce test sürüşü için gittim test sürüşlerini yasaklamışlar ve ellerinde sadece hybrit Corolla ve hybrit Yaris vardı.
 

Geri
Yukarı