Bacak ve Kalça Eritme

Tebrik ederim üstat. Başarılarınızın sonuçlarına hiçbir zaman pişman olmayacaksınız :)

Vallahi eskiden öyle delilikler yapıyordum da bazen şeytan diyor ya ne olacak senin bacaklar sağlam bikeyle çık ege Karadeniz turuna falan :)) eğer kar yağmasaydı kesin gitmiştim.

Yok ya sarkmadan olmadığından eminim elimle bacağımı sıktığımda cidden anlıyorum yağ olduğu belli oluyor. Kardiyo işini cidden çok anlamış değilim. Kimi arkadaş hayır yapma yoksa kas yapamazsın diyor. Bir kesim de yapmazsan yağ yakamazsın diyor. Kafam cidden karıştı.
Kardiyo yapma demeleri kadar gereksiz bir şey yok. Sen günlük alman gereken protein miktarını aldıktan sonra ağırlık çalıştığın müddetçe her zaman kas yaparsın. Kardiyo denilen şey vücudu hem ısıtmak hem de enerji harcayarak kalori açığı oluşturmak.

Örneğin kilo vermek için; senin günlük 2000 kalori alman gerekiyordur, sen 2000 almışsındır kilo vermezsin sabit kalırsın. Ancak kardiyo yaparsın 200 kalori yakarsın günlük aldığın 2000'den 200 çıkar 1800 kalori almış gibi olursun. Yaktığın 200 kalori ise başlıca enerji verici olan yağlardan eksilir. Sonuç olarak günün sonunda 200 kalorilik yağ yakarsın kilo verirsin.

Yani kardiyo yapma kas kazanamazsın diyenlere sorsan adamakıllı cevap verebileceklerini düşünmüyorum. 2,5 yıllık lisanslı boksörüm kilo usulü maçlara çıkıyorum ve kiloma çok dikkat etmem gerekiyor her gün spora gidiyorum bacak kası ve omuz kası da yapıyorum kilo da verebiliyorum her spora gittiğimde kardiyo yaparak. Her sporda 5-10dk arası ip atlıyorum kardio için. Yani saçmalık bence dedikleri şey.

Yani o zaman günlük yeterli besleneceğim. kardiyo mu, bisikletimi vs yapacağım. Spor salonunda şöyle güzel bir program hazırlarım. Bu arada ne sıklıkla kardiyo yapmam lazım?
İlk başlarda her gün kardiyo yapma. 6 gün fitness'a gideceksen her 2 günde bir yap. Yani haftada 3 gün yap. Bir gün dinlen bir gün kardiyo. Vücut aniden baskı altına girdiğinde, konfor alanından çıktığında ilk zamanlarda sana olumsuz tepkiler verir. Yorgunluk, iştahsızlık vs gibi. Bu yüzden her gün yapma. İlk 1-2 ay 2 günde bir yap 3. aya girdikten sonra durumunda değişim yoksa her güne çekebilirsin. Böyle diyorum ancak seni ben veya bir başkası takip edemez. 3. aya gelene kadar 2 günde bir kardiyo yapmana rağmen kendini iyi hissediyorsan, biraz biraz gözle görülür değişimler varsa düzenini hiç bozma. Ne zaman gelişmininin yavaşladığını görürsen o zaman sıklık arttır.

Ayrıca 4/4'lük beslenmene gerek yok. Vücut proteini çok az alsan da kas geliştirir. Durum şu şekilde basitçe anlatayım;

Kas çalıştıkça kaslarda çok ufak yırtılmalar olur. Protein ise bu yırtıkların arasına girerek kasların arasını doldurur ve kas kendini yırtığını onardığında protein arada kaldığı için kasların büyür. Hacimlenir.

Yeterli proteini almadığın zaman sadece kas onarımın 2 günde olmaz 3 günde olur mesela. Yani kendini çok kasmana gerek yok yemek konusunda. Sporun ilk başlarında normal yemek düzenine devam et. Sadece cips gibi yağlı şeylerden uzak dur. Amacımız yağ yakmakken gidip yağ yemenin anlamı ve lüzmu yok :).

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı