Herkesi etiketlemek yerine bu şekilde yazıyorum çünkü herkes az çok yakın fikirlerde gördüğüm kadarıyla.
Öncelikle Mac kesinlikle düşünmüyorum.
Anladığım kadarıyla Ultrabook önerilerinin sebebi pil performansı, daha uygun fiyatlı olmaları, hafif ince ve sessiz olmaları.
Ultrabook'lar hakkında birkaç sorum var;
Pil ortalama olarak ne kadar gidiyor bu Ultrabook'ların bana ne kadardan sonrası yeterli gelir?
Ağır olmaktan kastınız ne kadar ağır mesela 2.2KG çok mu ağır olur? Bildiğim kadarıyla Huawei'nin 16 inç olanları 1.74KG, 14 inç ise 1.5KG civarında ve kullanıcı yorumlarından gördüğüm kadarıya 8-10 saat civarı bir kullanım sunuyor en azından 1/2 yıl önceki versiyonlar. Son neslini 19 saate kadar gibi bir ibare görmüş olmam gerekiyor.
Bir sorum daha var. Performans puanları birbirine çok yakın, denk diyebileceğimiz işlemciler arasında Intel ve AMD arasında çekirdek farkı var örneğin performansları aynı ya da AMD ufak adımlarla önde ancak Intel 14 çekirdek 20 thread iken AMD 8 çekirdek 16 thread ancak performansları aynı hatta güç verimliliği olarak AMD çok daha başarılı, üstüne Intel'deki bozulma ve aşırı ısınma şikayetlerine kıyasla çok daha az şikayet var gibi duruyor. Benim yapacağım şeyler gereği Intel yerine AMD tercih etmemin büyük bir eksisi olur mu?
Bende bunlara dayanarak bir Mac ya da Matebook kadar olmasa da hafif ve güçlü birkaç alternatif bulmaya odaklandım.
Bulduğum ve ciddi şekilde olabilir dediğim 2/3 model var en pahalı olanı en uygunu gibi görünüyor ama beni zorlayacaktır ve 16 GB RAM ve 512 GB SSD yetersiz kalacaktır ancak yükseltilebilir mi emin değilim onları da model bazında soracağım.
İlk model Lenovo ThinkBook 16p G4 modeli:
2 versiyonu var birincisi fiyat olarak en uygunu ve gördüğüm birkaç eksisi şu şekilde;
-Diğer modeller kadar uzun pil ömrüne sahip değil anladığım kadarıyla.
-60Hz ekrana sahip olması
-Ethernet girişi bulunmaması
-Kasası dolayısıyla çok ısınması
Aklıma gelen eksileri bu şekilde şimdi artılarına geçersek;
+Fiyat/performans oranı
+Malzeme kalitesinin fiyatına göre iyi olması
+Gaming laptoplar gibi kaba olmaması
+Tahminimce sessiz çalışması
i7 modeli:
https://www.akakce.com/laptop-noteb...wGijsSJk3uZdf5E01MRnbzdjdWsxH2nhoCzMQQAvD_BwE
Not: İ9 modelini şu an bulamadım.
Kafama takılanlar:
Pil ömrünü tam olarak bilmiyorum.
Ağırlık olarak bana iyi gibi geliyor ama emin değilim.
Sıcaklık konusunda şikayetlere rastladım o yüzden emin olamıyorum.
RAM 32 GB olanlarda arttırılabilir bellek yok diyor 32 GB olanı alırsam ileride yükseltemem mi?
Sanırsam 2TB'a kadar SSD diyordu bu tek slot için mi geçerli toplam mı?
Çift SSD desteği var mı ve hangi boyutlarda?
RAM'ler değiştirilebilir mi yoksa lehimli/sabit mi?
Ayrıca bunu araştırırken Legion Slim 5 modeli gözüme çarptı ancak barız oranda pahalı onunda linkini birakıyorum ancak özelliklerini detaylıca bilmiyorum.
Hemen incele, avantajlı fiyatlarla satın al!
www.incehesap.com
Şimdi ASUS'lara geliyorum. Ama öncesinde sormak istediğim bir şey daha var oda ASUS E-Shop'unda nasıl ürünleri kişiselleştirebildiğim.
ASUS TUF A15 (2024) FA507UI-LP127-Gaming
Bunu rastgele ararken denk geldim işlemcisi her ne kadar az çekirdekli de olsa güçlü gibi duruyor. Ayrıca sitede 2.5k 165Hz ekran diyor ancak satın alma kısmında sadece 144Hz FHD ekrana sahip bunu nasıl değiştirebilirim?
Eksileri;
-AMD işlemci verimli olsa da az çekirdekli ve fiyat bandında daha güçlü modeller var
-Fiyat bandındakilere kıyasla FHD ekranın düşük kalması
-RAM ve SSD'nin Lenovo'ya kıyasla hatta G16'ya kıyasla daha az olması
Artıları;
+90Wh batarya ve yorumlardan gördüğüm kadarıyla bataryası çok iyi 7/8 saati rahatlıkla çıkaracağı hatta ince ayarlarla 10 saati bulabileceğimiz yazıyor yabancı kaynaklarda
+4070 ekran kartı olması
Sorular;
Arttırılabilir belleğe sahip mi? Sahipse kaç GB'a kadar?
SSD desteği slot başı ne kadar, hızları neler ve hangi boyutlarda destekliyor?
Bu işlemciyle 13700H veya diğer modellerin işlemcilerine kıyasla büyük bir eksisi var mı?
RAM'ler değiştirilebilir mi yoksa lehimli mi?
Ağırlık olarak ne diyorsunuz?
Link:
ASUS TUF Gaming A15 (FA507UI-LP127-Gaming) | For-Gaming | Laptops |
Ve diğer ASUS TUF A14;
Eksileri;
-Arttırılabilir bellek değil sanırım emin değilim.
-Fiyatı yüksek
-14" küçük gibi geliyor bana
-4060 kullanıyor fiyatına göre 4070 çok daha iyi olurdu
-İnternet kablosu girişi yok
-Pili 90Wh'lık A15'e kıyasla küçük bu yüzden ne kadar iyi dayanabilir bilmiyorum.
Artıları;
+1.46KG ağırlık ile oldukça hafif
+Kullandığı işlemci oldukça güçlü ve en içime sinen işlemci denebilir.
+Ekranı A15'e kıyasla gayet güzel
Link:
ASUS TUF Gaming A14 (2024) | For-Gaming | Laptops |
Ek olarak denk geldiğim ama pek üstünde durmadığım modeller şöyle aralarında elle tutulur bir şey varsa yazarsanız sevinirim veya başka bir model önerecek varsa buyursun lütfen.
Şimdiden teşekkürler.
Modeller:
ASUS TUF'un bir önceki nesli;
AMD Ryzen 5-7535HS 16GB RAM 512GB SSD NVIDIA GeForce RTX4060 15.6 inç FHD FreeDOS
shop.asus.com
ASUS ROG STRIX G16
Vodafone güvencesiyle Her Şey Yanımda üzerinden ASUS ROG STRIX G16 G614JV-N3158-K INTEL I7-13650HX 16GB DDR5 1TB PCIE SSD 8GB RTX4060 16" WUXGA 165H ürününü incelemek ve avantajlı fiyatlarla satın almak için göz atın.
www.vodafone.com.tr
1TB SSD'li ve Amazon'un sattığı versiyon
Amazon'da 14900HX'li versiyon
Vodafone güvencesiyle Her Şey Yanımda üzerinden ASUS ROG STRIX G16 G614JVR-N3097 INTEL I9-14900HX 16GB DDR5 512GB PCIE SSD 8GB RTX4060 16" WUXGA 165 ürününü incelemek ve avantajlı fiyatlarla satın almak için göz atın.
www.vodafone.com.tr
ASUS ROG STRIX G17
Vodafone güvencesiyle Her Şey Yanımda üzerinden Asus ROG Strix G17 G713PV-LL092 NVIDIA GeForce RTX 4060 AMD Ryzen 9-7845HX 16 GB RAM 1 TB SSD 17.3 inç HD Freedos Dizüstü Bilgisayar ürününü incelemek ve avantajlı fiyatlarla satın almak için göz atın.
www.vodafone.com.tr
ASUS Vivobook 16X (OLED'de olabilir) CPU+GPU 70W diyor kime yeter bu bilemedim 55W zaten CPU
MSI Katana 15
/Amazon
MSI Sword 16
Hemen incele, avantajlı fiyatlarla satın al!
www.incehesap.com
Bu modellerden hangileri daha avantajlı olur benim için ve nedenleriyle yazarsanız çok sevinirim. İlginiz için şimdiden teşekkür ediyorum.
Bilgisayar mühendisi olarak
@bitwise ‘in her kelimesinin altına imza atarım.
Huawei Matebook serisine bakabilirsin. Apple ekosistemi kurmayacaksan Mac'ler gereksiz pahalı kaçar.
@bitwise
Hocam diğer cevapta yazdığım ASUS'un A15'i Reddit'teki ve daha önceki nesillerin Türkiye'deki kullanıcı yorumlarına göre 7/8 saati çok rahat çıkardığı 10 saate kadar da götürebileceginden bahsedilmiş. Bölümümdeki bir üst sınıfa sorduguma göre 4 saat civarı pil ömrü okul için yeterliymiş. Ek olarak okul ve kütüphanede masalarda priz olacağını varsayıyorum. Bu durumda bir sorun olur mu pil konusunda yoksa bu laptopun pili yeterli düzeyde mi?