Bilgisayar anlık olarak donuyor

0ry_87

Decapat
Daha fazla  
RAM
2x8
SSD veya HDD modeli
Samsung Evo 970
Ekran kartı
RX 6600
Anakart
B550 Tomahawk
İşlemci
R5 5600
3-4 gün önce bilgisayar kendi kendine kapanıyordu oyun oynarken. Şu an kapanma yok ama Valorant oynarken birden FPS drop yemeye başlıyorum. FPS bir 1 oluyor bir 500 oluyor. Aynı zamanda Valorant kapalıyken imleç donması yaşıyorum. Direkt PC donuyor. Gittim ekran kartını, RAM'leri çıkardım, sildim geri taktım olmadı. Bir daha yaptım, kabloları kontrol ettim bir şey olmadı. ChatGPT dedi diye OCCT testi yaptım. CPU veya CPU ve RAM testi yapınca sistem bi kafayı yiyor. Mouse kendi kendine hareket ediyor falan ama testi durdurunca birden donma geçiyor. Hata da vermiyor. Tabi yeniden başlatınca tekrar donma devam ediyor. VRAM testi falan da yaptım sorun çıkmadı. Bir tek power testi yaparken yani işte PSU testi yaparken 3D adaptive diye bir hata verdi. Ekran kartı ile ilgili bir şey onu da anlamadım. Occt'den onun testini de yaptım, 3D adaptive'nin testini yaptım crash yedi. Power testi yaptıktan sonrada işlemciye yük bindiği için donma düzeliyor. Onu da anlamadım işlemciye anlık yük verince donma düzeliyor. BIOS ayarlarını da resetledim bu arada. ChatGPT PSU değiştir diyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
HWMonitor ya da MSI Afterburner tarzı bir programla işlemci sıcaklığını takip edebilir misiniz? Bana işlemci throttle yapıyor gibi geldi, işlemciler çok ısındığında anlık olarak çekirdek hızını düşürür ya da direkt sistemi kapatır genel olarak

HWMonitor'ya da MSI Afterburner tarzı bir programla işlemci sıcaklığını takip edebilir misiniz? Bana işlemci throttle yapıyor gibi geldi, işlemciler çok ısındığında anlık olarak çekirdek hızını düşürür ya da direkt sistemi kapatır genel olarak.

MSI Afterburner kullanıyorum. Oyun içinde 65 derece üstüne çıkmıyor sıcaklık.

Dostum PSU'da problem olma ihtimali geldi direkt aklıma. Eğer imkanın varsa sorunsuz çalıştığını bildiğin farklı bir PSU ile test etmen gerekebilir. Ha önce diğer olası ihtimalleri elemek istersen; gpu ve cpu sıcaklıklarının stabil kaldığından emin ol, ekran kartı sürücüsünü DDU ile temizleyip tekrar kur, ramlerini çıkarıp altın rengindeki soket kısımlarını silgiyle temizleyerek tekrar tak ve daha sonra MemTest86 ile detaylı teste tabi tut. Bunlarda bir problem yoksa, güç kaynağın voltaj dalgalanması yaratıyor olabilir.

Dostum PSU'da problem olma ihtimali geldi direkt aklıma. Eğer imkanın varsa sorunsuz çalıştığını bildiğin farklı bir PSU ile test etmen gerekebilir. Ha önce diğer olası ihtimalleri elemek istersen; GPU ve CPU sıcaklıklarının stabil kaldığından emin ol, ekran kartı sürücüsünü DDU ile temizleyip tekrar kur, RAM'lerini çıkarıp altın rengindeki soket kısımlarını silgiyle temizleyerek tekrar tak ve daha sonra Memtest86 ile detaylı teste tabii tut. Bunlarda bir problem yoksa, güç kaynağın voltaj dalgalanması yaratıyor olabilir.

PSU dışında dediklerin arasında tek yapmadığım Memtest86 testi onu da yaparım şimdi yani ama ekstra bulabileceğim bir PSU olduğunu sanmıyorum yine de bakarım. Voltaj dalgalanması sorununu net bir şekilde görebileceğim bir yer var mı? Dalgalanma ile alakalımı bilmiyorum ama bir yerde okuyup denemiştim. Bilgisayar donarken HWiNFO'dan PSU için +12v ye bakmıştım sabit 12.5v gösteriyordu. Ama bende PSU'dan şüpheleniyorum biraz pek emin değilim.

HWiNFO iyi tercih olmuş, eğer donmadan OCCT testi yapmayı başarabilirsen o test esnasında PSU voltajını izlemek en sağlıklı yöntem olacaktır. Voltaj değerlerinde %5'lik bir tölerans vardır her zaman, o yüzden 11.4 ila 12.6 arasında kalmalı değerler. Bu değerlerin dışına çıkıyorsa veya aniden düşüyorsa PSU problemlidir.

HWiNFO iyi tercih olmuş, eğer donmadan OCCT testi yapmayı başarabilirsen o test esnasında PSU voltajını izlemek en sağlıklı yöntem olacaktır. Voltaj değerlerinde %5'lik bir tölerans vardır her zaman, o yüzden 11.4 ila 12.6 arasında kalmalı değerler. Bu değerlerin dışına çıkıyorsa veya aniden düşüyorsa PSU problemlidir.
3 dakika test yaptım 12.1 olarak kaldı. ama zaten şuan pc donmuyor genel olarak dediğim gibi ara sıra oyun oynarken donma başlıyor. pc tekrar donmaya başladığında testi tekrarmı yapayım yoksa şimdiki değer yetermi

3 dakika test yaptım 12.1 olarak kaldı. ama zaten şuan pc donmuyor genel olarak dediğim gibi ara sıra oyun oynarken donma başlıyor. pc tekrar donmaya başladığında testi tekrarmı yapayım yoksa şimdiki değer yetermi
OCCT testinde 3 dakika yeterli değil. Her bir test seçeneği minimum 20 dakika denenmeli.

3 dakika test yaptım 12.1 olarak kaldı. Ama zaten şu an PC donmuyor genel olarak dediğim gibi ara sıra oyun oynarken donma başlıyor. PC tekrar donmaya başladığında testi tekrarmı yapayım yoksa şimdiki değer yeter mi?

Kablolarda bir sıkıntı olma ihtimali var mı bu arada. Yani bir şüphem yok ama birden aklıma geldi çok da seçenek kalmadı çünkü.

OCCT testinde 3 dakika yeterli değil. Her bir test seçeneği minimum 20 dakika denenmeli.

Yarım saatlik bir test yaptım yine 12.1v değerinde oynadı. Bilgisayar tekrar donmaya başladığı zaman tekrar deneyim mi?

Şimdiki moda CHAT GPT sormak oldu :D
Farklı ve sağlam bir PSU ile denemen gerek ilk olarak.
Ayrı bu testi'de yap yolla.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı