Bilgisayar siyah ekranda kaldı

242247

Hectopat
Katılım
1 Ocak 2019
Mesajlar
348
Merhaba herşey normaldi.
Biosta intel virtualization technology'i açtım.
Yeniden başlattıktan sonra eski bioslar gibi birşey geldi.
Entera falan bastım. Yeniden başlattım bios varsayılan ayarlara döndürdüm.
F10 ve reset yaptım şuan bilgisayar siyah ekranda kaldı hiçbir şey gelmiyor. Sadece bilgisayarın açıldığını biliyorum ışıklar falan yanıyor fan sesin geliyor.

Birde ilginç bir şekilde klavyenin tüm ışıkları (numlock capslock) yanıyor ve sönmüyor hiçbir tepki olmadan

-bilgisayardaki her harici şeyi çıkartıp açmayı denedim olmadı
-bios pilini sök tak yaptım olmadı
 
Benim anakartımda da rehberinde kapalıyken o pozisyona getir bekle sonra geri tak yazıyor da işe yaramamıştı bende. O zaman işlemciyi yerinden çıkarıp tekrar takmayı dene hocam evde macun varsa.
Yok reset halindeyken komple kasayı açtırmıyor açmıyor. Normal haldeyken de aynı görüntüsüz.
Termal macun da yok, muhtemelen bana anakart masrafı çıkacak :( durduk yere halbuki bios ayarı değiştirmiştim sadece
 
Büyük ihtimalle işlemciyi tak çıkar yaptığında düzelir. Sanallaştırmanın bu hale getirmemesi lazım anakartta başka bir şey olabilir.
Hocam içimde kalmasın diye gittim yataktan kalktım söktüm işlemciyi tekrar taktım aynı
Hayır anakart sorunu olduğundan emin olsam anakart alırım ama boşa para vermek istemiyorum
# final güncelleme [ÇÖZÜLDÜ] #

Arkadaşlar daha sonra Google'dan arayıp gelecekler için açıklayıcı olması babından yazıyorum ki yarın bir gün biri daha yaşarsa sorununu çözsün ve para kaybetmesin.
Tam olarak benim nasıl çözdüğümü bilmiyorum ama yaptığım her şeyi yazacağım ki insanlar neler denediğimi bilsinler.

Olay örgüsüne göre 2 konuya da atacağım bu yorumu. Çünkü aslında bağıntılılar. 2 anakart da ASUS.

Önce, 1. anakartım olan H81M-K BIOS'dan Intel virtualization Technology ayarını açtıktan sonra F10 yapıp reset atınca değişik bir ekran çıkartıyor. Ardından tekrar reset atıyorum ve tekrar BIOS'a giriyorum. Oradan F5 ile Default'a alıyorum. Ardından normalde yapmamam gerek ama ben Intel virtualization Technology'i gene enabled edip F10 ile kaydedip çıkıyorum.
Ardından bilgisayar açılmıyor.
belirtiler;
-Siyah ekran, hiçbir şey gelmiyor. Tamamen siyah.
-Monitöre sinyal gelmiyor olabilir, monitörün ışığı yanıp sönüyor.
-Klavyeye tam güç geliyor. Herhangi bir aktivite gelmiyor, sadece güç geliyor. Tüm NumLock, Caps Lock, scrolllock ışıkları yanıyor, bilgisayar güç kablosu takılıyken ve kapalıyken de yanıyor ve asla kapanmıyor.
-Mouse ışıkları da yanıyor.
-Fanlar çalışıyor, ekran kartı çalışıyor.

bu belirtilerin ardından forumdan duyduğum, kendi iç güdülerim ve bilgisayarcının da söylemesiyle anakarttan vazgeçip yeni anakart alıyorum.

B85M-G.
Bu anakartta da BIOS güncellemesi yapıyorum.
Anakart güncellemenin ardından açılmıyor.
belirtiler;
- Her şey çalışıyor.(fanlar vs.)
- Görüntü gelmiyor, daha doğrusu görüntü gelemeden bilgisayar reset atıyor.
- Bilgisayar PSU kablosunu takar takmaz otomatik olarak açılmaya çalışıyor kendi kendine.
- Bilgisayar her 2-3 saniyede fanları çalıştırıyor ve bir araba gibi istop ediyor ardından tekrar başlamaya çalışıyor ve bir döngüye giriyor ama asla açılmıyor.

Bu belirtilerden sonra yine vazgeçiyorum anakarttan tamirciye gitmeyi düşünürken bazı şeyler deniyorum. Bu denediğim şeylerin büyük bir kısmını önceki anakartta da denedim. Farkları yazacağım kalın ile.

çözüm denemeleri;
Burada anlattığım çözüm denemelerini hem H81M-K anakartımda, hem de B85M-G anakartımda denemiş bulunuyorum. Henüz sadece B85M-G kartı çözdüm. Ancak muhtemelen H81M-K anakartı da çözeceğim çünkü üstte bahsettiğim belirtiler bire bir aynı.
Denediğim şeyler neredeyse aynı.
- BIOS pilini çıkartıp birkaç saniye sonra geri takmak.
- Rehberde anlatıldığı üzere CLR RTC yapıyorum. Jumper'ları 3 dişli yerdeki ilk iki dişten çıkartıp son 2 dişe takıyorum. Bunu yapmadan önce bilgisayarı kapatıyorum ve fişten çekiyor ardından güç tuşuna basarak içindeki son enerjiyi aldıktan sonra bu adımı yapıyorum. Rehberi okuyun zaten rehberde nasıl yapılacağı yazıyor.
- Rehberde gene orada küçük punto ile belirtilmiş eğer bu adım işe yaramazsa önce pili sökün, sonra bu adımı yapın, sonra pili takın diyor. Burada açık yazmamışlar, yani jumper 2 ve 3. pinlerdeyken mi yoksa 1 ve 2. pinlerdeyken mi takılmalı belli değil. burada iki anakart arasında yaptığım farklardan birini yazmakta fayda var. H81M-K da pil takılıyken sökükken jumperlar 3'deyken 1'deyken her türlü denedim. ama B85M-G'de Jumper'ı pili söktükten sonra 2-3'e aldım. Ardından pili takmadan önce geri aldım. Bu arada bir başka fark jumper başlığında bir problem olabileceğini düşünerek 2 ve 3. dişlere jumper başını takmak yerine bazen bıçak yardımıyla iki dişi birbirine temas ettirdim B85M-G de çünkü sanki dişler yamukmuş ve jumper çalışmıyormuş gibi hissettiğim için.
- bu önemli bir fark B85M-G de yaptığım önemli değişikliklerden biri, biliyorsunuz bunda farklı belirtiler almıştım yani PC açılmıyordu bile. Dolayısıyla önce PC'den tüm elektriği kestim. Pili de çıkarttım ve 20 dk pilsiz kablosuz ölü gibi yatırdım. Ardından pili taktım ve aynı hata devam etti. Fakat ardından RAM'leri söktüm. İkisini birden. Ve bilgisayar açıldı ama H81M-K'daki belirtilere dönüştü. Yani açılır gibi yapıp hemen kapanmak yerine komple her şey fanlar vs. açık kaldı ama klavye kilitlenmesi ve ekrana görüntü gelmemesi gibi şeyler olmaya başladı. Bunlar yaşanınca üstte bahsettiğim pil sök tak, clear RTC RAM yap gibi işlemleri kafama göre ama H81M-K da yaptığımdan daha az şiddetli bir şekilde rehbere göre yapmaya başladım.
En son denememde ne yaptığımı tam ben de bilmiyorum pili söktüm clear RTC yaptım pili taktım tekrar clear RTC yaptım sonra tekrar normale döndürdüm. Bilgisayarı çalıştırdım ve açılırken öyle içimden geldi 1 kez falan F8 tuşuna bastım ve BIOS geldi.

Şimdi B85M-G anakartı tamir etmiş bulunuyorum.
Muhtemelen bu adımları rastgele deneyerek H81M-K'yı da tamir edebileceğim.
ancak yine de bunların hiçbiri teknik analiz ve teknik bilgi değildir, tavsiye de değildir, bilgisayarcıya götürmekte fayda var tabii iyice bozma ihtimaliniz de var ama benim gibi çöpe atmaya karar verdiyseniz belki yapılabilir.
Sadece benim gibi hemen vazgeçip yeni bir anakart almaya karar verdiyseniz, rastgele bir şeyler deneyerek belki bir ihtimal düzeltebilirsiniz demek ve sorunu tanımlamak için yazdım. Çünkü bence kimse bir şey bilmiyor bu konu hakkında.
O yüzden eğer anakartı çöpe atmaya karar verdiyseniz hemen yapmayın biraz çabalayın.
İyi günler.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı