Çözüldü Bilgisayar fanından takırtı sesi çıkıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Martini Henry

Hectopat
Katılım
2 Eylül 2020
Mesajlar
1.872
Makaleler
1
Çözümler
3
Yer
Balıkesir
RAM
XPG Gammix 8 GB 3000 Mhz CL16+Corsair Vengeance 8 GB 3000 MHz CL 16 (DDR4
Yaklaşık 1 sene önce bir elektrik kesintisi yaşanmıştı. Ardından bilgisayar kapandı ve güç düğmesini kapatıp elektriğin gelmesini beklemeye başlamıştım. Daha sonra bilgisayarı açınca çok yüksek olmasa da bariz bir ses sorunu vardı. Bu durum bazen oluyor bazen de olmuyordu. Olduğu zaman maksimum 1 ila 2 dakika sürüyor ardından sessiz bir şekilde çalışmaya devam ediyordu. Bu durumu bugüne kadar sorun etmemiştim ancak bugün bilgisayarı açtığımda daha yüksek bir fan sesiyle karşılaştım. Sesin hangi parçadan geldiğini bilmiyorum. Nedeni ne olabilir? Yapmam gereken bir şey var mı? Video ve ses kaydı yüklemeye çalıştım ancak hata aldım. Ancak değişik bir ses değil, bildiğimiz kulağa hoş gelmeyen takır takır seslerin geldiği fan sesi.
 
Merhabalar muhtemelen fanlarınızdan bir tanesinin yağı azalmış olmalı. İlk etapta hangi fandan geldiğini tespit etmeye çalışın. Bu soğutucu fanlar olabilir veyahut güç kaynağınızın fanı olabilir. Belli bir kullanım süresinden sonra yağlarında azalma olduğu için sürtünme kaynaklı ses yapıyor olabilir. Onun haricinde de sesin kaynağı başka şeyler de olabilir. Benim tavsiyem ise işten anlayan bir teknik servise göstermeniz olur. El yordamı ile yapacağınız şeyler alet için daha da riskli olabilir. Sonuçta elektronik cihazlar bunlar... Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
Fanların yerlerine oturduğundan emin olun egzoz fanın vb eğer sorun çözülmez ise dikatlice abartmadan 1-2 damla yağ damlatın fanların orta kısmına adını biliyordumda unuttum.

Ve bir de fanların vidasını sıkın sonra dediğim gibi yağlayın olmaz ise kağuçuk vidalar var onları deneyebilirsiniz.
 
Yardımlarınız için teşekkür ederim. Bu durum teknik bir sorun yaratır mı? Bilgisayara zarar verme potansiyeline sahip mi yoksa sadece ses mi oluşturuyor? @mutsuxd @Herugrim
Ben uzunca bir süre kendi fanımdan ses gele gele kullandım bilgisayarımı ancak bir süre sonra yarattığı gürültü eğer bir işle veya oyunla uğraşıyorsanız ciddi manada odaklanma problemi yaratıyordu. Tower kasa bilgisayarımı taşıma imkanım olmadığı için (sağ olsun bulunduğum şehir halen 2007 yılında gibi doğru düzgün teknomarket vs onarım yeri yok) Kendim açıp yağlamıştım. Ancak tekrar dediğim gibi büyük ihtimalle yağ azalması kaynaklı olabileceği gibi bir başka sebepten ötürü de olabilir sorununuz. Bu noktada işi bilen bir teknik servise göstermeniz en doğru hareket olacaktır. Bilgisayara zarar verme hususunu ise şöyle örneklendireyim: Dişlerinizi bir süre fırçalamazsanız diş taşı plak vs. oluşur. Hala fırçalamazsanız çürür. Doktora gidip dolgu yaptırmazsanız çürük kanallarınıza iner ve oradan tüm iç organlarınıza zarar verir. Hemen hemen aynı mantık...
 

Geri
Yukarı