İnceleme Baofeng UV-82 El telsizi

Herkese iyi günler, bugün sizlere bir süredir kullandığım ve ülke şartlarında alınabilecek en uygun fiyatlı amatör telsizciliğe başlangıç telsizi olan Baofeng UV-82'yi inceleyeceğim. Başlangıçta teknik detayları verip ardından kişisel kullanım sürecimi ve ürünün performansını anlatacağım.

Genel Özellikler
Ürün VHF-UHF bandında FM modunda çalışmaktadır.
Pasif Dual Band dinleme yapabilmektedir.
Dual PTT (mandal) bulunmaktadır.
Anten çıkarıp takılabilir, anten dişiyken, telsizin anten çıkışı erkektir.
Radyo özelliği, fener özelliği, gereken durumlarda acil durum sinyali gönderme özelliği bulunmaktadır.
128 Aktif kanal hafızası vardır.
VOX vardır.
Klasik baofeng aksesuarları için giriş bölümü bulunmaktadır.
Batarya sökülüp takılabilmektedir.

Teknik Özellikler

Kanal Adımı: 2.5 / 5 / 6.25 / 10 / 12.5 / 25 KHz
Büyük LCD Ekran
LED El feneri
50 CTCSS / 104DCS coder ve bu tonları otomatik arama özelliği
PC programlanabilir
Geniş / Dar Band (25kHz / 12.5kHz) (Wide-Narrow)
Verici zamanaşımı zamanlayıcısı (TOT)
Yüksek / Düşük TX gücü seçilebilir 1watt /5watt
Shift, offset, RX-DCS, RX-CTCSS, TX-DCS, TX-CTCSS
Squelch ayarı

Alıcı-Verici özellikleri
RF gücü: 5W / 1W
Tip modülasyon: FM
Emisyon sınıfı: 16KΦF3E / 11KΦF3E (Eksi)
Maksimum sapma: ≤ ± 5 kHz / ± 2.5 kHz (W / N)
Sahte emisyonlar: <-60 dB
Alıcı hassasiyet: 0.2μV (12 dB SINAD olarak)
Intermodülasyon: 60 dB.
Ses çıkışı: 1W
Maksimum sapma: ≤ ± 5 kHz / ± 2.5 kHz (W / N)
Sahte Radyasyon: ☒65dB

Kullanım deneyimlerim

Ürünü yaklaşık 2 haftadan fazladır kullanıyorum, şehir dışında açık alanda ve yüksekteyim fakat şehir içindeki rölelere gayet sağlıklı bağlantı kurabiliyorum.
Açık alanda 60 km uzaktaki dağın tepesindeki röleye de aynı şekilde bağlantı kurabiliyorum.
Şehir içinde, binaların arasında yine rahat en az 5km çekebilmekte. Simplex konuşma için açık alanı tavsiye ediyorum.
Araç içerisinde biraz parazit alabiliyor fakat bu çoğu el telsizinde olan bir şey.
Çift mandal tuşu gayet iyi, ister üst ister alttaki frekansta yayın yapabiliyorum.
Şarjı 2 gün çok rahat gidiyor.
Aktif Dual Band dinleme olmadığından A frekansından yayın geliyorsa ve aynı anda B'den yayın geliyorsa ilk önce hangisinden alırsa onu dinliyor.

Artılar

Başlangıç için inanılmaz uygun fiyat. Eğer ki amatör telsizciliğe merakınız varsa bu ürünü alın geçin, yapabileceğiniz basit bir anten ile her türlü görüşmeyi yapabilirsiniz.
Dual PTT
Orta ayarda ses kalitesi
Step ayarı
Ayarlanabilir anten ve evrensel aksesuar giriş/çıkışı
Hafif, ele oturan bir cihaz
Bel klipsi gayet sağlam bir sorun yaşamadım.
Uzun şarj süresi
128 kanal hafızası (Kanala kayıt yaparken mevcut frekansınız için geçerli olan ayarları da kaydediyor. Shift, ofsset, TX-RX ton gibi. Yani röle frekansı da kaydedebilirsiniz.)

Eksiler

Nedense bir süre sonra ton tarama ayarı bozuluyor. Yani tarama tuşuna basıyorum fakat ton taramıyor. Frekans taramada bir sorun yok.
DMR olmaması (bu fiyatta normal)
Programlamak için PC'ye ihtiyaç olması
Kanal ayarlamak için ekstra bir ayar tuşu olabilirmiş. Ses açma kapama switch'i gibi. Telsiz beldeyken kanal ayarlamak için çıkarmak gerekiyor.
Yanında gelen kulaklığa ses pek iyi gelmiyor, belki kulaklıkla ilgilidir bilemiyorum.
İnternette bazı kişiler Squelch ayarını 9'a bile alsa araçla yolda giderken parazit aldığını söylüyor.

Genel izlenim, son söz ve tavsiyeler

Dostlar bir el telsizine aslında söylenebilecek pek bir şey yok. Çoğu el telsizi birbiriyle benzer özellikte. Zaten yasal olarak en fazla 5 watt çıkış yapabilir. Bir tel telsizi alırken kalitesi menzili pek etkilemez, bunun için tamamen anten önemli.

Bu telsizi kesinlikle öneriyorum. Tipi hoş, kullanımı kolay ve yeni alan, amatörcülüğe yeni başlamış herkes bu telsizle temel kavramları, konuşma yaparkenki etik/yasal kuralları öğrenebilir. Hatta geliştiğinde yeni bir el telsizi almasına gerek bile yok. Amacınız menzilse yapın bir anten gitsin. Ya da sabit/mobil/HF telsiz alın :)

Uyarı
Amatör telsizcilik lisansınız yoksa bu ve benzeri telsizleri almanız, taşımanız, kullanmanız yasaktır.

Burası TA5BPW, Operatör Ali, 73'

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı