Bilgisayar mühendisliği mezununun vasıfları

Katılım
9 Ocak 2018
Mesajlar
504
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Üniversitede bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum, ama doğru karar mı emin değilim. Bazı sorularıma cevap bularak emin olabileceğimi düşünüyorum.
1- Okurken ne kadar çalışmam gerekecek, okulda öğrendiklerime ve verilen ödevlere ek kendim ne yapmak zorunda olacağım?
2- Okurken illaki laptopa ihtiyacım olur mu, olursa ne düzeyde olması lazım?
3- Mezun olduktan sonra kaç dil bilirim, bu dillerde ne düzeyde olurum?
4- İş bulmam sıkıntı olur mu, bulduğum işin maaşı ne kadar olur, ne kadar hızlı yükselirim?
5- Mezun olduktan sonra rahat iş bulabilmem için en az hangi üniversiteye gitmem gerekir?

Bazı sorularım bana bağlı olacağı için saçma olabilir, ama yine de insan cevap arıyor. Geleceğimi şekillendireceğim sonuçta. Cevaplarınızı bekliyorum.
 
Bilgisayar muhendisiyim.

On bilgi:
Universite egitimi hayat boyu kalici bilgiler icermek zorundadir. X programlama dilini ya da Y kutuphanesini ogretmek gibi bir amaci yoktur, cunku bugun X dili kullanilir, 10 sene sonra X dilini kimse kullanmaz belki de. Universite egitimi kalici olmayan seylerle ilgilenmez. Genel prensipleri ve muhendislik egitimini icerir. Neyi, nasil; en dogru ogrenecegini ogrenirsin. Gerisi sana kalmis. Egitim sirasinda kullanilan diller ve programlar sadece sana baska bir seyi ogretebilmek icin ( algoritma analizi ya da veri yapisi gibi ) kullanilan araclardir yalnizca.

1) Bu sana kalmis. Ne alanda gelisecegine ve ne yapmaktan hoslandigina sen karar vereceksin, ona gore projeler belirleyecek, o alanda uzman hocalar ve ogrencilerle calisacaksin. Kariyerin ona gore sekillenecek. Okula hic bir sey bilmeden giren 3 ogrenciden 3 u de mezun oldugunda bambaska alanlarda bilgi sahibi olabilir. ( Temel seyleri hepsi de cok iyi bilir eger iyi bir okuldan mezunsa )

2) Evet, birlikte proje yapacaksiniz, bir yerlerde toplanip kod yazacaksin. Sunum yapacaksin. GPU agirlikli bir seyler calismiyorsan ( CUDA programlama ya da Spark vs gibi ) standart orta seker bir laptop yeter de artar bile.

3) Bkz: 1. soru.

4) Bu da okula ve sana bagli. Iyi bir okuldan saglam mezun olduysan cok iyi paralarla baslarsin. Guzel bir staj donemi ve projelerle birlestirirsen bunu belki Turkiye kesmez bile seni. Ne kadar hizli yukselecegin calisacagin yere ve senin soft-skill derecene bakar.

5) Ozel: Bilkent , Koc, Sabanci ; Devlet: Boun, ODTU, ITU.
 
Arkadaşa katılıyorum. Dil sorusu ise tabii ki İngilizce'yi belirli bir kademeye getirmek artık 21. yüzyılda bir yere gelmek istiyorsan şart, ki bilgisayar dili de bu. Laptop bir tamam mezununa bile lazım oluyor. Ve yine arkadaşın dediği gibi iyi bir üniden mezun olduğun zaman önün çok açık. Ben Telekom şirketlerini tercih ederdim bu alanda. Bu yerlerde hem kendinizi daha da geliştirip hem de önünüzü daha da açabilirsiniz. Telekom şirketleri sürekli kendilerini yenileyen yerler ve ülkemizde işinin ehline hasretler. Üni olarak kesinlikle odtü yü tuttur. Ama tabii odtü de tutunması liseden daha zor olacaktır çok çalışman gerekecek.
 
Sınavdan çıktıktan sonra üniversiteye gidene kadarki aralıkta yapabileceğim, öğrenmem gereken bir şey var mı? Okurken bir yandan çalışmam(Ders değil, para kazanmak için. İleri de lazım olur diye düşünüyorum.), bir yandan da kendime vakit ayırmam mümkün olur mu? Bir de kendinizden örneklendirme imkanınız var mı? Kendinizi biraz anlatsanız mutlu olurum. Nerede, ne şartlarda okuyup ne zaman mezun oldunuz? Çalışmaya nerede başladınız, şu an neredesiniz? Keşke şunu yapsaydım, yapmamam kötü oldu dediğiniz veya yapmasaydım dediğiniz bir şey var mı? Aklımda daha bir sürü soru işareti var.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sınavdan çıktıktan sonra üniversiteye gidene kadarki aralıkta yapabileceğim, öğrenmem gereken bir şey var mı? Okurken bir yandan çalışmam(Ders değil, para kazanmak için. İleride lazım olur diye düşünüyorum.), bir yandan da kendime vakit ayırmam mümkün olur mu? Bir de kendinizden örneklendirme imkanınız var mı? Kendinizi biraz anlatsanız mutlu olurum. Nerede, ne şartlarda okuyup ne zaman mezun oldunuz? Çalışmaya nerede başladınız, şu an neredesiniz? Keşke şunu yapsaydım, yapmamam kötü oldu dediğiniz veya yapmasaydım dediğiniz bir şey var mı?Aklımda daha birsürü soru işareti var.

Sınavdan çıktıktan sonra üniversiteye gidene kadarki aralıkta yapabileceğim, öğrenmem gereken bir şey var mı?

Hayir. Oncesinde programlama ogrenmek zorunda degilsin. Yabanci dil de ayni sekilde. Okulda ogreneceksin hepsini. Aslinda bilsen derslerde faydasini gorursun ama bilmemek engel degil. Sinav bittikten sonra okul baslayincaya kadar ki surecte dogru duzgun yabanci dil de programlama da ogrenemezsin zaten. Dinlen, basarinin keyfini cikar.


Okurken bir yandan çalışmam(Ders değil, para kazanmak için. İleride lazım olur diye düşünüyorum.), bir yandan da kendime vakit ayırmam mümkün olur mu?

Evet. Okurken bol bol vaktin olacak. Oradan arkadaslarinla kendiniz yan projelerde calisabilirsiniz. Staj yaparak para kazanirsan hem maddi gelir elde edersin hem de CV ni guclendirmis olursun. Iyi bir yerde staj yapmaya bak. Ben okuldayken odev yaparak ve ozel matematik dersi vererek para kazanmistim, kendime gaming laptop almistim. Ama CV de bir ise yaramadi bunlar tabi.

Bir de kendinizden örneklendirme imkanınız var mı? Kendinizi biraz anlatsanız mutlu olurum. Nerede, ne şartlarda okuyup ne zaman mezun oldunuz? Çalışmaya nerede başladınız, şu an neredesiniz? Keşke şunu yapsaydım, yapmamam kötü oldu dediğiniz veya yapmasaydım dediğiniz bir şey var mı?

Benim lisans sabanci CS, yuksek lisans bogazici bilgisayar. Turkiye'nin en iyi telekominikasyon ve bankalarinda calistim. Sonrasinda yurt disi firmalarda calistim, simdi sirket kurdum yine yurt disi baglantilarla yazilim ihrac ediyorum Amerika'ya. Ufak bir ekibim var, kendim mulakat yapip seciyorum. 2012 senesinde mezun oldum, 2010 yilinda basladim stajlarla buyuk sirketlerde calismaya. 10 senedir sektordeyim ama son 2-3 senedir Turkiye sektorune uzagim. Firma ismi vermiyorum cunku kim oldugum belli olur verirsem : ) Keske hic banka ve GSM sektorunde vakit kaybetmeseydim, direkt yurt disina ciksaydim diyorum bazen. Yetenekli insanlar var ama teknolojiyi geriden takip ediyorlar ve yazilim gelistirmenin onemli bazi pratiklerini uygulamiyorlar. Ama genel olarak memnunum halimden, 10 sene onceye gitsem yine benzer yol izlerdim muhtemelen.

Aklımda daha birsürü soru işareti var.

Sorabilirsin istedigini, bu gece uyumuyorum, full oyun oynayacagim : )
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam Hacettepe CS nasıldır? Ben internette çokça araştırdım akademisyen kadrosunu gayet güzel fakat ingilizce ve fiziksel imkan konusunda eksikleri varmış. Bunları okuduktan sonra Yeditepe CS'yi araştırdım biraz fiziksel imkan ve ingilizce konusunda çok iyi olduğu söyleniyor Hacettepeye nazaran, akademisyen kadrosuna da baktım Hacettepe ile arasında bu konuda da büyük farklar göremedim. Sadece bunlara bakarak tercih yapacak olsaydım Yeditepe'ye atlardım fakat Hacettepe ile Yeditepe'nin isimlerinin dahi yan yana getirilmesine bile kızan (Hacettepe lehine) kişiler var. Bunlar hakkında fikriniz varsa öğrenmeyi çok isterim.
 
Sınavdan çıktıktan sonra üniversiteye gidene kadarki aralıkta yapabileceğim, öğrenmem gereken bir şey var mı?

Hayir. Oncesinde programlama ogrenmek zorunda degilsin. Yabanci dil de ayni sekilde. Okulda ogreneceksin hepsini. Aslinda bilsen derslerde faydasini gorursun ama bilmemek engel degil. Sinav bittikten sonra okul baslayincaya kadar ki surecte dogru duzgun yabanci dil de programlama da ogrenemezsin zaten. Dinlen, basarinin keyfini cikar.

Okurken bir yandan çalışmam(Ders değil, para kazanmak için. İleri de lazım olur diye düşünüyorum.), bir yandan da kendime vakit ayırmam mümkün olur mu?

Evet. Okurken bol bol vaktin olacak. Oradan arkadaslarinla kendiniz yan projelerde calisabilirsiniz. Staj yaparak para kazanirsan hem maddi gelir elde edersin hem de CVni guclendirmis olursun. Iyi bir yerde staj yapmaya bak. Ben okuldayken odev yaparak ve ozel Matematik dersi vererek para kazanmistim, kendime Gaming laptop almistim. Ama CV de bir ise yaramadi bunlar tabii.

Bir de kendinizden örneklendirme imkanınız var mı? Kendinizi biraz anlatsanız mutlu olurum. Nerede, ne şartlarda okuyup ne zaman mezun oldunuz? Çalışmaya nerede başladınız, şu an neredesiniz? Keşke şunu yapsaydım, yapmamam kötü oldu dediğiniz veya yapmasaydım dediğiniz bir şey var mı?

Benim lisans sabanci CS, yuksek lisans bogazici bilgisayar. Türkiye'nin en iyi telekominikasyon ve bankalarinda calistim. Sonrasinda yurt disi firmalarda calistim, simdi sirket kurdum yine yurt disi baglantilarla yazilim ihrac ediyorum Amerika'yahu. Ufak bir ekibim var, kendim mulakat yapip seciyorum. 2012 senesinde mezun oldum, 2010 yilinda basladim stajlarla buyuk sirketlerde calismaya. 10 senedir sektordeyim ama son 2-3 senedir Türkiye sektorune uzagim? Firma ismi vermiyorum cunku kim oldugum belli olur verirsem: ) Keske hic banka ve GSM sektorunde vakit kaybetmeseydim, direkt yurt disina ciksaydim diyorum bazen. Yetenekli insanlar var ama teknolojiyi geriden takip ediyorlar ve yazilim gelistirmenin onemli bazi pratiklerini uygulamiyorlar. Ama genel olarak memnunum halimden, 10 sene onceye gitsem yine benzer yol izlerdim muhtemelen.

Aklımda daha bir sürü soru işareti var.

Sorabilirsin istedigini, bu gece uyumuyorum, Full oyun oynayacagim: )

Büyük şirketlerde staj yaptığınızı söylediniz, staj fırsatını neye göre yakalıyorsunuz? Orada diğer öğrencilerin değil de sizin staj yapmanızı neler sağladı? Kendimi tam olarak nasıl geliştireceğim, yurt dışına nasıl açılacağım? Bilgisayar mühendislerinin tam anlamıyla ne iş yaptığını bilmiyorum hala. Mesela İTÜ'den mezun oldum, mezun olduktan sonra bir işe girerkenki süreç nasıl işliyor? İşe girdikten sonra ne yapıyorum? Mesela Amazon'da çalışan biri ne iş yapıyor? Bu Amazon'da çalışan bilgisayar mühendisiyle Rockstar Games gibi şirketlerde oyun geliştiren bir bilgisayar mühendisi arasındaki farklar neler? Biraz cahil olduğum için manasız sorular soruyorsam kusura bakmayın. Bu arada yüksek lisansın da ne olduğunu bilmiyorum. Ne yapıyorsunuz, ne öğreniyorsunuz, ne kadar sürüyor? Bir de CS'nin açılımı ne? Sürekli aklıma Counter Strike geliyor.
 
Büyük şirketlerde staj yaptığınızı söylediniz, staj fırsatını neye göre yakalıyorsunuz? Orada diğer öğrencilerin değil de sizin staj yapmanızı neler sağladı? Kendimi tam olarak nasıl geliştireceğim, yurt dışına nasıl açılacağım? Bilgisayar mühendislerinin tam anlamıyla ne iş yaptığını bilmiyorum hala. Mesela İTÜ'den mezun oldum, mezun olduktan sonra bir işe girerkenki süreç nasıl işliyor? İşe girdikten sonra ne yapıyorum? Mesela Amazon'da çalışan biri ne iş yapıyor? Bu Amazon'da çalışan bilgisayar mühendisiyle Rockstar Games gibi şirketlerde oyun geliştiren bir bilgisayar mühendisi arasındaki farklar neler? Biraz cahil olduğum için manasız sorular soruyorsam kusura bakmayın. Bu arada yüksek lisansın da ne olduğunu bilmiyorum. Ne yapıyorsunuz, ne öğreniyorsunuz, ne kadar sürüyor? Bir de CS'nin açılımı ne? Sürekli aklıma Counter Strike geliyor.

Basvurdum, bir suru mulakat yaptilar, gectim hepsinden. O sekilde. Dedigim gibi Turkiye'nin en iyi sirketleri zaten Turkiye'nin en iyi okullarindan alim yapiyor. Oralardan basvurursan mulakatlara cagirirlar, ondan sonrasi sana bakiyor.

Amazon'nun hangi departmani olduguna gore degisir ama yazilim gelistirme yapiyor iste.

CS = Computer Science

Yuksek lisans = Master. Matematik ve Yuksek matematik gibi.
 
Sınavdan sonraki süreçte yabancı dile bakabilirsin. Onun dışında en iyi yapacağın şey dinlenmek, bol bol dinlenmek olur. Zira üniversiteye geçince göreceksin ki daha haraketli ve farklı bir otam var. İstediğin şeyleri yapmak için fazlasıyla vaktin olur ama bunun için hem zihnen hem de bedenen dinlenmiş ve dinç olmalısın.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı