Bakan Koca: Aşılamaya 11 Aralık'tan itibaren kademeli başlıyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüse karşı ilk aşının sağlık çalışanlarına yapılacağını, aşılamanın 11 Aralık'tan itibaren kademeli olarak başlayacağını söyledi.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Aşılamaya 11 Aralık'tan itibaren kademeli olarak başlanacağını kaydeden Koca, ilk aşının sağlık çalışanlarına yapılacağını söyledi. Koca, ayrıca, aşının kimlere vurulacağı üzerinde de Bilim Kurulu'nun çalıştığını kaydetti.

Aralık'ta muhtemelen 20 milyon aşı geleceği bilgisini paylaşan Koca, "Yerli aşının ilk fazı 14-15 Aralık'ta biter." dedi.

Kaynak: Bakan Koca: Aşılamaya 11 Aralık'tan itibaren kademeli başlıyoruz
 
Çin aşısının ne kadar etkili olduğu hakkında en ufak bir bilgi yok ya da ben göremedim. Bildiğim kadarıyla da diğer aşılardan da daha pahalı. Bu Sinovac aşısında niye bu kadar direttiler anlamadım. Astra Zeneca'nın aşısı eski tıp yöntemlerle yapılan bir aşı olduğu için saklanması çok basit ve de ucuz. Koruma oranı da tek dozda %70, çift dozda %90. Moderna aşısı da saklanması Pfizer ve Biontech aşısına göre daha basit.

Şu ana kadar Sinovac aşısının etki oranı hakkında bilgi olmaması çok enterasan.
 
Çin aşısının ne kadar etkili olduğu hakkında en ufak bir bilgi yok ya da ben göremedim. Bildiğim kadarıyla da diğer aşılardan da daha pahalı. Bu sinovac aşısında niye bu kadar direttiler anlamadım. Astra Zeneca'nın aşısı eski tıp yöntemlerle yapılan bir aşı olduğu için saklanması çok basit ve de ucuz. Koruma oranı da tek dozda %70, çift dozda %90. moderna aşısı da saklanması pfizer ve biontech aşısına göre daha basit.

Şu ana kadar sinovac aşısının etki oranı hakkında bilgi olmaması çok enterasan.

Bence Çin aşısı kullanılacak olursa çok ucuza olması gerekiyor çünkü virüsü onlar çıkardılar bir de para ile aşı mı alacağız onlardan.
 
@SiyahPassat Aldılar zaten.
Dün gerçekleşen Bilim Kurulu toplantısının ardından akşam saatlerinde açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Çin menşeli Sinovac aşısına dair, "Yapılan sözleşmeyle Aralık, Ocak ve Şubat ayında toplam 50 milyon doz aşı için imza atıldı." dedi.

Koca, aşı çalışmalarına dair ise şu ifadeleri kullandı:

"Dünyaya paralel olarak ülkemizde de 16 ayrı aşı çalışması yapılmaktadır. Aşı adayları geliştirmeye çalışan ender ülkelerden biriyiz. Bir tanesi klinik öncesini başarıyla tamamlamış ve gönüllüler üzerinde uygulanmaya başlanmıştır. 44 gönüllüye uygulama yapıldı. İkinci doz 26 Kasım / 14 tarihleri arasında yapılacak. Nisan ayında ilk aşıya kavuşmamızı ümit ediyorum.
 
Bu da beni düşündürüyor. Öyle bir durum olursa birileri çıkıp suçu üstlenecek mi?
İşte hocam büyük sorun burada başlıyor. Aşı firmaları insan hakları mahkemesine başvurmuş. Eğer aşılardan gelecek bir olumsuzluk olursa suçu biz üstlenmeyeceğiz diye. Ne güzel iş hem aşıyı bul gerekli testleri yapma hem de sorumluluk üstlenme. Bakın Dünyada en hızlı çıkan aşı 4 yıl sürmüş. Bu aşı işi çok garip ve korkutucu geliyor bana.
 
Aşı denen şey bir anda piyasaya sürülmez. Raflardaki yerini alana kadar birçok klinik ve klinik öncesi aşamadan geçer. Bu tüm aşılarda böyledir.

20 yıl sonra ortaya çıkabilecek bir yan etkiyi bilmek mümkün değildir ki zaten hemen hemen her ilaç yan etkileriyle ortaya çıkar. Daha az yan etkili ilaçlar/aşılar hem daha pahalıya mal olur ki biz Türk vatandaşıyız.

Türk vatandaşı mısın? Çabuk say bakalım vergileri.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı