B150 Gaming M3 Sadece 6. Nesil İşlemcileri mi Destekliyor?

Eyyüp İ.

Megapat
Daha fazla  
Selamlar.
Başlıktan da anlaşıldığı üzere LGA 1151 soket yapısına sahip MSI B150 Gaming M3 anakarta sahibim. Ancak bu konulardaki bilgisizliğimden dolayı kafa karışıklığı oluştu.

MSI'ın sitesinde bu anakartın 6. nesil işlemcileri desteklediği yazıyor. (Link)

Burada neden kafa karışıklığı yaşadığımı açıklayayım.
-Yabancı bir web sitesinde Kaby Lake bir işlemcinin B150 Gaming M3 anakartı ile çalışıp çalışmayacağı sorusuna birisi anakartı değiştir başka anakart al, diğeri de B250 versiyonunu al demiş. (Link)
-Kaby Lake işlemcilere Intel'in sitesinde baktığımda desteklenen soket FCLGA1151 olduğu yazıyor. (Link)

-Aynı şekilde Coffee Lake işlemciler için de desteklenen soket FCLGA1151 olduğu yazıyor. (Link)
-İncehesap.com sitesi Coffee Lake için desteklenen soketin 1151p olduğunu yazıyor. (Link)
-Vatan Bilgisayar Coffee Lake için desteklenen soketin 1151-V.2 olduğunu yazıyor hatta bir yoruma 1151 destekli anakartlara takılamaz diye cevap vermiş. (Link)

Şimdi LGA1151 destekli anakart sahibi olarak, bu anakarta 7.Nesil Kaby Lake ya da 8.Nesil Coffee Lake işlemcileri takabilir miyim? Yoksa her yeni nesil işlemci çıktığında anakartı mı değiştirmek zorundayım ya da işlemcimi sadece Skylake hattında mı yükseltmem gerekiyor? (Örneğin i3 6100 kullanıyorum, i5 6600, i7 6700 şeklinde mi yükseltilebilir?)

FCLGA1151 ve 1151p işlemcilerin LGA1151 anakarta takılabildiğini biliyorum. Ancak yabancı sitedeki ve Vatan Bilgisayar'daki yorumlar aklımı karıştırdı.

Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS güncelledikten sonra H110 chipset bile 7. Nesil desteklerken ondan daha iyi B150'nin desteklememesi diye bir şey olmaz. Kimin ne dediğine bakmaktansa kendi sitesinden işlemci uyumluluk listesine göz atsan yeterlidir.

Destek: B150 GAMING M3 | Motherboard - The world leader in motherboard design | MSI Türkiye

Diyelim ki bu listede yer alan i7 7700 işlemciyi aldım. Zip dosyasını indirerek BIOS güncellemesi yapıp kullanabilirim yani. Peki BIOS güncellemeden yine de işlemciyi taktım diyelim? Sonuç ne olur?
Tamamen cehaletten kaynaklı soruyorum bunları. :)

Diyelim ki bu listede yer alan i7 7700 işlemciyi aldım. Zip dosyasını indirerek BIOS güncellemesi yapıp kullanabilirim yani. Peki BIOS güncellemeden yine de işlemciyi taktım diyelim? Sonuç ne olur?
Tamamen cehaletten kaynaklı soruyorum bunları. :)

Öncesinde mevcut 6. nesil işlemciyle BIOS güncelleyip sonra 7. nesil işlemciyi anakartında kullanabilirsin. Diğer türlü desteklemez.

Öncesinde mevcut 6. nesil işlemciyle BIOS güncelleyip sonra 7. nesil işlemciyi anakartta kullanabilirsin. Diğer türlü desteklemez.

Yani genel olarak BIOS'u güncel tuttuğum sürece, yeni nesil işlemcileri takabilirim. Yardımın için teşekkür ederim. Anakartın desteklediği işlemci listesinin olduğunu bilmiyordum. (y)

Peki 8. Nesil işlemciler soketten dolayı mı desteklemiyor, sebebi nedir bilgin var mı?

Hiç BIOS güncellemesi gerçekleştirmediyseniz BIOS güncellemesi gerçekleştirerek 7. nesil işlemcileri anakartınıza takıp kullanabilirsiniz. Anakartınız 8. nesil işlemcileri desteklemiyor.

8.Nesil işlemciyi desteklememesinin sebebi nedir? Soket yapısından dolayı mı?

8.Nesil işlemciyi desteklememesinin sebebi nedir? Soket yapısından dolayı mı?
Coffee Lake bir işlemci, 1151 anakarta takılsa bile CPU içerisindeki kuzey köprüsü Skylake ve Kaby Lake anakartta çalışmıyor. Özel BIOS modding ile bazı Kaby Lake anakartlarda Coffee Lake işlemciler çalışabiliyor. Intel'in standart pazar politikası.

Coffee Lake bir işlemci, 1151 anakarta takılsa bile CPU içerisindeki kuzey köprüsü Skylake ve Kaby Lake anakartta çalışmıyor. Özel BIOS modding ile bazı Kaby Lake anakartlarda Coffee Lake işlemciler çalışabiliyor. Intel'in standart pazar politikası.

Yani dertleri anakart sattırmak da denilebilir galiba :dikkatli:. Sonuçta anakart ile işlemci üreticileri birbirlerine entegre ilerlemek zorunda. Ben şöyle işlemci üreteyim sen de buna göre anakart yap hesabı. (Tabi daha performanslı işlemciler üretmek için değiştirilen mimari dışında)
Açıklamaların için teşekkür ederim.

O anakarta şu an maksimum i7 7700 takılabilir, i7 6700'den i7 7700'e geçmek ne kadar performans artışı sağlar? Harcana paraya değer mi? Aradaki fark PassMark'a göre sadece 600 puan tek çekirdek vs. hiç bahsetmeyelim.
Bence ekran kartı idare eder 11. nesil i5 ve B450 geç derim ben. En azından elindeki anakart ve işlemciyi satarsan 200-300 TL harcayıp bu ikiliye geçebilirsin.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı