İshal/kabızlık fark etmez. Bu ikisi de bağırsak sağlığının bozulduğunu gösterir.
Normal olan dışkının normal çıkmasıdır, gaz, şişkinlik şikayeti olmamasıdır.
Böyle farklı şeylerle geçici çözümler olmaz.
Önce bağırsak sağlığını düzeltmek gerek, bunun için de beslenme alışkanlıkları değişecek.
Sonra iyileştirmek için ilikli kemik suyu ve kelle paça sık içilecek.
Sonuncu gereken de bağırsakta kaybolan doğal bakteri yapısını geri oluşturmak olmalı.
Bak, ben kimsenin yapmayacağı bir bilgi vereyim.
Geçen yıl bu sıralarda böbrek taşı kaynaklı idrar yolu enfeksiyonu yaşadım ve Aralık'dan Nisan ayına kadar 7 farklı antibiyotikle aylarca taş ağrısı çektim, idrar yolunda kanama ve enfeksiyon tedavisi sürdü.
Ve o antibiyotikler bağırsaklarımı mahvettiler. Geçen Ekim ayına kadar her gün soğanlı havuçlu salata yemediğim sürece ishal sorunu yaşadım. Taş ağrısı boyunca 3 ay kadar da aşırı yüksek miktarda ağrı kesici kullanmıştım, antibiyotik ve ağrı kesici bütün bağırsakları hayatımda yaşamadığım kadar bozdu.
Sonra bir sürü eczanelerde satılan probiyotik ilaçlar ve geleneksel peynirler, kefir, ekşi lahana turşusu gibi onlarca değişik şey denedim, işe yaramadı.
Sonra Ekim ayında daha önce katran sabunu da aldığım Hataylı Şenköylülerden denemek için Sürk Peyniri
ŞENKÖYLÜLER KAHVALTILIK SÜRK PEYNİRİ (ZEYTİNYAĞLI KAVANOZ)
esatis.senkoyluler.com
sipariş verdim, ayrıca keçi tuzlu yoğurt ve halhalı çekirdeksiz zeytin de aldım.
Ve 3-4 gün içinde ishal kesildi. Önce hangisinin etkili olduğunu anlamak için birini/diğerini kesip denedim. En son sürk peyniri sayesinde olduğunu fark edince 4 paket (64 ceviz boyunda top halinde) sipariş verdim.
Sabah 1, akşam 1 şeklinde 32 günlük kullanımın 12. gününde de ishal tekrar etmedi. Geçen hafta boyunca uzun zamandır yiyemediğim nohut ve fasulye yemekle geçti. Şu an herşey yolunda gözüküyor.
Mahvolmuş bir bağırsak florasını ancak canlı bakteri bulunduran geleneksel peynir düzeltebiliyor.
Sürk peynirini çökelekle biber salçası, zahter (dağ kekiği), sumak ve pul biberle yoğurup top haline getirip dışarıda kurumaya bırakıyorlar. Sonra da vakumlayıp satıyorlar.
Normalde kefir/yoğurt gibi canlı bakteri taşıyan probiyotikler mide asidinde ölüyorlar ve çok az bir kısmı bağırsağa ulaşıyor, o da geri sağlıklı florayı oluşturamıyor.
Sanıyorum zahter ve sumak gibi baharatların içine işleyen, peynirde fermantasyonu sağlayan bakteri/maya mide asidini canlı şekilde geçip bağırsakta çoğalıyor ve işler yoluna giriyor olmalı.
Tabi aynı zamanda sağlıklı besleniyorum, yukarıda saydığım çorbalar ve salataları bol bol yiyorum, yine Hatay'dan aldığım halhalı zeytin ve yoğurdu yiyorum:
Minik Kırma Yeşil Zeytin, Küllü Zeytin, Sele Zeytini, Köy Zeytini, Attün, Halhalı Zeytin gibi yöremizin endemik türlerinden elde edilen Şenköylüler Zeytinleri bugün tüm Türkiye'de ve Avrupa'da bilinen bir marka
esatis.senkoyluler.com
ŞENKÖYLÜLER KEÇİ TUZLU YOĞURDU
esatis.senkoyluler.com
Sauerkraut'da denilen ekşi lahana turşusu ve elma sirkesini kullanmaya devam ediyorum:
en.wikipedia.org
Kars ve Erzurum'dan sipariş verdiğim küflü göğermiş (çeçil ve çökelek peyniri yeşil küf oluşturuyor) peyniri yiyorum:
Kars Küflü Çeçil Peyniri 1Kg
www.karsaris2000.com
vb. gibi bu süreçte denediğim ve işe yaradığını gördüğüm ve tatları da çok lezzetli olan her şeyi de düzenli olarak yiyorum.