Bilgisayar oyun oynarken aniden kapanıyor

K3FIR

Centipat
Daha fazla  
Anakart
MS-7996
İşlemci
İntel Core i5-7400
Bilgisayarım 1-2 aydır oyun oynarken kapanıyor dün ise format attım ve Denetim Masası'ndan RAM'i kontrol ederek oynadım ve oyun aniden kapandı en son gördüğüm RAM kullanımı ise 12 GB oda oyunun baslangıcı acaba tekrar RAM mi almalıyım yoksa yazılımsal bir sorun mu? Teşekkürler.

Suanlık boyle görünüyor

Dosya Ekleri

• Screenshot 2023-07-04 131327.png
    Screenshot 2023-07-04 131327.png
    3,8 MB · Görüntüleme: 37
Bu durumun bariz 2 sebebi olabilir. Çat diye elektrik gider gibi kesildiğini varsayıyorum zira bir hata vb. gibi bir durumdan bahsetmemişsin.
*Aşırı ısınma durumu, özellikle CPU'da yaşandığında olabiliyor. GPU'da bakmakta fayda var.
*Diğeri ise oyun oynadığında GPU ve CPU tam yüke bindiği için PSU'nun yetersiz kalması.
Benim 500 watt'lık güç kaynağım var. Ancak yazlığa gelirken yanlışlıkla eski pc'nin psu kablosunu getirmişim :). Onu kullanırken arasıra pc aniden donuyor, klavye mouse kullanamıyorum hiç bir şekilde görev yöneticisine de ulaşamıyorum. Sebebi PSU kablosu mudur sizce?
Edit : Eski pc'nin güç kaynağı şimdikinin neredeyse yarısı.

Bahsettiğim gibi kullanım şekliniz hala aynı ise değişen durum ısı olabilir. Bu durumda temizlik ve özellikle termal macun çok fark eder. GPU ve CPU'nun aşmaması gereken ısılar var. Bu ısılara yaklaşıldığında bilgisayarlar güç azaltır, hala artması durumunda korumak için tamamen güç keser. Yaşadığınız durum bu olması yüksek ihtimal.

Evet edebilirsin.

Şu an düşük ayarlarda ve sadece oyunum açık

Gözden kaçmıştır, boşa uğraşmayın diye tekrar yazıyorum, sorun PSU'da, OCCT Power testi yapın, sistem aynı sorunu yapacaktır.

Gözden kaçmıştır, boşa uğraşmayın diye tekrar yazıyorum, sorun PSU'da, OCCT Power testi yapın, sistem aynı sorunu yapacaktır.

Arkadaşın dediği uygulama ile PSU testi yapmanızda fayda var. Fakat gündelik ile uzaktan yakından alakası olmayan bir test olur, bu testte sıkıntı yaşanmıyorsa PSU'da sıkıntı yoktur.
Benim 500 watt'lık güç kaynağım var. Ancak yazlığa gelirken yanlışlıkla eski pc'nin psu kablosunu getirmişim :). Onu kullanırken arasıra pc aniden donuyor, klavye mouse kullanamıyorum hiç bir şekilde görev yöneticisine de ulaşamıyorum. Sebebi PSU kablosu mudur sizce?
Edit : Eski pc'nin güç kaynağı şimdikinin neredeyse yarısı.
Bu durumda çok farklı faktörler olabilir. Ekran kartı sallanıyorsa anlık kopuklukla yaşanıyor bile olabilir. Bu sıkıntıyı detaylandırmak lazım :D

Normalde kapanmayacak makinaya bile bu testte kapanma yaşatabiliyor. Zira 13900K ve RTX 3090 olan bir sisteme 700W PSU düşünelim. Yetmeyip tam yükte kapanmasına sebep oluyor, ama gündelik hayatta aynı anada CPU,GPU,HDD,RAM %100 tüketim yapacak senaryo yok gibi bir şey.

Tam yükte kapanması bir sorundur, düşük yükte kullanmanız sorun olmadığı anlamına gelmez, isterseniz mayın tarlası oynayın.

Varsayımda bulunmuyorum, PSU'nun kapanıp bir süre sonra tekrar açılması, güç yetersizliğinde devreye giren korumanın özelliğidir.
Yani bilgisayarın kapanmayıp sadece donması PSU'nun güç yetersizliğinden kaynaklanmıyor mu?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı