Bilgisayar cızırtı sesiyle dondu, açılmıyor

Arifozr

Hectopat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Öncelikle merhaba Technopat.
Şu bir haftadır başıma gelmeyen kalmadı.
2 sene önce topladığım kasam sanırım mefta oldu.

Geçen kardeşim (evden uzaktayım) arayıp bilgisayarın oyun oynarken donduğunu hoparlörden cızırtı sesinin yükseldiğini ve bilgisayarı kapattığını söyledi.

Daha sonra bilgisayarı açmaya çalıştığını açılmadığını söyledi. Aklima ilk statik elektrik geldi çünkü daha öncede aynı sorun oluyordu.

Güç tuşuna bastığımızda sistem çalışır hale geçiyor fanlar ışıklar yanıyor fakat olması gerektiğinden sönük ve güç tuşu ışığı yanmıyor.

Topraklama yaptıktan sonra (kabloları çekip bekletme) bilgisayar çalışır hale gelmiş. Sonra yine donmuş. Yine aynı işlemlerden sonra açılmamış.

Aklıma PSU arızası geliyor fakat hangi parçada arıza var nasıl öğrenirim bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

Sistem Özellikleri:
Ryzen 5 1400
MSI Gaming X GTX 1050 Ti
MSI B350 Tomahawk anakart
HyperX 2400 MHz 8 GB DDR4 bellek
OCZ Trion Z 100 240 GB SSD
1 TB WD Blue HDD
Corsair VS450 PSU
NZXT S340 kasa

Okur okumaz aklıma anakartla ilgili bir sorun olabileceği geldi, diğer forumlarda araştırmalarıma göre benzer tespitler olmuş, daha detaylı bilgi yazanlar da olmuş;

(ALINTIDIR)
Açma tuşunuza bastığınızda PSU ve anakart üzerindeki CPU ve Ekran Kartı fanları çalışıyor fakat hiçbir ses veya görüntü gelmiyorsa büyük ihtimalle anakart arızalıdır. Anakatın PC Speaker'i bağlı mı? anakarta bağlı alan bir ufak hoparlör veya benzeri birşey olması lazım bu hoparlör bu durumlarda kesik kesik uzun-kısa sinyallerle arıza kodunu verir.

sürekli ses--------------güç kaynağı arızası
birçok kısa bip-----------anakart arızası
1 uzun-------------------bellek tazelenmesinde hata
1 uzun 1 kısa------------anakart veya bios çipi hatası
1 uzun 2 kısa------------ekran kartı arızası (eski kartlardaki dip switch kaynaklı)
1 uzun 3 kısa------------ekran kartı arızası
2 uzun 1 kısa------------ekran kartı arızası (ramdac kaynaklı)
2 kısa-------------------bellek eşlik hatası (parity)
3 kısa-------------------belleğin ilk 64k’lık bölümünde hata
4 kısa-------------------timer hatası
5 kısa-------------------işlemci hatası
6 kısa-------------------klavye işlemcisi hatası
7 kısa-------------------işlemci hatası
8 kısa-------------------ekran kartı belleğinde okuma/yazma hatası
9 kısa-------------------bios rom hatası
10 kısa------------------cmos okuma/yazma hatası
11 kısa------------------tampon bellek hatası (cache)
(ALINTIDIR)

kaynak: PSU yada ANAKART arızası nasıl anlaşılır? » Sayfa 1 - 1

Okur okumaz aklıma anakartla ilgili bir sorun olabileceği geldi, diğer forumlarda araştırmalarıma göre benzer tespitler olmuş, daha detaylı bilgi yazanlar da olmuş;

(ALINTIDIR)
Açma tuşunuza bastığınızda PSU ve anakart üzerindeki CPU ve Ekran Kartı fanları çalışıyor fakat hiçbir ses veya görüntü gelmiyorsa büyük ihtimalle anakart arızalıdır. Anakatın PC Speaker'i bağlı mı? anakarta bağlı alan bir ufak hoparlör veya benzeri birşey olması lazım bu hoparlör bu durumlarda kesik kesik uzun-kısa sinyallerle arıza kodunu verir.

sürekli ses--------------güç kaynağı arızası
birçok kısa bip-----------anakart arızası
1 uzun-------------------bellek tazelenmesinde hata
1 uzun 1 kısa------------anakart veya bios çipi hatası
1 uzun 2 kısa------------ekran kartı arızası (eski kartlardaki dip switch kaynaklı)
1 uzun 3 kısa------------ekran kartı arızası
2 uzun 1 kısa------------ekran kartı arızası (ramdac kaynaklı)
2 kısa-------------------bellek eşlik hatası (parity)
3 kısa-------------------belleğin ilk 64k’lık bölümünde hata
4 kısa-------------------timer hatası
5 kısa-------------------işlemci hatası
6 kısa-------------------klavye işlemcisi hatası
7 kısa-------------------işlemci hatası
8 kısa-------------------ekran kartı belleğinde okuma/yazma hatası
9 kısa-------------------bios rom hatası
10 kısa------------------cmos okuma/yazma hatası
11 kısa------------------tampon bellek hatası (cache)
(ALINTIDIR)

kaynak: PSU yada ANAKART arızası nasıl anlaşılır? » Sayfa 1 - 1

Merhaba teşekkürler öncelikle o tarz bir hoparlör bende yok beeperdan bahsediyordunuz sanırım kutudan çıkmadı nereden temin edebilirim?
JBAT1 pinleri ile BIOS sıfırlamayı deneyebilirsiniz. Olur belki.
Teşekkürler yorumunuz için fakat bios sıfırlama konusunda hiçbir fikrim yok tamamıyla bozulma ihtimali var mı zaten bozuk gerçi :p

Bu arada gönderiye yazmayı unutmuşum sleeve kablo uzatıcı kullanıyorum bununla ilgili problem olabilir mi

Buzzer genellikle kutudan çıkmaz. N11, Gitti Gidiyor gibi sitelerden temin edebilirsiniz. JBAT1 pinleri ise BIOS pilinin hemen yanında olmalı. PSU'nun güç düğmesini kapatıp tornavida ile pinleri 10 saniye birbirine dokundurursan BIOS sıfırlanacaktır.

Buzzer genellikle kutudan çıkmaz. N11, Gitti Gidiyor gibi sitelerden temin edebilirsiniz. JBAT1 pinleri ise BIOS pilinin hemen yanında olmalı. PSU'nun güç düğmesini kapatıp tornavida ile pinleri 10 saniye birbirine dokundurursan BIOS sıfırlanacaktır.

Deneyeceğim teşekkürler.
Şunu fark ettim ezdebug ledlerinde sadece sürekli cpu yanıyor pc kendini başlatamıyor gibi cpu sledge kablosunu çıkartıp direkt psudan aktardım yine çözüm bulamadim
Hatayı çözdüm soyledigim gibi ezdebug ledlerde cpu yanıyordu öncelikle işlemci 8pin güç kablosunu sleeve kablodan sokup direkt psudan aktardım sonrasında sorunun bu olmadığını gördüm anakart başlatmayı yapamıyordu.24pin atx kablosunu sokup yerine taktım aynı zamanda bios pilini çıkarıp bitmediğini gördüm yerine taktım şuan çalışıyor teşekkürler.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı