İnceleme Backbone: Değer görmeyen dedektiflik hikayesi

-Backbone
-Çıkış tarihi: Haziran, 2021.
-Platformlar: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox series x/s, Nintendo Switch.


Hikaye

Kısa tutacağım ve çok spoiler'a girmeyeceğim. Oyundaki kahramanımız Howard Lotor adındaki dedektif bir rakun, evet yanlış duymadınız oyunda dedektif bir rakunu oynuyoruz. Özel dedektif olarak çalışan Howard'ın hayatı bir gün kapısına gelen bir müşterisiyle değişir. Odette adındaki müşterimiz kocasının son zamanlarda değiştiğini ve onu aldattığını düşündüğünü söyler. İsteği ise kocasının onu aldattığına dair kanıt bulmamızdır. Gerekli olan bilgileri aldıktan sonra araştırmaya başlarız fakat müşterimizin kocasını ölü bulmamız bizi amansız bir maceraya sürükler...

Evren

Oyunumuzun evreni anladığınız gibi hayvanların yaşadığı bir evren. Başta dediğim gibi beni oyuna bağlayan en önemli etken oyunun evreninin, ortamlarının, vatandaşlarının canlılığıydı. O ortamın yapay bir ortam olmadığına tamamen doğal olduğuna inandırıyor. Ortam tasarımlarının bunda çok önemi var biliyorsunuz, bu oyun pixelart olmasına rağmen bölüm tasarımları efsane. Size bir görsel mesela:

ss_e950f52ee4d972c135d1acbd70def74e9eb497b9.1920x1080.jpg


Gördüğünüz pixelart olmasına rağmen görsel kalite üst düzeyde. Grafikleri fulleyerek oynayın zaten çok sistem isteyen bir oyun değil. Teknik kısmı geçersek oyun science City adlı bir şehirde geçiyor. Bu şehirin İstanbul'daki gibi farklı bölgeleri var. Aşağıya şehrin haritasını koyuyorum.

harita.jpg


Bu bölgelerin durumları da birbirinden farklı. Mesela Gastown daha elit, kültürlü insanların yaşadığı bir yer. Orada bulunan bir kitapçı kıyafetimden ötürü bana köylü dedi hatta. Bunların dışında oyundaki hayvanlar arasında bir hiyerarşi olduğunu fark edeceksiniz. Mesela maymunlar toplumdaki en üst sınıf olarak görülüyor, yanlış anlamadıysam bulunduğumuz ülkeyi/şehri yöneten de bir maymun. Maymunlar toplum tarafından saygı ve itibar görüyor ve farkederseniz maymun olmayı dileyen vatandaşlar göreceksiniz. Bunun aksine bizim de mensubu olduğumuz rakunlar ve bazı ırklar ise toplumda aşağalanıyor. Evet oyunun evreninde ırklar arası ırkçılık da göreceksiniz. Rakun olduğum için girdiğim barda bir bayan benimle yatmadı, rakun olduğum için benimle içki içmeyi reddeden oldu, rakun anotomimle dalga geçenler oldu. Bunun gibi şeyler yaşıyorsunuz.

Eksiler

En büyük eksik öncelikle Türkçe dil seçeneğinin olmaması oldu. Ne dublaj ne alt yazı hiçbiri yok. Türk oyuncular olarak zaten dublaj hiçbir oyundan beklemiyoruz artık, görürsek de deli gibi seviniyoruz zaten. Sadece alt yazı olsa yeterdi ama maalesef yok. Zar zor saatlerce cebelleşerek bir yama buldum fakat mining virüsü çıktı. Yama, "Türkçe yamacı" adlı siteye ait. Bu siteden hiçbir şey indirmeyin. Sonunda "gameolog" adlı bir siteden yama buldum fakat makine çevirisiydi ve kusura bakmasınlar berbattı. Yani o kadar kötüydü ki gidin sıfırdan İngilizce öğrenin öyle oynayın. Ben yamayı gördükten sonra silip İngilizce olarak oynadım oyunu. Doğru düzgün bir yama çıkana kadar bekleyin ya da İngilizce olarak oynayın.

Sonrasında, oyunda karakterler için hiçbir seslendirme yok. Yani sıfır, hiç seslendirme yok, yüzde yüz metin tabanlı oyun. Yapımcılar seslendirmeyle uğraşmamak ve masraf yapmamak için oyunu metin tabanlı yapmışlar sanırım. Bu bazıları için sorun olmayabilir ama bazı noktalarda beni aşırı sıktı. Kimse konuşmaması ve arkada çalan gıy gıy müzik beni aşırı sıktı.

Sona gelelim artık, bu oyun harika! Muhteşem değil ama ortalama ve eğlenceli bir oyun. Nintendo Switch'te bulunuyor oyun. Yolculuğa falan çıkacak olursanız Switch'e alın oyunu, tam yolculukta akmalık oyun. 3 saat falan sürüyor zaten çok değil.

Oyun görmesi gerektiği değeri görmemiş bence, bu zamanda kaç tane dedektiflik oyunu çıkıyor ki zaten? Üstelik pixelart ve güzel atmosferli. Oyunun daha çok ilgi çekmesini beklerdim ama olmamış. Olsaydı zaten doğru düzgün bir yaması da olurdu.

Bu benim ilk makalemdi. Az çok okuyanlara teşekkürler. İyi sosyaller.

İlk makale denemem hocalarım değerlendirirsiniz sevinirim :)
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı