Beyin göçünü destekliyor musunuz?

Temelli olarak desteklemiyorum. Aslında nesil olarak 1995 sonrası Doğan'lar özellikle ülkemizde ölü nesil gibi. Yani çok daha iyi imkanları gençliklerinde yaşayamamış veya yaşayamıyorlar. O zaman geriye kalan tek şey bizden sonrakileri kurtarmak. Yurtdışında veya yurtiçinde kendini geliştirip sonrasında ülkeye katkıda bulunmak çok mantıklı bence. Bu ülkenin halkı uyutan insanlara değil bilim adamlarına kendini geliştiren bireylere; zeki; çevik ve ahlaklı sporculara ihtiyacı var.
 
Destekliyorum, düşünüyorum. Bize yeterince imkânlar sunulmuyorsa neden bu imkânları bulabileceğim ülkeye gitmeyeyim ki?

Mesela yukarıdaki mesajımda demek istediğim olay bu. Daha iyi imkanlar için gidip geliştikten sonra dönüp bu iyi imkanları ülkeye sunmak. Bu da maalesef bir değil yüzbinlerce kişinin mücadelesi sonrasında ortaya çıkar. Örneğin Cumhuriyet'in ilk yıllarında Atatürk birçok genci yurtdışına gönderiyor. Sonrasında eğitimlerini tamamlayan bu gençler ülkenin önemli kademelerinde yer alarak halkın eğitiminden, ekonomiye kadar birçok alanda ülkenin gelişimine katkı sağlıyorlar.
 
Atatürkçü olarak desteklemiyorum. Gençliğe Hitabe'yi okuyan ve benimseyen her insan evladının da bu düşüncede olmasını beklerim. Kuru kuru "Atatürk sen çok yaşa! Canım Atam!!" demekle olmuyor.
 
Amacım psikoloji okuyup yüksek lisans yapmak ve para biriktirip direk yurtdışına gitmek... Yani bir dakika bile durmam burada.
 
Destekliyorum, en mantıklısı da bu zaten. Eğer ülkem bana destek çıkmayacak ve huzur içinde yaşayamayacak isem kendi ülkem olsa ne yazar? Mesela benim aklımda da Avrupa'da dolgun ücretli ve en azından aldığım parayı biriktirip Türkiye'de krallar gibi yaşayabileceğim bir ülkede çalışacağım. Büyük ihtimalle Almanya en güzeli olacaktır ve isteyen istediğini diyebilir. Adamlar orada 30 bin birime Mustang alırken biz burada 30 bin birime giriş seviyesi motosiklet bile alamıyoruz. Neden onlar ile aynı seviyede yaşamayayım? Neyim eksik, bunları sorun önce. Ha ülkemi sevmiyor muyum? Tabii ki seviyorum, ancak yaşama ve çalışma konusunda çok çok geride. Bu desteklemeyen insanlar nedense hep Almanya gibi ülkelere gitmeyi isteyip başaramayacağını düşünen kesim oluyor, tuhaf ama gerçek... Neyse Avrupa'ya gidince bakarız, aklımda 2 meslek var ve ikisinden de çok karlı çıkacağım :) Artık desteklemeyen arkadaşlar lafını yapmaya devam eder, ancak işte önündekini görmeyince farklı olaylar oluyor :D
 
Eskiden Atatürk'ün bize emanetine ihanet ediliyor gibi bir görüşüm vardı. Artık değişti. Böyle düşünmeme sebep olan etkenler oldukça fazla. En baştaki sebep sokakta yürürken bile hayati tehlike var artık ülkede. Ekonomi, eğitim, yaşam standartlarını geçtim. Can güvenliği kalmadı. Şaka gibi ölümler var artık. Ne olursa olsun hiçbir şey insan hayatından önemli değil. Birçok can yok oluyor. Kadına şiddet konusu da cabası.
Bu sebeplerden dolayı fırsatını bulan gitsin görüşündeyim. Gidip çok para kazanmak, orada güzel arabalara binip iyi bir eve sahip olmak değil olayım. İnsan gibi yaşamak sadece... İnsan olmanın gerektiği gibi...
 
Almanya'da çöp toplasan bile insan gibi yaşarsın. Örnek olarak...

Almanya'da bira şişelerini toplayıp getirirsen bedava bira veriyorlar. İşsiz olsan dahi Türkiye'ye tatile gelebilecek parayı kazanabiliyorsun. Apartman yapıp bütün daireleri kiraya verip gelen parayla hem krediyi ödeyip hem de üstüne 1500 Euro bedava kazanan türkler var. Adamlarda faiz o kadar düşük ki asgari ücretli bile lüks otomobile binebiliyor, istediği evi satın alabiliyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı