B550 sisteme çift Vengeance RGB PRO takınca MemTest86 hata buluyor

Dr.Aequitas

Kilopat
Katılım
15 Ekim 2014
Mesajlar
1.416
Makaleler
7
Herkese merhaba.

Önce sistem bileşenlerimi yazayım.
  • Lian Li O11 Dynamic
  • MSI B550 Gaming Edge Wifi
  • Ryzen 7 5800X
  • Corsair Vengeance RGB PRO 2x16 3600 CL18 (Samsung B-Die)
  • Zotac GTX 1070 Mini
  • WD SN850 1TB M.2 NVME
  • Samsung 980 1 TB M.2 NVME
  • Samsung 850 EVO 1 TB SATA SSD
  • Samsung 840 PRO 256 GB SATA SSD
Sorun şu ki BIOS'tan A-XMP profilini açtığımda sürekli mavi ekran hatası alıyordum. Önce Thaiphoon ile bellek çiplerini teyit ettim. Sonra da MemTest86 yaptım (A-XMP etkin, 3600 MHz iken).
B2-A2'ye takılı olan belleklerimde 54 adet hata aldım. Sonra en sonda takılı olan belleği söküp tek bellek ile yine A-XMP etkin iken bir test daha yaptım, hiç hata almadım. Aynı yuvaya diğer belleği takıp yine tek modül olarak testi tekrarladım, yine hiç hata almadım. Sonra yine tek modül ama bu kez en sondaki yuvaya takarak test yaptım. Yine hata almadım.
Az sonra A1-B1'e takıp (anakart kılavuzunda aslında A2-B2 yi kullanmamız gerektiği yazıyor) tekrar test yapacağım.
Bu sorun sizce neden kaynaklanıyor olabilir? Bellekler tek tek test edildiğinde hata yok, bu durumda bellekler sağlam olmalı. Anakart bellek yuvaları da tek tek denendiğinde sorun yok, burada da sorun olmamalı. Kafam karışmış durumda. Yardım edin lütfen.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Toxpox

Hectopat
Katılım
24 Haziran 2015
Mesajlar
169
Makaleler
1
Çözümler
6
Corsair Vengeance RGB PRO 2x16 3600 CL18 (Samsung B-Die)
Thaiphoon Burner raporuna göre konuşuyorsanız çok yüksek ihtimal yanılıyorsunuz. 3600MHz CL18 olan modüller Samsung C-Die oluyor. SPD okunurken -artık nerede hata oluyor bilmiyorum- Samsung C-Die yazması gereken yerde Samsung B-Die yazıyor. Buna aldanmayın.

  • XMP açıp voltajı 1.36 - 1.37vdimm yapmayı deneyebilirsin.
  • Frekansı 3533MHz ya da 3466MHz'e düşürüp diğer gecikme ve voltajı aynı bırakabilirsin.
 
KS
KS
Dr.Aequitas

Dr.Aequitas

Kilopat
Katılım
15 Ekim 2014
Mesajlar
1.416
Makaleler
7
Xmp açtığımda voltaj zaten dediğiniz aralıkta oluyor. SOC da otomatik olarak 1.1v oluyor.
3600 çalışması gereken bellekleri 3533 veya 3466 da hata vermemesi durumunda bu hızlarda kullanmam normal mi? Yani bu belleklerin 3600 de sorunsuz çalışması gerekmez mi? Hatta voltaj artırıp daha yüksek frekanslara çıkarabilmem gerekmez mi?
 
KS
KS
Dr.Aequitas

Dr.Aequitas

Kilopat
Katılım
15 Ekim 2014
Mesajlar
1.416
Makaleler
7
@Bepieces söylediğiniz gibi yaptım. Voltaj, hız ve timing ayarlarını manuel olarak yaptım. Şu an CL16 3600 olarak sorunsuz çalışıyor. MemTest yapmadım açıkçası ancak önceden sürekli mavi ekran hatası veriyordu, şu an sorunsuz çalışıyor. MemTest çok uzun sürdüğü ve dünden beri 8-10 saattir sürekli MemTest yaptığım için tekrar başlamayı gözüm almıyor.
Öneriniz için teşekkür ederim. Umarım sıkıntı çıkmaz.
 

Yeni konular

Yukarı