Bilgisayar dünyasında doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

GTA V bir benchmark test parametresi değildir.
Bunu demek Türk'e hakarettir. GTA V açan bilgisayar bilgisayardır. GTA V açmayan bilgisayar çöptür. Bu yazılı olmayan bir kuraldır ve Türkiye'nin her köşesinde geçerlidir.
 
Başlıyorum:
  • Usb'yi hızlı biçimlendirmek içindeki virüsleri silmez.
  • İ7 her zaman i5 ve i3'den çok daha üstündür.
  • Ne kadar çok Ram,Vram o kadar güçlü bilgisayar/ekran kartı demek.
 
- Kasa içerisinde ne kadar fan varsa o kadar iyi soğur.
+ Hayır kasa içerisinde hava akışı yoksa fan sayısı gram işe yaramaz. İyi bir hava akışı için mesh panel, kaliteli fanlar, iyi konumlandırma, fanları doğru takma gibi etkenler gereklidir.

- Anakart en ucuz alınması gereken bileşendir.
+ Yanlış bir bilgidir. Sisteme hız aşırtma vesaire yapılacaksa anakart düşük kalacağı için kötü sonuçlar yaşanabilir. Ayrıca 6000 TL'lik sisteme gidip A320M takarsanız işlemci ve ekipmanlar yüksek kalacağı için yine kötü sonuçlar yaşanabilir.

- Güç kaynağı ne kadar fazla ise o kadar elektrik yakar.
+ Yine yanlış bilenen bir şey. Güç kaynağı sistemin ne kadar ihtiyacı varsa o kadar harcar. Faturayı ise sistemin harcadığı değerler ve 80+ Plus olup olmadığı belirler.

- İşlemciler için sadece tek çekirdek performansı önemlidir.
+ Intel i3 9100F ve AMD Ryzen 5 1600 12nm karşılaştırılması yapılırken "Intel 3 FPS önde" savunması yapılır ama yanlıştır. İşlemcinin çok çekirdek performansı, yaydığı ısı, kullandığı soket, besleyebildiği ekran kartları vesaire ne kadar güçlü olduğu belirler.

- Ekran kartlarının gücünü GB belirler.
+ Ekran kartının gücünü GB belirlemez. Gücünü sanırım çalıştığı MHz değerleri falan belirliyordu. Dikkat edilmesi gereken şey sadece GB değil DX desteği, TDP değeri, stabilitesi, kaç senelik olduğu, ikinci el ise mining yapılıp yapılmadığı vesaire önemlidir. HD 7850 1 GB'nin R7 240 4 GB'yi tokat manyağı etmesi gibi.

- AMD işlemciler ısınır.
+ AMD bu sorunu Ryzen ile çözdü. 65W TDP, 7nm/12nm ve kaliteli stock fan ile Intel'den daha iyi şu an.

- GTA V test edilirken kullanılması gereken tek oyundur.
+ PC ile pek alakası yok ama insanların şu oyunu bu kadar abartmasından tek ben rahatsız olmuyorumdur umarım. Config ile 400 TL'lik PC bile açıyor artık. Salın o oyunu.

- Bir işlemci i3, i5, i7 ise çok iyidir.
+ Aksine dikkat edilmesi gereken çok önemli şeyler var. Eğer bir işlemci 2.nesil falansa o kadar iyi değildir. Turbox vakaları bu tarz işlemciler yüzünden epey fazla. 6/7/8.nesil falan alayım desen yeni nesil Ryzen ile aynı fiyattalar.

+ AMD ekran kartları ısınır.
- Eğer düzgün bir model ekran kartınız ve hava akışlı bir kasanız yoksa her türlü ekran kartı ısınır.

- Termal macunu fazla sürmek zararlı değildir.
+ Termal macun sürerken aklınıza "Nerede çokluk orada b*kluk" örneği gelsin. Fazla termal macun iletimi azaltacağı için fazla termal macun sürülen bileşen soğumaktan ziyade ısınır.

- Oyun için sistem toplanıyorsa 32 GB ve fazlası RAM almak mantıklıdır, ne kadar fazla o kadar iyi.
+ Eğer render türevi şeyler yapmıyorsanız 16 GB RAM günümüz için gayet yeterli. Yani 32 GB yapacağım diye sistemden kısmak yerine 16 GB alıp diğer bileşenlere para vermek mantıklıdır. Tabii 20K'lık sistem topluyorsanız gösteriş için alabilirsiniz size kalmış.

- SSD için marka fark etmez.
+ Marka fark eder ama ürün modeli çok ama çok daha fark eder. Samsung ile James Donkey arasında sıcaklık, yazma/okuma, ömür gibi farklar teknoloji işi şans olsa bile fazladır.

- Klavye olarak Gamepower türevi markalar alınır ve aydınlatmaya önem verilir.
+ Aydınlatma zerre umrunuzda olmamalı. Bütçeniz azsa Redragon, Bloody alın ama Rampage falan almayın.

- Mouse ne kadar şatafatlı ve ucuz ise o kadar iyidir.
+ Babamın zoruyla Rampage mouse aldım berbar. Elim ağrıyor tutacağım diye yahu. Yani hayvan gibi mouselere bakmak yerine sade ve hafif mouse yönelin bence. John Cena gibi kaslı değilseniz.

- Kulaklık ses verse yeterlidir.
+ Kulaklığın sesten ziyade konforu daha önemli bence. Önce konfora, ardından sese, hafifliğe falan bakın bence. James Donkey 710 diye beni resmen boğan bir kulaklıktan HS35'e gectim çok mutluyum.

- Mousepad en ucuzu hangisi ise o alınmalıdır.
+ Öyle bir hata yapmayın. Ucuz mousepadlar dikişli değilse kalkıyor. Dikişli ise kauma hissi tatmin etmiyor. Kısır döngü.

- Monitör olarak sadece görünüşe ve hz değerine bakılmalıdır.
+ Aksine panele falan bakılmalıdır. Monitör hassas bir bileşen. Işık sızması falan var mı diye iyice bakın ve kullanıcılardan bizzat yorum alın ve Gamepower falan bulaşmayın.

- Termal macunun sürülebilir olması yeterlidir.
+ Hayır. Macunun iletkenliği vesaire çok önemlidir. 5 TL'ye macun üretilse Arctic üretirdi Hadron değil.
 
Yazacağım pek çok şey yazılmış ama bende birkaç örnek verebilirim.
1- AMD işlemciler çok ısınır, alınmaz. (Hiçbir zaman o kadar da ısınmazdı. Dandik, hava almayan kasalarda kullanıp b*k atarlardı ya da kutusundan çıkan soğutucu ile overclock yapmayı denerlerdi)
2- ASUS; Gigabyte ve MSI dışında hiçbir anakart ve ekran kartı alınmaz. (Hiçbir ekstra özelliğini kullanmaycağın aşırı pahalı overrated anakartları önerir dururlar. Sapphire, Galax, Zotac, XFX, INNO 3D gibi ekran kartı markalarını kötüler dururlar)
3- AMD ekran kartı alınmaz, sürücüleri çok sıkıntılı oluyor kartları da kalitesiz. (Genelde hiç AMD kart kullanmamış insanların sözüdür. Önüne gelene NVIDIA kart aldırmaya çalışırlar. Aynı performansı daha uygun fiyata veren kartları beğenmezler)
4- O fiyata dizüstü mü alınır birader gel sana bir masaüstü toplayalım. (Üniversitede mimarlık mühendislik okuyan öğrenciye, sürekli seyahat eden ya da sahada çalışan birine masaüstü sistem önerirler)
5- En az 650W PSU al ileriye dönük olur. Ne gerek var 450-500W PSU'ya? (500 dolarlık sistem toplayan adamın ileride 600 dolarlık ekran kartı takacağını düşünürler)
6- Onu alacağına 200 daha koy bunu al. (Bütçesini belirten adama mutlaka bütçesini aşan şeyleri aldırmaya çalışırlar)
 
"Ekran kartın 4GB ise her oyunu oynarsın (ekran kartı R7 240'tır)"

"-İşlemcin ne?
-i7 ağabey
-Oo her oyunu ultrada oynarsın kardeş (işlemcisi dandik ilk nesil i7'lerdendir)"
 

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı