Bağıl not sistemi ne oluyor?

Seemih

Decapat
Daha fazla  
Arkadaşlar bizim okulda not hesaplanırken bağıl sistem kullanılıyor bu ne demek? Mesela bir sınıfta 4 kişiden oluşan A, B, C ve D isminde 4 öğrenci olsun. A: 60 b: 70 C: 80 D: 90 not almış olsunlar. Sınıfın genel ortalaması 300/4=75 oluyor. Yani A ve B kalıyorken C ve D geçiyor mu? Anlayamadım.

Bağıl o kadar basit değil. Ortalamanın altı kalırsa çoğu durumda sınıfın yarısı kalır.
Geçen gün bir konuya yazdığım mesajı alıntılayacağım.

Okuldan okula çeşitli kurallar oluyor. Mesela 90 üstü alanlar katılmaz, 10 altı alanlar katılmaz veya 0 alanlar katılmaz gibi şeyler. Sınıf büyüklüğüne göre bağıl (çan) veya mutlak (harf notunun sabit olduğu) değerlendirme olur kuralı da oluyor.

Onun dışında çan yapılıp belirli standart sapma aralıklarına bölünüp ona göre harf notu veriliyor. Harf notunda kalma neyse onu alanlar kalıyor.

Örneğin ortalama 60 ve standart sapma 5. Notlar AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD, FF olsun. 58-62 arası CB oluyor. 63-68 arası BB, 68-72 arası BA, 73-100 AA. Aşağı da bu şekilde. Tabii standart sapmanın 5 olması düşük ihtimal. Millet birbirine yakın almış demek. Ortalama da 60 olduğuna göre 100 kişilik sınıfta 73'ü geçen 5 kişi bile yoktur muhtemelen. Standart sapma tam sayı olmuyor genelde. Ona göre ayarlanıyor. Örneğin 5,5 ise 5,5 ekleniyor ama yuvarlandığı için bir 5 bir 6 eklenmiş gibi oluyor falan.

Bağıl o kadar basit değil. Ortalamanın altı kalırsa çoğu durumda sınıfın yarısı kalır.
Geçen gün bir konuya yazdığım mesajı alıntılayacağım.

Anladım yani bu biraz geçme notuna da bağlı. Mesela geçme notu 60 ise sınıfın ortalaması 90 iken sen 80 puana bile sahip olsan kalmazsın gibi değil mi doğru anladım?

Geçme notuna bağlı değil. Geçme notu ayrı bir şey. Bu sınav sonucu harf notlarını belirler. Geçme notu ise ondan sonra etki eder. Çana göre 50 ile CC alıyor olabilirsiniz ama geçme notu 60 ise 60 altı alan herkes direkt FF olur.
Benim bir sınavım kötü geçmişti. Büte kalmıştım. Geçme notu yüzünden büt sonucu AA, BA, BB veya FF alabiliyordum. Vize ve diğer notlarım yüksekti çünkü.

Geçme notu 60 iken çan sonucu FF notu 70 olabilir. 65 alan kişi FF almış olur. Tabii bu tarz absürt durumları önleyecek birkaç kural var. Daha önce bahsettiğim 100 alanlar katılmaz vb. kurallar. Yine de çok basit bir sınavda 80 ile CC falan alabilirsiniz.

Geçme notuna bağlı değil. Geçme notu ayrı bir şey. Bu sınav sonucu harf notlarını belirler. Geçme notu ise ondan sonra etki eder. Çana göre 50 ile CC alıyor olabilirsiniz ama geçme notu 60 ise 60 altı alan herkes direkt ff olur.
Benim bir sınavım kötü geçmişti. Büte kalmıştım. Geçme notu yüzünden büt sonucu AA, ba, bb veya ff alabiliyordum. Vize ve diğer notlarım yüksekti çünkü.

Geçme notu 60 iken çan sonucu ff notu 70 olabilir. 65 alan kişi ff almış olur. Tabii bu tarz absürt durumları önleyecek birkaç kural var. Daha önce bahsettiğim 100 alanlar katılmaz vb. kurallar. Yine de çok basit bir sınavda 80 ile CC falan alabilirsiniz.

Aslında şunun için sordum bizim bölüm depremden ötürü uzaktan eğitim oldu kopya çekenler olmuştur illaki ayrıca hoca zaten kolay soruyor sınıfın o dersten ortalaması genel olarak 92 oldu şimdi ben aynı sınavdan 88 aldım daha ilk vizelerimiz yani finalde de aynı şey olursa ne olacak diye düşünüyorum?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı