B450M-A PRO MAX arka ses çıkış portlarında yan ve arka kanallar yok

cemalyusufoglu

Centipat
Katılım
25 Nisan 2020
Mesajlar
5
Merhabalar, yakın zamanda MSI B450M-A PRO MAX anakart modelini satın aldım (aşağıda arka portları mevcut). Hoparlör olarak da Creative Inspire T6160 5.1 modelini kullanmaktayım. Hoparlörümün ses giriş portları da aşağıdaki görseldeki gibi yeşil (ön kanallar), siyah (arka kanallar) ve turuncu (subwoofer kanalı) şeklinde. Eski anakartım olan Asus Sabertooth 990 FX 2.0 modelinde ihtiyacım olan bütün ses çıkış portları mevcuttu. Ancak yeni anakartımda sadece mavi (line in), yeşil (stereo) ve pembe (mic) portları mevcut. Ve anakartımın sitesinde 7.1 ses kanallarını desteklediği yazmakta. Şu an sadece ön stereo ses kanallarını kullanabiliyorum. Hoparlörümü anakartıma nasıl bağlayabilirim? Şimdiden teşekkür ederim.

Şu anki anakartım: B450M-A PRO MAX | Motherboard | MSI Global
 

Dosya Ekleri

  • creative-inspire-t6160-connectors.jpg
    creative-inspire-t6160-connectors.jpg
    19,3 KB · Görüntüleme: 66
  • BDWGFRJOOI113020190422_419285_MXEproduct1201908131.jpg
    BDWGFRJOOI113020190422_419285_MXEproduct1201908131.jpg
    36,3 KB · Görüntüleme: 35
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam merhaba, araştırma yaparken senin soruya denk geldim. Halledebildiniz mi acaba, kimse cevap vermemiş ama. Eğer halledebildiyseniz bende de aynı kart mevcut, 4.1 ses sistemi var, tek kablo girişi ile kullanıyorum, 4.1 olarak bağlamak için nasıl bir kablo olması lazım, sizin resimde paylaştığınız gibi mi?
 
Merhaba hocam, evet halledebildim. Hoparlörümün giriş kablolarından herhangi birini herhangi bir renge taktığımda sağ alttan Realtek Audi Console arayüzü çıkarak "Hangi aygıtı taktınız?" diye soruyor. Seçenekler arasında hat girişi, mik girişi, kulaklık ve höparlör çıkışı var. Eğer hoparlör çıkışını seçersem de ön hoparlör çıkışı, arka hoparlör çıkışı, yan hoparlör çıkışı ve orta/subwoofer hoparlör çıkışı şeklinde seçenekler var. Hoparlörümün de siyah (yan hoparlörler), yeşil (stereo hoparlörler) ve turuncu (orta/subwoofer hoparlörler) olmak üzere 3 girişi olduğu için sıra sıra hepsini takıp arayüzden de hangisini taktığımı seçmem yetiyor. Her renk ayrı çıkış gibi yapılmış ama taktığınız çıkışı seçince yönlendirmeyi yazılımsal olarak yapıyor. Aşağıya bıraktığım görselde arayüz ve çıkış yönlendirme seçenekleri var. Umarım anlatabilmişimdir. Herhangi sorunuz olursa çekinmeyin lütfen, kolay gelsin.
Screenshot_2.png
Screenshot_4.png
 
Tekrar merhaba hocam, mesajınız için teşekkür ederim. Tabii ki anladım çok açıklayıcı olmuş, aslında bu Realtek konsolunu görmüştüm ama fazla kurcalamadım, dediğiniz şekilde deneyerek bakıcam mutlaka yalnız, ben nasıl bir kablo alacağımı bilemedim. Bendeki ses sistemi Diana ka-2500 3d diye çok eski birşey 4.1 channel olarak geçiyor. Ses girişlerine giden bir tek kablosu var. Senin görseldeki gibi 3'lü bir kablo mu almam gerekiyor.
 
Evet ses sisteminden çıkan bir tane 3,5 mm var. Hazır bulduğum bir resimi editleyip göndereyim (benim ses sisteminin aynısı), üzerinde dolu olan yerleri işaretledim. 4 adet hoparlör sarı girişleri dolduruyor, onlarda sıkıntı yok. Öbür kırmızı-beyaz olan tarafta ise çarpı koyduğum yerler dolu, zaten o dolu olan 3 adet rca kablosu birleşip tek bir 3,5 mm olarak kasanın arkasındaki yeşil ses yerine gidiyor. Şimdi bazı kaynaklara baktığıma göre 4.1 ses kanalı için 2 adet kablo siyah ve yeşil olan yere takılmalı diyor yani front ve rear olarak ayırmış. Peki benim sub woofer için de bir kablo olması gerekmiyor mu ben aslında o noktada takıldım. Çünkü çarpıyla işaretlediğim yerde de 3 adet kablo takılı, aynı şekilde 3 adet kabloyu kasa arkasına iletmem gerekmez mi? Muhtemelen çok basit birşey, ben baktıkça çorba oldu iyice kafam.
 

Dosya Ekleri

  • 1475168494282.jpg
    1475168494282.jpg
    53,9 KB · Görüntüleme: 66
Büyük ihtimalle dediğiniz gibi 3 adet kablo olması gerekiyor. Yeşil stereo hoparlörler, yan ve arka için bir kablo ve subwoofer için de bir kablo olması gerekiyor. Gerisi konusunda maalesef bir bilgim yok hocam, bol şans sana.
 

Geri
Yukarı