BenQ Zowie XL2411P vs. XL2411K

Direkt yan yana koyup test etmedim. Ben P'den K'ya geçerken bir kayıp hissetmedim açıkcası. Blurbuster ve Reddit'te hissettiğini söyleyenler var ama ne kadar doğru bilemiyorum.

DyAc 144Hz'de olması güzel olmuş ama biraz parlaklıkta azalma oluyor DyAc açtığın zaman. Karşında şöyle bir seçim oluyor.

XL2411K: DyAc var, daha ufak bir ayaklık var, daha yeni bir panel ve OSD menüsü daha güncel.
XL2411P: Daha ucuz, parlaklık performansı daha iyi.

Bu noktada seçimi biraz sen yapmalısın.

Merhaba Zowie XL2411k kullanıyorum kullandığın ayarları atma şansın var mı hani bu ayarları alabiliyormuşuzya
 
Merhaba, Zowie XL2411K kullanıyorum kullandığın ayarları atma şansın var mı hani bu ayarları alabiliyormuşuz ya.
Tekrar selam. :D Kendisi artık pek foruma uğramıyor. Ek olarak ise 144Hz kullanan E-sporcu pek olmadığı için profesyonel oyuncuların ayarlarını alma şansın yok. Fakat reddit gibi platformlarda diğer kullanıcıların paylaştığı ayarları alabilirsin.
 
Tekrar selam. :D Kendisi artık pek foruma uğramıyor. Ek olarak ise 144Hz kullanan E-sporcu pek olmadığı için profesyonel oyuncuların ayarlarını alma şansın yok. Fakat Reddit gibi platformlarda diğer kullanıcıların paylaştığı ayarları alabilirsin.

Anladım teşekkürler :D
 
İyi görüntü ve kötü görüntü göreceli şeyler. Yani 1.500TL'ye aldığın bir monitöre göre çok daha iyi. Lakin 5.000TL'ye aldığın bir IPS panele göre daha iyi değil. Önce bunu söyleyeyim.

TN panel çöp renk denmesinin 2 nedeni var ve ikisi de monitör teknoloji konusunda cahil olmakla ilgili.

1: TN paneli monitörleri IPS panel ile kıyaslayanlar
2: Monitörü aldıktan sonra oyun modları ile film izlemeye çalışanlar.

Bunları açıklayayım;

1: Renk performansının temeli monitörün bit ve gamut değeri ile alakalıdır. Panel tipi ile değil.


XL2411P'de yukarıdaki linkte gözüktüğü gibi 8bit renk ve %96 sRGB gamut desteği var.

Bir TN panelde alabileceğin en iyi değerlerden bunlar. Bunun daha iyisi 6+2 FRC olmadan direkt 8bit veren TN panellerdir ki onlar genelde 240hz monitörlerde ya da biraz daha pahalı modellerde kullanılıyor.

TN panelin dezavantajı maksimum 8bit üretilmesidir. Ayrıca 10bit'e çıkarsan bu sefer renk performansı artar lakin input lag de artar ve tepki süresi performansı düşer. Dolayısı ile 10bit TN panel üretilmez, çünkü anlamsız. Zaten doğru renk vermek ve bunu 2k gibi çözünürlüklerde verebilmek bir işlemci performansı aynı zamanda monitör için de bir renk performansı gerektirir. Bu da "ZAMAN" alır. İşte bu performansı verebilmesi için alınan zamana input lag diyoruz.

IPS ve VA panel 10bit ve üzeri renk verebilen bir panel tipleridir. Lakin yukarıda da söylediğim üzere renk performansını arttırdıkça, bir monitörün hz, tepki süresi ve inputlag performansı düşer. Yani XL2411P 10bit panelli bir IPS'e göre daha kötü renk gösterebilir ama o 10bit panelli IPS monitörde CS:GO oynamaya kalkarsan, XL2411P kullanıcı senin karakterinin burun deliğindeki 10 farklı kahverengi tonunu göremeyebilir ama seni senden çok daha hızlı görür.

PS: 10bit IPS paneller de zaten 4.000TL bandından başlar. Bunun altında satılan 8bit IPS panelleri almanın gerçekten hiçbir anlamı yok.

İşte bu noktada 5.000TL'lik IPS monitör ile gidip 2.000TL'lik TN paneli karşılaştırmayın. Keza evet rengi kötü olabilir ama performansı her daim üstündür TN'in çok ekstrem modeller hariç.

2: Monitör kullanmayı bilmeyen "yorumcular".

Arkadaş alıyor monitörü. CS:GO oynayacak. Nvidia'da digital vibrance öğrenmiş internetten, açmış onu sarıları turuncuya, kırmızıları pembeye çevirmiş. Monitörden de sağda solda öğrendiği kadarıyla Color Vibrance'ı 15 yapmış. Black Equalizer'ı 20 yapmış karanlığı görücem diye. Oyun çin mahallesine dönmüş. Mis gibi oynuyor. Sonra sıkılıyor, bi video izleyeyim diyor, ayarları değiştirmeden gidip dizi açıyor. Bi bakıyor ana karakterin suratı pembe. Zifiri karanlık olması gereken yerde 10 ayrı gri tonu var. Sonra hemen koşuyor "abiy renkler çok kötü abiy".

Umarım anlatabilmişimdir.


Senin ağzına sağlık.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı