Çözüldü Bilgisayar açıldıktan 30 dakika sonra kapanıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

the_updateenemy

Hectopat
Katılım
7 Nisan 2020
Mesajlar
55
Çözümler
1
Yer
Miletos
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmeni
Merhabalar,
Windows başlatıldıktan 30 dakika sonra kendini direkt olarak kapatıyor (elektrik kesintisi gibi), bu sorun yaklaşık 3 aydır var, bir çözüm bulamayınca bilgisayarı 30 dakika dolmadan kendim uyku moduna almayı denedim ve açıldığında bana tekrar 30 dakika süre tanıdığını fark ettim bu şekilde uzun bir süredir kullanıyorum ama hiçbir şekilde 30 dakikadan ne aşağı ne yukarı (bazen 29~31 olduğu da oldu) bu konu hakkında yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden herkese teşekkür ederim.

Denediğim çözümler:
  • Kasanın içini ve tüm bileşenleri temizlemek.
  • CPU ısısı yük altında 65° derece olmasına rağmen termal macun değiştirdim.
  • BIOS güncelledim.
  • Başka bir ekran kartı ve RAM takıp deneme yaptım.
  • Power Supply değiştirdim.
  • Uzay kurulumu yapıp temel bileşenleri takıp çalıştırdım (harddisk, ekran kartı, VGA kablosu, ağ kartı, güç düğmesi kabloları vesaire takılmadı) ve süre tuttum.

Önemli:
  • Bilgisayar üzerinde değişmeyen 3 şey kaldı CPU, anakart ve RAM.
  • Anakartın dahili VGA çıkışı görüntü vememeye başladı.
  • İşlemciye, test programları ile stress testi yaptım hiçbir problem olmadı.
  • RAM için ise Memtest86 ile test ettim ve problem çıkmadı.
  • Ek olarak Intel management Engine aygıt yöneticisinde hatalı olarak görünüyor;
  • Bu aygıt başlatılamıyor.
  • STATUS_DEVICE_POWER_FAILURE"
---------------------------------------------------------------------
Windows 10 Home Single Language 64-Bit (10.0, Build 19041)
ECS H81H3-M4 (v1.0) - BIOS: 4.6.5 (type: UEFI)
Intel(r) Core(tm) i5-4570 CPU @ 3.20GHz (4 CPUs)
8192MB RAM
 
Çözüm
Şuan elinde başka bir anakartla veya başka bir işlemciyle denemekten başka çare yok. Sorun ikisinden birinde. Ama işlemcinden olma ihtimali yüksek çünkü Intel ME kuzey köprüsüne yani işlemcine bağlı bir alt sistem. Kod 10 hatası da genelde donanımsal.
Anladım, sabah pinleri kontrol edeceğim, peki donanımsal arıza sizce anakart damı işlemci de mi?
Sanırım işletim sistemi ihtimalini elemeliyiz çünkü Windows 7'den başlayıp Windows 10 1904'e kadar birkaç tane sistem yükledim hepsi aynı şekilde hata verdi, söz konusu sürücüyü birkaç programdan ve resmi sitesinden yüklememe rağmen problem aynı şekilde devam etti. Bir de BGA yapısında problem olabilir demişsiniz bunu biraz açar mısınız?
Daha önce temiz format attıysanız direk eleyin zaten format mevzusunu. Ya işlemcinizde problem var ya da işlemci soketinde bunu ya soketi ve işlemciyi fiziksel olarak kontrol ettikten sonra ya da ödünç bir işlemciyle anlayabilirsiniz. IPDT işlemcide arıza olduğunu söylüyor fakat temas etmeyen bir soket pini varsa buna da sebebiyet veriyor olabilir. İşlemciye temas etmeyen eksik pin demek belirli bir CPU ünitesine gitmeyen güç veya iletişim koplukluğu olan data demektir.
 
Daha önce temiz format attıysanız direkt eleyin zaten format mevzusunu. Ya işlemcinizde problem var ya da işlemci soketinde bunu ya soketi ve işlemciyi fiziksel olarak kontrol ettikten sonra ya da ödünç bir işlemciyle anlayabilirsiniz. Ipdt işlemcide arıza olduğunu söylüyor fakat temas etmeyen bir soket pini varsa buna da sebebiyet veriyor olabilir. İşlemciye temas etmeyen eksik pin demek belirli bir CPU ünitesine gitmeyen güç veya iletişim koplukluğu olan data demektir.

Bugün pinleri kontrol ettim kamera ile 4X zoomda dikkatlice incelediğimde bir problem göremedim peki varsayalım ki işlemcide veya anakartda problem var peki nasıl sürekli aynı zaman diliminde meydana geliyor?
 
İşlemcinizi kontrol ettikten sonra taktığınız zaman yine problem devam ediyorsa IPDT'nin de raporladığı gibi işlemciniz arızalı. Aynı zaman dilimi kısmını anlayamadım biraz daha açar mısınız?
 
İşlemcinizi kontrol ettikten sonra taktığınız zaman yine problem devam ediyorsa ıpdt'nin de raporladığı gibi işlemciniz arızalı. Aynı zaman dilimi kısmını anlayamadım biraz daha açar mısınız?

Yani hep 30 dakikada kapatması, hiçbir şekilde şaşmadan hep aynı süre zarfında kapanması.
 
Bu sorunun aynısı HM70 chipsetli laptoba i serisi bir işlemci (i3 i5 i7) takıldığında meydana geliyor. Laptop kanadında yapmasının sebebi güney köprüsünün desteklememesinden dolayı kuzey köprüsünün BIOS'a kill komutu vermesi. Sizin yaşadığınız problem net olarak belli olmadığı için ve IPDT'nin işlemcinde arıza bulması sebebiyle probleme işlemci arızası yorumunu rahatlıkla yapabiliriz.
 
Bu sorunun aynısı HM70 chipsetli laptoba i serisi bir işlemci (i3 i5 i7) takıldığında meydana geliyor. Laptop kanadında yapmasının sebebi güney köprüsünün desteklememesinden dolayı kuzey köprüsünün BIOS'a kill komutu vermesi. Sizin yaşadığınız problem net olarak belli olmadığı için ve ıpdt'nin işlemcinde arıza bulması sebebiyle probleme işlemci arızası yorumunu rahatlıkla yapabiliriz.

Bugün bilgisayara Windows 10 yerine 8 yükledim ve tekrar IPDT testi yaptığımda tüm testlerden geçti, ama aynı şekilde hala kapanıyor ve Intel ME kod 10 hatası veriyor. Gerçekten çok garip bir problem :)
 
Şuan elinde başka bir anakartla veya başka bir işlemciyle denemekten başka çare yok. Sorun ikisinden birinde. Ama işlemcinden olma ihtimali yüksek çünkü Intel ME kuzey köprüsüne yani işlemcine bağlı bir alt sistem. Kod 10 hatası da genelde donanımsal.
 
Son düzenleme:
Çözüm

Geri
Yukarı