Bilgisayar oyunlarda donuyor

furkijem58

Hectopat
Daha fazla  
RAM
8x2 Ram DDR4 3000Mhz 2666Mhz
Ekran kartı
Gtx 1650
Anakart
Prime B450m-k
İşlemci
Amd Ryzen 5 5600
Bilgisayarımda son 6 aydır çok fazla donma oluyor oyunlarda, çoğu zaman oyunları oynayamaz hale geliyorum. İlk donanımsal olduğunu düşündüm, işlemci termal macununu değiştirdim fakat bir şey değişmedi. Dedim o zaman yazılımsaldır. Format attım dün bilgisayara ama değişen hiçbir şey yok, her oyun donmaya devam ediyor. İşlemciyi 4.4 GHz sabitledim ama değişen yine hiçbir şey yok. FurMark testi yaptım ekran kartında da herhangi bir fazla ısınma göremedim, RAM slotunu değiştirdim tak çıkar yaptım ama değişmedi. Bilgisayar açıldığında PSU'dan çok fazla ses geliyor ya sorunun işlemci ısınmasından veya PSU kaynaklı olduğunu düşünüyorum sorunun.

Cinebench testinde durum bu. Prime95 testinde ısınma Cinebench kadar olmadı ama çok fazla kasma oldu en sonunda bilgisayar kendi kendine yeniden başlattı.

1743609032404.png

evet bu sorunlar gennelikle psu çıkarır.

Bilgisayarımda son 6 aydır çok fazla donma oluyor oyunlarda, çoğu zaman oyunları oynayamaz hale geliyorum. İlk donanımsal olduğunu düşündüm, işlemci termal macununu değiştirdim fakat bir şey değişmedi. Dedim o zaman yazılımsaldır. Format attım dün bilgisayara ama değişen hiçbir şey yok, her oyun donmaya devam ediyor. İşlemciyi 4.4 GHz sabitledim ama değişen yine hiçbir şey yok. FurMark testi yaptım ekran kartında da herhangi bir fazla ısınma göremedim, RAM slotunu değiştirdim tak çıkar yaptım ama değişmedi. Bilgisayar açıldığında PSU'dan çok fazla ses geliyor ya sorunun işlemci ısınmasından veya PSU kaynaklı olduğunu düşünüyorum sorunun.

Cinebench testinde durum bu. Prime95 testinde ısınma Cinebench kadar olmadı ama çok fazla kasma oldu en sonunda bilgisayar kendi kendine yeniden başlattı.

Eki Görüntüle 2459987

PSU nuz nedir?

Eki Görüntüle 2459987
Kardeşim, olay büyük ihtimalle PSU’dan (güç kaynağı) ya da işlemci ısısından kaynaklanıyor. Şöyle bir özet geçeyim:

1. PSU’dan ses geliyor diyorsun, büyük ihtimalle ya eskiyor ya da yükü kaldıramıyor. Oyunlarda ani FPS düşüşleri, donmalar PSU yüzünden olabilir. Farklı bir PSU ile deneme şansın varsa dene, en az 550W kaliteli bir şey olsun.
  2. İşlemci ısısı da dert olabilir. Termal macunu değiştirmişsin ama belki soğutucu tam oturmamış olabilir. Cinebench’te kasma var ama Prime95’te bilgisayar kapanıyorsa, işlemci voltajları falan da sıkıntılı olabilir. BIOS’tan voltajları ve sıcaklıkları bir kontrol et.
  3. RAM’ler de suçlu olabilir. Tak çıkar yapmışsın ama Memtest86 ile bir test et, hatalı bellek varsa oyunda takılmalara neden olabilir. BIOS’tan RAM hızlarını da bir kontrol et, XMP açık mı?

Bunları bi yokla, gene çözülmezse başka detaylara bakarız.

Eki Görüntüle 2460089

İşaretlediğim tike basıp tekrar SS atabilir misiniz?

1743631580330.png

Denedim birkaç kere bilgisayar yeniden başlat attı sorun işlemci ısınmasından diye düşündüm undervolt ile 1100 Volta düşürdüm işlemci voltajını 4.4GHz de bıraktım yeniden test yaptım yine aynı şekilde yeniden başlattı before crash SS'i budur.

Kardeşim, olay büyük ihtimalle PSU'dan (güç kaynağı) ya da işlemci ısısından kaynaklanıyor. Şöyle bir özet geçeyim:

1. PSU'dan ses geliyor diyorsun, büyük ihtimalle ya eskiyor ya da yükü kaldıramıyor. Oyunlarda ani FPS düşüşleri, donmalar PSU yüzünden olabilir. farklı bir PSU ile deneme şansın varsa dene, en az 550W kaliteli bir şey olsun.
  2. işlemci ısısı da dert olabilir. termal macunu değiştirmişsin ama belki soğutucu tam oturmamış olabilir. Cinebench'te kasma var ama Prime95'te bilgisayar kapanıyorsa, işlemci voltajları falan da sıkıntılı olabilir. BIOS'tan voltajları ve sıcaklıkları bir kontrol et.
  3. RAM'ler de suçlu olabilir. tak çıkar yapmışsın ama Memtest86 ile bir test et, hatalı bellek varsa oyunda takılmalara neden olabilir? BIOS'tan RAM hızlarını da bir kontrol et, XMP açık mı?

Bunları bir yokla, gene çözülmezse başka detaylara bakarız.

Farklı PSU da deneme şansım yok olmadı bilgisayarcıda baktırabilirim.
İşlemci ısısı için undervolt yaptım değerleri düşürdüm ama nafile.
RAM'leri yarın test edip bakacağım.

1743631580330.png

Denedim birkaç kere bilgisayar yeniden başlat attı sorun işlemci ısınmasından diye düşündüm undervolt ile 1100 Volta düşürdüm işlemci voltajını 4.4GHz de bıraktım yeniden test yaptım yine aynı şekilde yeniden başlattı before crash SS'i budur.

Farklı PSU da deneme şansım yok olmadı bilgisayarcıda baktırabilirim.
İşlemci ısısı için undervolt yaptım değerleri düşürdüm ama nafile.
RAM'leri yarın test edip bakacağım.

Memtest86 ile test yaptım herhangi bir sorun çıkmadı.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı