Beş insanı kurtarmak için bir insanı öldürür müydünüz?

Fatih Özcan

Kilopat
Katılım
12 Mayıs 2015
Mesajlar
38
Makaleler
2
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bir tramvay rayının yanında durduğunuzu hayal edin. Uzakta, kontrolden çıkmış bir tramvayın, onun gelişini duymayan beş işçiye doğru hızla geldiğini görüyorsunuz. İşçiler tramvayı görse bile, raydan zamanında ayrılamayacaklar. Felaket belli belirsiz göründükçe, yere bakıyorsunuz ve raylara bağlı bir kaldıraç olduğunu görüyorsunuz. Eğer kaldıracı çekerseniz, tramvayın beş masum işçinin bulunduğu raylardan ikinci bir ray takımına yönleneceğini farkediyorsunuz. Ancak, yan taraftaki bu rayın aşağısında, iş arkadaşları kadar habersiz, yalnız bir işçi bulunuyor. O halde kaldıracı kaldırıp, bir insanın ölümüne yol açar fakat beş kişiyi kurtarır mıydınız?

Ben çok kararsız kaldım. Siz olsanız ne yapardınız?
 
Burada anlatılmak istenen aslında ahlâki ve vicdani duygularınıza göre birinin sizin elinizle başka hayatları kurtarmak için o kişinin hayatına kasten son verilebilir mi verilemez mi?
 
İnsan hayatının değeri sayılara biçilemez, 5 in 1 den fazla değeri yoktur.
Bu hikayede kurtarmak diye bir şey yok.
Psikologlar tarafından çıkarılan toplumun ahlaki değerlerini ölçen sorulardan biri bu. İki seçenek arasında insanı zor duruma sokmayı esas alır, gerçek hayattaki alternatif cevapları kabul etmez.

Hikayeden çıkıp gerçek bir olay kurgularsak da, ilk önce bağırır farketmelerini hedefler, daha sonra 1 kişiye yöneltirsin, çünkü kafası karışık 5 kişinin kurtulma ihtimali 1 kişiye göre daha fazladır. Tabi bunlar sadece insanlara karşı bağımsız onları tanımıyor olduğunuzda geçerli :)
 
@Dolphy
Böyle paradoksları çok yapıyorlar ve aşırı gereksiz. Gerçek hayatta işlenen hikayede alternatiflerin olmaması tamamen çifte standarttan başka bir şey değildir. Yani bunu farklı şekilde anlatanlar da var tek olan kişi arkadaşınızdır diğer 5 kişiye giden tren var vesaire. Burada senin yapacağın alternatifleri kısıtlayarak soruyu en basite indirger "5 kişi pahasına 1 kişiyi öldürür müsün?". Yani böyle bir varsayımı nasıl yapıyorsun nerede karşılaşacaksın? Böyle bir soru olduğunda tabi ki o an doğru olanı yapmak gerekir. Benim cevabım doğru olanı yapmaktır. Hadi bakalım ben de çifte standardı oynuyorum. :sinsi:
 

Yeni konular

Geri
Yukarı