Sürprizbozan İnceleme Batman Telltale Series (Season 1)

Bu konuda spoiler olduğundan sürprizbozan olarak işaretlenmiştir. Spoiler olmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Öncelikle herkese merhaba. Yaklaşık 10 dakika önce bitirmiş olduğum Telltale Batman oyununun incelemesini yapmak üzere forumu açtım. Foruma girince de farkettimki bu Telltale Batman'in forumdaki ilk incelemesi olacak. Bazı açılan konuları gördüğümde oyunun pek sevilmediğine de şahit oldum. Dilerseniz giriş kısmını daha fazla uzatmadan incelemeye başlayalım.

Telltale Batman nasıl bir oyun?
Diğer klasik Telltale oyunlarına (The Walking Dead, The Wolf Among Us vb.) az çok yapısını tahmin edebiliyorsunuzudr. Yine de kısaca özetleyecek olursam çizgi roman grafiklerine sahip oynanışından ziyade hikayeleriyle ön planda olmaya çalışan, içerisinde çeşitli durumlarda seçimler yapmanız gereken hikayeli 5 bölümlük bir oyun. Kabataslak bir fikir oluşturduğuma göre diğer başlıklara geçebiliriz.

Hikaye: Acemi ve bir o kadarda zeki olmayan Batman
Bunu Arkham oyunlarıyla karşılaştıracak kişiler için söyleyebilirimki bu oyundaki Batman (ve Bruce Wayne) kesinlikle o çizgi romanlardaki ve filmlerdeki güçlü, özgüvenli ve zeki kişilik değil. Bunun sebebinin henüz acemi olmasına bağladım. Bu oyunda yanlış hesaplamadıysam 28-29 yaşlarında ve acemi bir Batman olarak oynuyoruz. Bu yüzden acemiliklerini göz ardı edebildim. Bazen benim bile ekran başında rahatlıkla şüphelenip acaba dediğim yerleri çok geç olunca fark etmesini, zırhının o kadar da dayanıklı olmamasını ve belli yerlerde "Bruce Wayne böyle konuşmazki" dedirtmesini örnek verebilirim. Acemi ve henüz Batman olarak ne yapması gerektiğini oturtamamış bir versiyonunu oynamak açıkçası bana keyif verdi. Çünkü sonraki bölümlerdeki karakter gelişimine destek oluyormuşçasına bir hissyat verdiğini itiraf etmeliyim. Seçimlerim oyunun hikayesinin ne kadarlık bir kısmını değiştirdi, bilmiyorum. Youtube'dan diğer seçimlerin sonucuna pek bakmadım. Ancak belli başlı kararlarda bana gerçekten bir karar verdiğimi ve diğer Telltale oyunlarındaki kadar "Ne seçersen seç sonuç aynı olacak" hissiyatından farklı şekilde olduğunu hissettirdi. Bunun sebebi uzun zamandır Telltale oyunlarıyna girmemiş olmam, bu basit illüzyonlu formulü özlemiş olmam olabilir.
Hikayenin kendisine yorum yapacak olursam açıkçası bana en son Dark Knight Rises filminde hissettiğim o acaba Batman bu kadar kaosun arasından nasıl kurtulacak hissiyatını yaşattı. Bildiğiniz üzere Dark Knight Rises filminde Bane tüm şehri yok edebilecek bir kaosa sürüklerken Bruce Wayne'e de zor zamanlar yaşatıyordu. Bunu ilk 4 bölümde Bruce ve Gotham'ın üzerine dönen olaylarda iliklerime kadar hissedebildim. Babasının aslında Falcone ve Hill ile kirli işler yapan ve kendisine kalan paranın aslında kirli işlerle elde edilmiş bir servet olduğunu öğrenen Bruce Wayne hikayesi gayet ilgi çekici geldi. Üstüne üstlük oyun içinde itibarını, CEO'luk yaptığı Wayne şirketini ve teknolojisini kaybetmesi gerçekten buradan nasıl geri dönebilir diye düşündürttü. Çizgi romanlarda nasıl işlediğini bilmiyorum ancak Batman filmlerine ve lore'una kaba taslak hakim olan birisi olarak bu hikayeyi sevdim. Ayrıca çizgi romanlarda, Arkham oyunlarında veya Ben Affleck'in Batman'in de olduğu gibi mutantlarla veya uzaydan gelen tehditlerle savaşmasının yerine daha yeraltı ve günümüz dünyasında olabilecek tehditlerle savaşması beni cezbetmişti. Bu yüzden The Batman 2022 filmini de bu açıdan severim. Son kısım biraz opsiyonel olduğu için herkesin beklentisi farklı olabilir ancak benim görüşüm bu yönde ilerlemesi daha güzel geliyor.
Kötü adamlara da kısaca değinecek olursam Gotham'ı dizginlemeyi istemelerinin sebepleri gayet uygun geldi. Çocukken yaşadıkları travmalardan ötürü bu hale gelmeleri hikayesi gayet sıradan olsa da hikayedeki bağlamlarından ötürü - Thomas Wayne'in dolaylı yoldan Arkham ve Cobblepot ailesine zarar vermiş olması - hikayede sırıtmadı.
Oynanış: Diziyi izlerken araya oynanış konulmuş
Öncelikle bundan şikayetçi olduğumun düşünülmesini istemiyorum. Telltale oyunlarının genelinde bu politika hakim ve ben - bir oyuncu olarak - bunu kabullenmiş şekilde başladım. Hikayesi sürükleyici gelirse zaten oynanıştan bir beklentim olmayacaktı. Bu başlığı belki de hiç Telltale oyunlarına denk gelmemiş ve/veya sırf Batman'i sevdiği için bu oyuna şans verecek kişiler olacağı için yazıyorum. Oynanış diğer Telltale oyunlarına kıyasla daha az geldi. Bunun sebebi oyunun 6-7 saatlik bir hikaye sunuyor olması büyük bir etken olsa da quick time eventlerde pek hata yapma şansınız kalmıyor çünkü oyun size fazlasıyla zaman tanıyor. Örneğin The Walking Dead'in ilk sezonunda quick eventlerin bir kısmını kaçırıp kendimi ölüm ekranına bakarken bulduğum anlar olmuş olsa da bu oyunda hiç bir şekilde bu tarz bir olayla karşılaşamadım. Son bir özet geçmek gerekirse W-A-S-D, Q, E, ve SHIFT+E harici basmanız gereken bir kombinasyon olmadığından devasa bir çeşitlilik yok. Beklemeyinde zaten, kimse size bu oyunda oynanışta çığır açacak veya en azından çeşitli oynanış elementlerinin olduğunu söylemedi.
Seslendirme: Bilindik seslendirmenleri duymak güzel
Troy Baker'ın sesini duymak iyiydi ancak belli anlar haricinde pek muazzam bir performansını göremedim. bunun sebebi üstte bahsettiğim gibi hikayenin gidişatından ötürü olsa da genel olarak Kevin Conroy'un performansının altında kalmasına rağmen - Troy Baker kötü değil, Kevin Conroy muazzam - gayet güzel geldi. Ayrıca Lucius Fox karakterine ses veren abimiz - Dave Fennoy - The Walking Dead oyunlarından tanıdğımız Lee Everett karakterine ses veren kişiydi. Oyunda sesi tanıdık gelince aklıma The Walking Dead'te Lee'yi ne kadar benimsediğim ve sevdiğim gelmişti.
Grafik: Fazla yorum yok, gayet estetik geliyor
Normalde oyunlarda en önemli olarak görmesem bile illaki grafiğe dikkat ederim. Gerçekçi olmasından ziyade cartoony grafiklerden pek hoşlanmam. Bu yüzden Borderlands oyunlarına bir önyargım var ve oynamaya başlayamıyorum. Ancak bu oyunda daha doğrusu hiçbir telltale oyununda bu konuda şikayetçi olmadım. Nasıl oluyor bilmiyorum ancak hikayeler sürükleyici geldiğinden - muhtemelen - grafiklere hiçbir türlü odaklanmıyorum. Aksine gayet estetik geliyor ve her oyunlarında - seri üretim gibi ürettikleri birçok oyundan bahsediyorum. - bu estetiği korumaları çokta rahatsız etmedi. Genel görüşüm pozitif yönde olacak.
Olumsuz Yanlar: Hiç mi olumsuz bir yanı yok?
Var tabii, olmaz olur mu? Hikayede bazı saçmalıklar var. Hepsine uzun uzun değinemesem bile bazılarının plot armor ile açıklanması mümkün. Yaptığınız seçimlere göre değişen kısımlarda bazen farklı sinematikler oynayabiliyor. Bruce veya Batman olarak gitmeniz gereken bir yerde Bruce ile gitmeyi seçseniz bile işinizi Bruce ile hallettikten sonraki sinematikte sanki Batman olarak gitmişsiniz gibi zırhı çıkarma sahnesi oynatılması gibi veya bölüm başlarında oynatılan önceki bölümlerde diye izlettiği ve sizin seçiminizde olan kısımların bazen başka seçenek seçilmiş gibi gösterilmesi tarzında ufak hatalar var ancak seçimlerinizi yine de sizin seçtiğiniz gibi oynatıyor olmasından ötürü ufak hatalar denip geçilebilir.
Çizgi romanlara hakim olan veya Arkham Batman serisini oynamış arkadaşların hoşuna gitmeyebilecek tarzda bir Bruce Wayne ve Batman portresi çiziyor olması negatif sayılabilir. Ben Arkham oyunlarından sıkıldığım için hiç bir zaman bitiremedim. Özellikle o kadar övülen Arkham Knight'ın nerdeyse sürekli Bat-mobil kullandırmaya zorlamasını kabullenemedim. Zevkler ve renkler tartışılmayacağı için bu konuda pekte yorumum yok.
Sonuç: 5 bölümlük bir dizi miydi bu?
Hayır, dizi olması kısmı doğru olsa da 5 bölüm sayılacağını sanmıyorum çünkü oyunun sonunda ana tehditler bir şekilde durdurulmuş olsa da 2. sezon için bir şeyler bırakıldığının sinyali de veriliyor. Henüz 2. sezonu oynamadığım için yorum yapamasam da kısa bir süre içinde başlamayı planlıyorum.
Puanım: 6.5/10
O kadar övdün durdun neden 6.5 veriyorsun diyenleriniz olacaktır. Bunun sebebi bu puanlama skalasını oynadığım tüm oyunlarda kullanmak istiyorum ve sonradan yazacağım tüm rehberlerde bu çıtayı baz alacağım. Bu yüzden bu oyuna 9.0 (örneğin) yerine 6.5 vermiş olmam RDR2 (örneğin) gibi bir oyuna haksızlık olacağından gayet makul hissettirdi.
Kapanış:
Sizlere kendimce Telltale Batman oyununun incelemesini yapmış oldum. Umarım okuması güzel ve keyifli bir yazı olmuştur. Oyun hakkındaki veya yazmış olduğum inceleme hakkındaki fikirlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Sonraki incelemelerde görüşmek üzere, sağlıcakla kalın

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…