Bilgisayar oyundayken restart atıyor

Defender

Hectopat
Daha fazla  
Yaklaşık 3 yıldır aynı sistemi kullanıyorum ve bugüne kadar bir sıkıntısını görmedim. Şimdilerde ise oyunun ortasında bilgisayarım aniden kapanıp kendiliğinden tekrar açılıyor. Genellikle çok ağır oyunlar oynamıyorum ama bilgisayarımda bulunan neredeyse tüm oyunlarda aynı problemi yaşadığımı fark ettim. League of Legends oyununda bile ayarları düşüğe almama rağmen bir süre sonra (yaklaşık 15-20. dkdan sonra) bu olay olmaya başlıyor ve açıp oyuna kaldığım yerden devam etmeye çalıştığımda 3-5 dk içerisinde yeniden ve yeniden olup duruyor. Bilgisayarımı sıfırlamam sonucu birkaç gün problem kesildi, ben de yazılımsal bir problem var sanıp rahat ettim. Fakat bu gün aynı problemi tekrar yaşamaya başladım.
Core Temp uygulamasından işlemcimin sıcaklıklarını ölçtüğümde oyunda 75 dereceye boştayken ise 43 dereceye sahip.
Ekran kartım ise 50 derecenin üstüne çıkmıyor..

Sistemim 2016'da Technopat'ın topladığı oyuncu sistemi : 2500 TL Oyun Bilgisayarı Toplama Rehberi - Technopat
  • Ekran kartı: MSI R7 370 Gaming
Sizce bu sorunun sebebi nedir ve nasıl bir çözüm yolu izleyebilirim?

Çözüm
Temiz bir format at, işlemcinin termal macununu yenile, kasanın içindeki kablo girişlerinin sağlam olduğunu kontrol et, kasayı tozdan arındır. Gereksiz masraf ve uğraştan kurtulmak için bu prosedürü yapmak gerekiyor, sorun devam ederse ekran kartında problem var demektir. Görmeden bir şey denilmez ama ekran kartında problem var gibi gözüküyor geçmiş olsun.
Sizin kadar emin konuşamıyorum ben, ekran kartı testi sırasında restart atmış evet ama ekran kartı çalışırken diğer parçalarda çalışıyor. Dolayısıyla sorun onlarda da olabilir. Ekran kartında da olabilir dediğiniz gibi. O yüzden GPU'yu devre dışı bırakıp aida64 yapmasını tavsiye ettim. O sırada da restart atarsa eğer sorun GPU dışında olması daha yüksek ihtimaldir.
Evet haklısın ama yıllardır bu sorunun her zaman 3 sebebi var, ekran kartı default(varsayılan) ayarlarının karışması, PSU bozulduğu için gereken gücün sağlanmaması yüzünden reset atması ve son olarak ekran kartının bozulması. Arkadaş testini yapıp raporlarını paylaşsın bakalım.

stabilitytest.png

Ekran kartım kendinden overclock'lu. Benim fazladan güce ihtiyacım yok sistemim rahat ve stabil çalışsın yeter zaten altı üstü League of Legends oynuyorum ara sıra. Masrafsız bir şekilde düzeltemez miyim bu sorunu?
Bu arada hepinize teşekkürler ilgilendiğiniz için

Eki Görüntüle 394222
Ekran kartım kendinden overclock'lu. Benim fazladan güce ihtiyacım yok sistemim rahat ve stabil çalışsın yeter zaten altı üstü League of Legends oynuyorum ara sıra. Masrafsız bir şekilde düzeltemez miyim bu sorunu?
Bu arada hepinize teşekkürler ilgilendiğiniz için
statistics kısmının görüntüsünü iletebilir misin?

CPU 90 derecelere dayanmış. Konu açarken sıcaklık 70 falan demiştin ancak sıcaklık yüzünden reset atıyor olabilir bilgisayar. Fan temizliği + termal macun değişimi yapmanız lazım ilk olarak. 10 dakikada 90 derece görmüşsünüz. Bu sıcaklıklar çok fazla. Reset atma bu yüzden olabilir ilk olarak.

Aida64 ve olay görüntüleicisi raporu paylaşın.
Olay görüntüleyicisi raporunu nasıl paylaşacağımı bilmediğim için paylaşamadım :(
CPU 90 derecelere dayanmış. Konu açarken sıcaklık 70 falan demiştin ancak sıcaklık yüzünden reset atıyor olabilir bilgisayar. Fan temizliği + termal macun değişimi yapmanız lazım ilk olarak. 10 dakikada 90 derece görmüşsünüz. Bu sıcaklıklar çok fazla. Reset atma bu yüzden olabilir ilk olarak.
O zaman şimdi ben bilgisayarımın fişlerini çekip iyice temizliyorum, bağlantıları kontrol edip buraya tekrardan yazacağım. Elimde termal macun olmadığından şimdilik bunu değiştiremiyorum.
Furmark testi yanlış mı yaptım bilmiyorum açtığım gibi Gpu stress test e tıkladım ve birkaç saniye içerisinde bilgisayarım kapandı. Bir de dediğim gibi sebebi overclock ise bunu bir şekilde devre dışı bırakabilir miyim? Eğer sorunu düzeltecekse tabii

Olay görüntüleyicisi raporunu nasıl paylaşacağımı bilmediğim için paylaşamadım :(

O zaman şimdi ben bilgisayarımın fişlerini çekip iyice temizliyorum, bağlantıları kontrol edip buraya tekrardan yazacağım. Elimde termal macun olmadığından şimdilik bunu değiştiremiyorum.
Furmark testi yanlış mı yaptım bilmiyorum açtığım gibi Gpu stress test e tıkladım ve birkaç saniye içerisinde bilgisayarım kapandı. Bir de dediğim gibi sebebi overclock ise bunu bir şekilde devre dışı bırakabilir miyim? Eğer sorunu düzeltecekse tabii
En önemlisi termal macun, üşenmeyip gidip alsan kendin için iyi yapmış olursun. 3-5 lira bir şey, küçük bilgisayar parçası satan dükkanlarında da bulabilirsin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Furmark testinde bir kaç saniyede restart atması sorunun ısı kaynaklı olmadığını gösterebilir. Sonuçta 2 saniyede 90 derece görmemesi lazım işlemcinin. PC'de ısınma problemi var evet ama bunun yanında kısa sürede, yani ısınmadan daha reset atmasına neden olan bir sorun var. Donanım kaynaklı bir sorun var büyük ihtimal. Tüm bağlantıları güzelce kontrol edin. Ekran kartı ve Ram slotlarını özellikle. Isınma sorunu çözülür ve durumunuz devam ederse sorun donanım kaynaklıdır büyük ihtimal. Ayrıca @Kai Hiwatari ' nin dediği gibi, en fazla 10 TL dir standart bir termal macunlar. En yakın bilgisayarcıdan alabilirsiniz yada internet kafede bile bulabilirsiniz. Donanımsal olarak bişey yapamazsınız büyük ihtimal şuan, deneyebileceğiniz tek yol şimdilik fan temizliği ve macun yenileme.

Son olarak şunu söyleyeyim reset ve kapanma her şeyden önce ısı problemi olabilir demektir, başka sorun olabileceğine ondan sonra karar verilir. Benim arkadaşta bu sorunu yaşıyordu, bilgisayarcıya götürdü anlamadılar sonra gitti yeni ekran kartı aldı sorun devam etti. 7 aydır bilgisayarsız yaşıyorum dediğinde bende gelip bir bakayım dedim. 5 liraya aldığım termal macunla işlemcinin macununu değiştirdim uzun süre oldu bilgisayarı hala sorunsuz çalışıyor. Macun deyip geçmeyin 1 damla macun olmasa o pahalı parçaların hiçbir önemi yok. Ben senin durumda böyle demiyorum sadece macunun önemine vurgu yapmak istedim yani denemelisin. Bol şans.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı