Kullandığım bilgisayarı 4-5 sene önce almıştım, ilk geldiğinde ve sonrasındaki 1,5-2 sene mükemmel performans sergiliyordu. Tomb Raider 2013, Hitman gibi oyunları en yüksek ayarlarda, akıcı şekilde oynayabiliyordum.
Bu 1,5-2 senenin ardından nedendir bilinmez, öncesinde CS:GO'da 180-220 arası FPS alırken, takip eden 1 sene içerisinde 70-90 FPS'lere düştü. Bu dönemden sonra oyunları düşük ayarlarda oynamaya başladım, yine tatmin ediciydi ta ki şu son 1 haftaya kadar.
Yılbaşında Pro Evolution Soccer 2019 Lite sürümünü indirdim, ara ara girip 1-2 saat oynayıp çıkıyordum, başlangıçta orta seviye ayarlarla oynuyordum, git gide performans düşünce minimum seviyeye çektim ayarları, bir süre böyle idare ettikten sonra anlam veremediğim şekilde takılmaya ve kör edecek seviyede görüntü bozuklukları sergilemeye başladı.
Önerilen ne varsa uyguladım, ''GPU-Z'' tarzı programlarla işlemci, ekran kartı ısılarını kontrol ettim bir sorun yok. (Ekran kartı oyun oynarken en fazla 60-65 derece, işlemci en fazla 50-55 derece oluyordu.) Ben de sistemde bir sorun olduğundan değil de uzun zamandır format atmadığım için ''hem bir format atayım, hem de Windows 7'den W10'a geçeyim bu vesileyle'' diyerek format attım bilgisayara. Pürdikkat sürücüleri güncelledim, her şey tamam olduktan sonra da üşenmedim açtım kasayı kompresör ile kirini pasını aldım, yetmedi termal macununu da yeniledim. Oyunu yükleyip açtığımda sorun devam ediyordu, kör edici bir bulanıklık vardı ve artık buraya üye olmanın vakti gelmişti. Oyunu oynarken görev yöneticisini açtığımda CPU kullanımında dalgalanma gördüm. (%70-%100 arası saniye saniye değişen dalgalanma)
Bilgisayarın tarihçesiyle birlikte anlattım ki sorulabilecek birçok sorunun cevabını da vermiş olayım diye.
Eğer ki üşenmeyip bu yazıyı okuyan, bilgisine muhtaç olduğum birileri varsa:
Sorun işlemcide mi, ekran kartında mı, RAM'de mi, sabit diskte mi?
Şimdiden teşekkürler.