Çözüldü B460 anakartta XMP açmak zararlı mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

431168

Hectopat
Makaleler
4
Anakart
B460-Pro
İşlemci
i7 10700
Merhaba.
Kullandığım Anakart ASUS TUF B460M 2933MHz, RAM G.Skill 2x8 16 GB 3000MHz. Bir süredir BIOS XMP kapalı ayarlarda otomatik kullanıyorum ve 2133 MHz gibi bir değerde çalışıyordu. Technopat videolarını izlerken yükseltme gereği duydum ve şu an da Anakartın desteklediği şekilde 2933MHz şeklinde görünmekte. Sistemde herhangi bir hataya sebep olmadı, bunun herhangi bir zararı var mı? XMP kapalı, Auto ayarlarda kullanmak mı doğru olur?

ram.jpg

Çözüm
Neden zararlı olsun? X.M.P istisnai durumlar haricinde zararlı değildir. Bu istisnalar da sisteme zarar vermez, sadece stabilite sorunlarına yol açabilir. Açın yani.
Neden zararlı olsun? X.M.P istisnai durumlar haricinde zararlı değildir. Bu istisnalar da sisteme zarar vermez, sadece stabilite sorunlarına yol açabilir. Açın yani.

Çözüm
Biraz araştırdığım kadarı ile kullanılan anakartın, işlemcinin XMP açmaya uygun olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiği yönde. BİOS ayarlarında XMP on/off görünce RAM bunlara müsade ediyor gibi anladım. Diğer türlü açmama izin vermeyecekti sanırım değil mi?

Zararlı değil. Sen o RAM''i 3000 MHz olduğu için alıyorsun, 2133 MHz kullanmak için değil :D

O anakart ve o işlemci kombinasyonunda 2933'ten yukarı çıkamıyorsun. Anakarttan ziyade Intel'in kullanıcıya yaptığı pahalı anakart dayatmasından ibaret.

Biraz araştırdığım kadarı ile kullanılan anakartın, işlemcinin XMP açmaya uygun olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiği yönde. BİOS ayarlarında XMP on/off görünce RAM bunlara müsade ediyor gibi anladım. Diğer türlü açmama izin vermeyecekti sanırım değil mi?
Eğer çok rezil bir anakart değilse veya işlemci birkaç milenyumluk değilse, bu konuda da bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Donanımsal olarak bir zararı zaten mümkün değil. Herhangi bir stabilite sorunu olursa da BIOS'a girip anında düzeltebilirsiniz atla deve değil yani.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı