B450M S2H V2 soket değişimi yapılmalı mı?

TunaDalgin

Decapat
Katılım
20 Mayıs 2021
Mesajlar
25
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar, geçtiğimiz aylarda malum yazda geliyor kendime düşük maliyetli bir APU bilgisayar topladım. Parçaları Trendyol üzerinden çeşitli uygun fiyatlı yerlerden sipariş verdim. Öncelikle sistemde kullandığım parçalar: AMD Ryzen 3 2200G, Corsair 3600MHz 2*8 16 GB RAM.

Gigabyte B450M SH2 V2 anakart, Corsair Spec Delta RGB, 1TB Seagate 7200RPM HDD. Parçalar geldi, topladım ama sitemi açamadım. Tuşa bastığımda tepki vermiyordu.

Ben de parçaları denemeye başladım. Önce PSU'yu kısa devre ile çalıştırdım falan derken anakartta sıkıntı olduğuna karar verdim. Aynı gün geri göndermek için parçaları geri söküp kutularına koydum. Saat geç olduğu için kargo kapanmadan yetişmek için acele ederken işlemciyi soğutucu ile birlikte sökmüş bulundum. Bunu bir sorun olarak görmedim. Anakartı İncehesap üzerinden almıştım. Onlar aracılığı ile RMA (oksid bilişim teknoloji) servise gönderdim. Anakart halihazıda 3600 MHz RAM'lerimi görmedi, galiba elimde başka RAM de yoktu. BIOS'unu kendim güncellemedim, sorunun kendimce bu olduğuna karar verdim.

Servise gittiginde servis ile görüştüm, öncelikle BIOS'u güncellemişler ve anakart artık çalışıyormuş ama benim işlemciyi soğutucu ile birlikte yanlışlıka sökmemden dolayı pinlerin bazıları aşınmış ve bu dengesizlikler yaratabilir miş. Ayrıca soketimin kilit kısmı, yani üst soket hareketli olan parça kırılmış. Ben gönderirken böyle bir sorun yoktu ama ben daha fazla beklememek istemedim. Onlar da gerekli testlerden sonra anakartı bana geri postaladılar.

Anakartı aldığımda kırık denen yere baktım, resmen soketi açtığımda elime geleceğini falan sandım ama sorun olmadı. PC açıldı ve sorunsuz çalıştı. Halen kullanıyorum ama soketimin bu şekilde olması canımı sıktı. Sonuçta birkaç aylık yeni bir bilgisayar ve ileride 3400G falan da almak istiyorum. Bu yüzden bugün bu konuda servis ile tekrar iletişime geçtim. Bana bu yıpranan pinlerin dengesizlikler yapabileceğini söylediler. Sadece kırık olan üst kapağı ücretsiz değiştirebileceklerini ama soketi komple değiştirmek istersem 165 TL olduğunu söylediler. Ben soketi değiştirmek konusunda çok düşündüm ama karara varamadım. Para sorun değil ama yeni bir anakarta sadece işlemcim soğutucu ile birlikte çıktı diye soket değiştirmek bana mantıksız geldi. Ayrıca değişen soket ne kadar sağlıklı olur bilemedim. Fabrika kalitesinde olur mu, sorun çıkarır mı, mavi ekranlarla boğuşmak zorunda kalır mıyım? Bu sorular aklımı allak bullak etti.

PC'yi aşagı yukarı 1-2 aydır kullanıyorum. Overclock yaptığım oldu, stres testine maruz bıraktığım oldu, günlerce açık kalıp oyun indirdiğim oldu, hiç sorun yaşamdım. Sadece anakart ilk geldiğinde BIOS'tan XMP'yi aktif ettiğimde mavi ekranlar alıyordum, sonra onun işlemcimin en fazla 2933MHz RAM desteklediğinden olduğunu anladım. RAM'i 2933MHz çektim ve bir daha hiç mavi ekran almadım.

Sonuç olarak bu firmaya pek güvenemedim dostalar. Evet işlemci soketimin kilit mekanizması değişmeli ama komple soket değiştirmek istiyor muyum bilmiyorum. Gerçi bu işlemci soket kapağı nasıl kırıldı onu da bir türlü çözemedim. Aklıma İncehesap incelerken kırmış olabileceği gelmişti ama bugün RMA (oksid bilişim teknoloji) servisle yaptığım konuşmada bana atılan fotoğraflardan sonra (fotoğraflara eklerim) acaba RMA servis soket tırnaklarına bakmak için açarken kırmış olabilir mi diye geldi. Bence bu olay daha yüksek ihtimalli.

Şimdi son olarak dostlar, sizce ne yapmalıyım? Aranızda bu tarz bir şey yapan var mı? Soket değiştiğinde fabrika kalitesinde olur mu, sorun yaşar mıyım? Cevaplarını bekliyorum. Ayrıca Recep ve Ali abimin bu konu hakkındaki görüşleri benim için önemli, bu postu onların da görmesini sağlayabilir misiniz? Buraya kadar okuduysan ve bana yardımcı olmak istiyorsan çok teşekkür ediyorum, herkese iyi çalışmalar...

SN204750077034 - 1.jpg
SN204750077034 - 2.jpg
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Aynı soruna yakın olayı ben de yaşadım soğutucuyu bir anda çekince işlemcinin pini yamulmuş ben yamulduğunu farketmedim ama sonra işlemciyi sokete oturtmaya çalıştığımda oturmadığını farkettim pinleri kontrol etmek yerine enayi gibi zorlayarak oturtmaya çalıştım oturmadığnı anladıktan sonra farketyimki pinler yamulmuş ve anakart soketinde 1-2 deliğe hafif zarar vermişim işlemci pinlerini düzeltip oturttuktan sonra oyuna girdiğimde aşırı FPS düşüşü ve kasmalar yaşadım oyun açtığımda ekranda hafif hafif ışık patlamaları oluyor ekranda sistemim RX5500 XT 8 GB Ryzen 7 2700X B450M S2H anakart 16 GB RAM. Valorant'ta 120 FPS alıyorum, CS:GO'da 100, Apex'de 50 arızadan sonra
Bu şekilde şuan
Ve üstelik anakartı alalı 1 hafta oldu :((
 

Dosya Ekleri

  • IMG-20211014-WA0012.jpg
    IMG-20211014-WA0012.jpg
    108,1 KB · Görüntüleme: 28
  • IMG-20211014-WA0011.jpg
    IMG-20211014-WA0011.jpg
    121,4 KB · Görüntüleme: 32
  • IMG-20211014-WA0013.jpg
    IMG-20211014-WA0013.jpg
    170,8 KB · Görüntüleme: 33
Son düzenleme:
Aynı soruna yakın olayı ben de yaşadım soğutucuyu bir anda çekince işlemcinin pini yamulmuş ben yamulduğunu fark etmedim ama sonra işlemciyi sokete oturtmaya çalıştığımda oturmadığını fark ettim pinleri kontrol etmek yerine enayi gibi zorlayarak oturtmaya çalıştım oturmadığnı anladıktan sonra fark etyimki pinler yamulmuş ve anakart soketinde 1-2 deliğe hafif zarar vermişim işlemci pinlerini düzeltip oturttuktan sonra oyuna girdiğimde aşırı FPS düşüşü ve kasmalar yaşadım oyun açtığımda ekranda hafif hafif ışık patlamaları oluyor ekranda sistemim RX5500 XT 8 GB Ryzen 7 2700X B450M S2H anakart 16 GB RAM. Valorant'ta 120 FPS alıyorum, CS:GO'da 100, Apex'de 50 arızadan sonra.
Bu şekilde şu an.
Ve üstelik anakartı alalı 1 hafta oldu :((

Merhaba senin can sıkıntını çok iyi anlıyorum, merak ettim de servise gönderdin mi anakartını?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı