Bilgisayar boştayken kasıyor, FPS düşüyor

bcan1907

Kilopat
Daha fazla  
Kasa içerisinde ummadık bi ses gelmesiyle başladı, olay takur takur derken düşündük dedik kablolar fana falan mı değiyor, ekran kartının fanın dan mı geliyor falan derken açıp bakalım diyoruz. O sıra ses kesiliyor. Böyle ara ara oldu. Tekrar ses geldi o sıra izlenim sonucu güç kaynağı fanının önünde bir plastik koruyucu bilmiyorum da o nasıl olursa erimiş bir kısmı o da fana değiyor ve ses geliyor. Ses sorunun böylelikle anladık.

Bir de o sıra kasayı açıp baktığımda ekran kartının (GTX 760) iki fanından birinin dönmediğini farkına vardım. Bu sıra aralığında o ses gelme muhabbetinde şunu da fark ettim. Atıyorum FIFA oynuyorum, örnek veriyorum oyun pause yaptım bekliyorum 2-3 dk belki 5 dk beklediğim sıra oyun içindeki arayüzler hareketler vs. ne görüyorsan bi anda slow motion gibi duruyor. FPS yukarıda 2 3 diyor ve o sıra mouse veya klavyenin bir tuşana dokunduğum an hemen düzeliyor :) Bazen de oyunda bi anda gidiyor sanki kayıt altına alıyor da hızlı şekilde sarıyor o ana geliyorsun. Atıyorum film izliyorum belli bir süre bi mouse dokunuyorum takılmasın diye :) Bu ses olayı sonrası ve bu bahsetiğim olaylar üstüne kasayı açıp ekran kartının fanı tek çalışması beni tedirginleştirdi. Yeni PSU takıldı, ekran kartı fanı kontrol edildi o da çalışıyor.

Ama bahsettiklerim ara ara tekrarlıyor. Bu arada ekran kartı fanı benim bildiğim her ikisi de PC açıldığından itibaren çalışır diye biliyorum. Peder beyle de bir istişare yaptık. Dedi k: bazıları ısıya duyarlı belli bir ısıya gelince devreye girer, belki seninkisinde ısıyı algılamıyor ya da geç algılıyor ondan dönmüyor dedi. Bunun üzerine test etmeye başladık ekran kartını. Software yükledik oradan ısı ölçülerine baktık, şöyle bi komik bi durum çıktı. Isı değeri 80'e gelince diğer fan yeni yeni hareket etmeye başlıyor, tepki veriyor, daha doğrusu dönmeye çalışıyor ama dönmüyor :) Ta ki ısı 85 deyince çalışıyor. Bu da az bi oran değil yani, saçma.
Velhasıl softwareden ayarlama yaptık işte ısı 50'ye gelince fan %60, çalışsın 70'e gelince %100 çalışsın gibi. Isı konusunu da böyle yaptık. Şu anda MSI Afterburner var, oradan da ayarladım da onu her PC açtığımda açmam gerekiyor yoksa devreye girmiyor. Yoksa kendi kafasına göre çalışacak. Afterburner'i otomatik açılış da yapamadım manuel açıyorum.

RAM testi yaptım, burada da sorun gözükmedi, ekran kartını model bahsettim. RAM ve işlemci de burada yazıyor. Anakart da Asus H61M-PRO soracak olursanız hani.
23414408_10213819583944424_1413817513_n.jpg

Yardımlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Bilgisayar boştayken çalışan virüsler mevcut. Onlardan biri bulaşmış olabilir.
Malwarebytes ve Kaspersky Free kurun, her ikisi ile de tarama yaptırın ve bulguları temizleyin.
Tekrar test edin.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı