Kanka birincisi altı ay kadar geç kaldın
İkincisi de sonradan düşüyor mu sıcaklık yoksa o şekilde kalıyor mu?
Şimdiye kısmetmiş

İlk başta düşmüyordu, yeniden monte edip temizleyince aşırı ısınma sorunu ortadan kalktı. Ancak yine de ilk başta hala ısınmaya çalışıyor gibi gözlemliyorum. 50+Derece pek mantıklı gelmiyor ve +100Mhz fazladan frekans değerine anlam veremiyorum.
Sorun hakkında güncel bir kısmi bilgiye ve yeni bir ekran görüntüsüne sahibim. Bulunduğum bölgede keyfi elektrik kesintisi çok fazla uygulanıyor. Bu sabah kesinti yaptılar yine sebepsiz ve bilgisayarın yine delirdiğini gördüm. İlk açılışta yine işlemci aşırı ısınma sorunu ile karşılaştım. Şuan çalışıyor nasıl çözdüğümü hala tam olarak anlamış değilim. Bios pilini çıkardım taktım olmadı, gücü kestim bekledim ve bir süre sonra tekrar çalıştırdım. Ancak bunun çok fazla kez tekrar ettim. Tek fark soğuması için zaman tanıdım. Bir süre sonra yapmıyor ve normal açılmaya başlıyor. Ancak çalışmasında yavaşlık hissediyorum. Anakart için başka bir programı kontrol ettiğim zaman işlemci paketinin tam yük olduğunu gördüm. Bu yeni fotoğraf ile belki yardımcı olabilen veya fikir verebilen biri çıkacağını umuyorum.
Maalesef daha fazlasına bakamadım, bu ekran görüntüsünü zor aldım ve hızlıca kapattım.
Sorunun kaynağını bulmak istiyorum. Anakart - PSU. Neden olabilir.
Belki yazılımsal bir sorun?
Sorunu daha iyi anlatmak için: İlk montajını yapıp çalıştırdığım zaman aynı sorunu yaşadım. Bu da demek oluyor ki elektrik kesintisinden kaynaklı değil. Bu sorunu ilk yaşadığım zaman defalarca termal macun yenilemesi ve montaj kontrolü yaptım ama bir türlü sorunu bulamadım. Hatta vatan'a götürdüm ve orada aşırı ısınma yapmadı. Kasayı yan yatırdığım zaman da yapmadığını gördüm. Acaba bir yerde temassızlık mı var diye düşündüm ama geçenlerde yaşadığım zaman kasayı yan yatırmak bir işe yaramadı. Bir türlü sorunu bulamıyorum. Her zaman olmuyor. Bazen başlıyor ve sinir hastası ediyor. Sonra bir şekilde düzeliyor. Sorunu bir türlü bulamamak beni deli ediyor. Bilgisayarı başlattığım zaman işlemci aşırı ısınıyor gözüküyor. Yazılımsal bir hata mı? Anlayamıyorum bir türlü! Neden kaynaklı olabilir? Paylaştığım görüntülerde tek fark edebildiğim şey clock speed'e dayalı sıcaklık farkı. Bir şekilde overclock yaparak mı başlıyor ya da hyper threading sorunu mu? Anlam veremiyorum ve sorunu bulamıyorum. Tamamen rastgele bir şekilde gerçekleşiyor ve tamamen rastgele bir şekilde sorun ortadan kalkıyor.
CpuZ benchmark sonucum:
Intel Core i7 12700K @ 4700 MHz - CPU-Z VALIDATOR
Bu arada söylemeyi unuttuğum bir şey var. Cpu güç beslemesini PSU'da yeterli çıkış olmadığı için 12Pin değil 8Pin olarak veriyorum.
Bir ara windows hata ayıklaması yaptım ve bazı hatalar düzeltildi. Ayrıca bilgisayar açılırken oldukça geç açılıyor. Üşenmediğim bir zaman windows'u sıfırlayacağım.
Uzun bir aradan sonra bugün masamda kahve içerken durduk yere yine aşırı ısınma sorunu oluştu. Hiç bir şey yapmıyordum, bilgisayar açıktı ve masaüstündeydim. Arkada hiç bir işlem yapmıyordum. Bir anda bilgisayardan yüksek fan sesi duydum ve ne oluyor diye bakınca pompanın led'ini kırmızı gördüm. Sıcaklık sorunlarından dolayı pompa ledlerini sıcaklığa göre renk değiştirecek şekilde ayarlamıştım. Sonra nzxt cam programından baktım ve yine sıcaklığın aptalca değerlerde olduğunu gördüm. Sonra güç düğmesine basılı tutarak kapattım. Bir kaç dakika bekledikten sonra geri açtım ve burada size paylaşıyorum işte. Sanırım yazılımsal bir sorun var, anlamıyorum. İşlem yok bir şey yok, durduk yere idle'da kafayı yiyor! Yük altında değil bir şey değil, gpu'yu besliyor desen alakası bile yok. Kafayı yiyeceğim. Windows'dan kaynaklı ya da anakarttan kaynaklı bir sorun var sanırım. Sorunu bir türlü göremiyorum.
Yani 97 dereceye çıkma ihtimali gerçekten var mı bu sıvı soğutma ile onu da anlamış değilim. Çok zor bir durum bu? NZXT Kraken X72 kullanıyorum. Soket için ise firmanın kendisinden getirttiğim LGA 1700 bracket var ve oturmada bir sorun yok.
Anakart veya yazılımı ya da windows kaynaklı bir sorun var sanırım. Hiç bir şey anlayamıyorum.
Evet, sizlerle geçirdiğim yoğun tartışmaların sonunda... Sanırım bir sonuca vardım. Problem algılanması çok güç bir problem ve hala tam olarak emin olmasam da yaklaştığım en muhtemel sonuç sıvı soğutma pompasında bir problem olduğu. Zaten muhtemel sorun arz ediciler PSU - MB ve CPU Cooler'dı. PSU olduğunu düşünmüyorum çünkü hali hazırda 16 yerine 8 pin üzerinden güç veriyorum ve voltajlarda bir sorun göremedim. Anakart sorunlu olabilir ama bu kendi yazılımıyla da çakışan bir sorun da olabilir ve bunu tespit etmek gerçekten zor. Son olarak ise Sıvı soğutma ile alakalı bir problem olabilir diye düşünüyorum. Ancak sıvı soğutmanın çalışmaması bile bu derecelere direkt çıkartmamalı diye düşünüyordum ama büyük ihtimal ile sıvının aktarımını yapamayan bir pompa durumunda bu problem ortaya çıkıyor. Bu kadar yüksek sıcaklıklar normal mi? Hiç bir fikrim yok ama olabilir, zira bu işlemci oldukça ısınan bir işlemci olduğunu biliyorum. Evet. Eğer bir ara değişim yaparsam sonuçları söylerim. Ha bu arada anakart ve sıvı soğutma yazılımlarının birbiri ile çakışıp çakışmadığı konusunda da şüphelerim vardı ama her iki programda da çalışması gerekirdi diye düşünüyorum. Şimdilik bu kadar, hayat hikayesine döndü iyice.