Bilgisayar kabloları sökülüp takılınca bir daha açılmadı

• Konuyu başlatan siewo
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 13
  • Görüntüleme 721

siewo

Kilopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
ACER Nitro 5 AN515-46, RTX 3050, Ryzen 5 6600H, 16 GB DDR5 4800Mhz CL48 RAM,
Ekran kartı
GIGABYTE AORUS MASTER NVDIA RTX 3070 Tİ 8 GB
Anakart
Gigabyte B550 GAMING V2 X rev 1.4
İşlemci
AMD Ryzen 5600
Masaüstü bilgisayarım odada düzenleme yapıp kabloları söküp tekrar taktıktan sonra açılmamaya başladı. Şu ana kadar denediklerim:

• Farklı güç kablosu ve farkli priz denedim sonuç yok.
  • Tornavida ile Power pinlerini kısa devre yaparak çalıştırmayı denedim tepki yok.
  • Ekran kartı ve diğer bileşenleri söktüm ve tekrardan taktım yine açılmadı.
  • PSU'yu yeşil–siyah kısa devre testi yaptım, fanı çalıştı PSU sağlam gibi.
  • CPU soğutucu LED'i bir anlığına yanıp hemen geri söndü, sonrası tamamen tepkisiz açılmamaya devam ediyor.
  • Ekran kartsız, RAM'siz ve SSD'siz çalıştırmayı denedim yine fanlar dönmedi.
  • BIOS pilini çıkarttım yarım saat sonra tekrardan taktım yine tepki yok.
  • Anakartı kasadan söküp uzay sistemde denedim yine tepki yok.
  • Güç düğmesi kapalı konumda değil.
  • Ne yaparsam yapayım start vermeye çalıştığımda fanlar ve pc tepki vermiyor.
Anakart modelim;
Gigabyte B550 Gaming V2 X rev 1.4

Sadece kabloları söküp bilgisayarın yerini değiştirip tekrar takmıştım neyi yanlış yapmış olabilirim anlayamadım.
Anakartın VRM/MOSFET veya BIOS çipinde arıza olabilir diye düşünüyorum ama teknik bilgim yok ChatGPT ile çözmeye çalıştım sorunun bu olabileceğini söyledi.
Diğer parçaların sağlam olduğunu düşünüyorum çünkü anakart hiç start vermiyor.

Anakartın kesin arızalı olup olmadığını evde başka nasıl test edebilirim? Tamir şansı var mı, yoksa direkt yeni anakart mı almalıyım bilmiyorum çözüm bulmama yardım edin.

Son düzenleme:

Kesinleştirmek için PSU testini az önce tekrardan yaptım ve PSU fanı dönüyor sıkıntı yok. Dediğinizi yaptım tekrar takıp denediğimde yine PSU'da hareketlilik yok. Deneyebileceğim farklı bir şey yok ise mecburen teknik servise götüreceğim gibi.

@siewo O şekilde yapılan PSU testi sadece 5VSB hattının çalıştığını gösterir, PSU'nun tam anlamıyla çalıştığını göstermez. Yüke girince sapıtabilir.

@siewo o şekilde yapılan PSU testi sadece 5vsb hattının çalıştığını gösterir, PSU'nun tam anlamıyla çalıştığını göstermez. Yüke girince sapıtabilir.

Dediğiniz gibi oldu dün anakartı şehrimde bulunan bir teknisyene yaptırdım, BIOS çipi ve RAM VRM hattı kısa devreye girmiş tamir edildi ama eve getirip kendi güç kaynağıma takınca yine sistem açılmadı. PSU'yu göstermedim ama ChatGPT'ye göre (OCP/OVP) veya (5 vsb) hattı arızalanmış. Uğraşmak yerine ileriye dönük yeni bir PSU alacağım. Teşekkürler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…