Bad Sector Nedir? Nasıl Tespit Edilir?

@Murat5038, @Recep Baltaş müsait olduğunuz zaman sonuçlara bakar mısınız? Rica etsem.
Dün gece masaüstü makinemin, stop scan mavi ekran hatası verdi. Durduk yere değil aslında :) Bilgisayar masamın üstüne birazcık vurdum :) kasaya darbe gelmedi. Vurduğum yer ile kasa arasında 30 cm boşluk var. Kasa 30 cm aşşağı da yani. Nasıl vurduysam şiddeti bile kasaya etki yaptı sanırım :) Ayrıca @Recep Baltaş hocamın ''Minidump Dosyalarını Paylaşın'' bölmünü inceledim. Dediklerini yaptım. Ama konu mesaja kapalı olduğu için, bende gerekli dosyayı hazırladım. Sonuçları paylaşın derseniz onları da eklerim mesajıma.

@Murat5038, @Recep Baltaş Hd tune programı ile, hız testi ve error scan yaptım. Sonuçlara bakar mısınız? Benchmark sonuçlarım normal mi? Error scan için Derin tarama yapmama gerek var mı?

* Hız testi Benchmark sonucu:

Hız testi Benchmark sonucu.png


* Error Scan Sonucu (Quick Scan):

Error Scan Sonucu (Quick Scan).png


* Sağlık bölümü sonuçları:

Sağlık bölümü.png
 
hocamın ''Minidump Dosyalarını Paylaşın'' bölümünü inceledim. Dediklerini yaptım. Ama konu mesaja kapalı olduğu için, bende gerekli dosyayı hazırladım.
Dosyaları oradan paylaşın diye açılmadı zaten. Konularda istendiğinde bakıp nereden nasıl alındığı bilinsin diye rehberler yapıyoruz bu şekilde.
Sonuçları paylaşın derseniz onları da eklerim mesajıma.
Gerek yok sonuç belli zaten. masaya vurmak titreşim ile bağlantılar kesilebiliyor ve haliyle donanımı görmezse BSOD alırsınız. Tekrar olursa paylaşırsın. HDtune Quick işaretlemeden yapılır bu arada.
 
Dosyaları oradan paylaşın diye açılmadı zaten. Konularda istendiğinde bakıp nereden nasıl alındığı bilinsin diye rehberler yapıyoruz bu şekilde.

Gerek yok sonuç belli zaten. masaya vurmak titreşim ile bağlantılar kesilebiliyor ve haliyle donanımı görmezse BSOD alırsınız. Tekrar olursa paylaşırsın. HDtune Quick işaretlemeden yapılır bu arada.

@Murat5038 Merhaba hocam, nasılsınız?
Minidump dosyasını paylaşmama gerek yok o zaman. Zaten klasörde tek dosya var. O da dün gece yaşanan olaydan ötürü :)

Hız testi sonuçlarım iyi yani dimi hocam? Çıkan rakamlar bir sıkıntı olduğuna dair mi? Yoksa sonuç iyi mi?

HDtune Quick işaretleyerek yaptım doğrudur. Sadece bakmak için. O zaman derin tarama yapayım hocam. Kırmızı çıkarsa, İnşALLAH çıkmaz duruma göre yazarım.
 
Dahili ve harici belleklerinizde bozulma veya tehlike olup olmadığını öğrenmek ister misiz?
O zaman buyurun yardımcı olayım.

Arkadaşlar darbe, sıvı, sıcaklık veya titreşim vs. gibi dış etmenlerden kaynaklanan sektörel bozulmalardır Bad Sector.
HD Tune adlı program sayesinde harddiskinizde sorun olup olmadığını ve performansını öğrenebilirsin.
Programı indirmek için:
Öncelikle harddiskiniz PC'ye bağlı olsun.
Sonra programı çalıştırın, sol üst kısımdan taratmak istediğiniz harici belleği seçin.
Hız testi yapmak için sekmelerden "Benchmark"a tıklayıp "start" deyin.
5400 RPM bir harici diskin ortalama hızı 25-35 MB arasındadır. Daha düşükse bir sıkıntı vardır.
Örnek resim:

Eki Görüntüle 268913


Gelelim Bad Sector olup olmadığına.

Sekmelerden en sağda bulunan "Error Scan"a tıklayın.
Burada iki seçeneğimiz var; Derin Tarama ya da Quick Scan (Yüzeysel Tarama).
En sağlıklısı Derin Taramadır. Ben tavsiye ederim.
Start'a tıklayarak Derin Taramayı başlatın. Harici diskinizin boyutuna ve aktarım hızına göre süre değişir. Örneğin benim harici diskim WD 1 TB 5400 RPM. Derin taramayı 2-3 saat gibi bir sürede bitirdi. Eğer Bad Sector veya benzeri bir hata varsa aşağıda verilmiş resimdeki gibi kırmızı noktalar olur.

Eki Görüntüle 268912

Yukarıdaki kırmızı noktalar Bad Sector olan bölümlerdir. Bazı programlarda bu bölümleri kapatıp, ileride daha da büyüyerek diğer bölümlere yayılmasını engelleyebilirsiniz.

Sağlıklı tarama örneği:

Eki Görüntüle 268915

Not: Quick Scan ile basit ve yüzeysel hatalar ve bozulmalar çoğu kez görünmez. Bu tarz sorunlar fazla tehlike yaratmaz ve kullanım sırasında uzun süre size sıkıntı vermez.
Quick Scanda genellikle büyük ve tehlikeli bozulmalar gözükür. (Örneğin harici diskinizi 1.5-2 metreden kılıfsız olarak yere düşürürseniz Quick Scanda ortaya çıkacaktır.
Ama tavsiyem derin taramadır. En sağlıklısı...

Birde arkadaşlar sağ üst köşede sıcaklık göstergesi var. Bu da önemli bir faktördür. Düşük sıcaklıkta kullanmayı tavsiye ederim.
Eğer 35-40 derecenin üstüne çıkarsa bir poşete veya torbaya buz koyarak yüzeysel olarak 10-15 dakika soğutma yapın. Sıcaklığın 5-10 derece düşmesine yardımcı olur ve zararlı veya tehlikeli değildir (tabii ki poşette yırtık veya delik yoksa)

Test sırasında sıcaklık 40 üzerine çıkarsa testi sonlandırmak mı gerekir?
 
Low Level Format ile düzeltmeyi deneyebilirsiniz. Ama şunu söyleyebilirim ki bir diskte bad sector oluşmaya başladıysa bir daha o diskten kesinlikle hayır gelmez. Miadını doldurmuştur.

Benim ki 1 senelik. 1 kere psuudan kapattım diye 2 kırmızı verdi. Yani fiziksel düzeltilemez değil mi?
Taramayı derin yaptım. Konuluk bir durum yok merak ettim sadece.
 

Geri
Yukarı