Bilgisayar ve oyun tutkusu olan birisine bölüm tavsiyesi

enes ulken

Hectopat
Katılım
10 Ağustos 2018
Mesajlar
29
Hayatımın tamamında bilgisayarlar ve onların oyunlarının tutkusu ile yaşamış biri olarak kafam karışık bir durumda. Ben kendime baktığımda, meslek olarak tabi ki de, bu alanda bir şeyler yapmak istiyorum fakat hangi bölüme gitmek için çabalamalıyım hâlâ bilmiyorum. Bana yardımcı olabilecekseniz -iki türlü durumda da şimdiden teşekkür ederim- kendim hakkında kısaca bahsedeyim.

- Neden bilmem ama matematiğe bayılan kesimdenim. Geometri ile de aram iyidir aynı şekilde.
- Fen konusunda özellikle fiziğe hem eğilimim var, hem de hoşuma gidiyor fiziğin tamamı. Elektrik ve manyetizma gibi konuları ile aram biraz daha mesafelidir.
- B2 İngilizce
- Ve basitçe oyun / yazılım tutkunuyum. Tabi ki de oyundan kastım sabahtan akşama LoL oynayıp "Ben yazılımcı olacağım." tarzında bir şey değil. Oyunları anlamak, bunları üretirken uğraş gösteren insanların düşüncelerini, ilham kaynaklarını anlamaya çalışmak ve bu alanlarda yeni şeyler öğrenmek hoşuma gidiyor. Sadece oyunlar değil aynı şekilde kodlama, bu alanlarda olan tasarım ya da video editörlüğü gibi de bir çok şey de pek hoşuma gitmektedir.

Asıl konuya geri dönecek olursak. Ben kendimi bu şekilde kısaca özetlemeye başladığım zaman "Eh, bilgisayar mühendisliği falan diyorlardı. Herhalde öyle bir şeylere bakarım." derdim ama bir kaç aydır fark ediyorum ki ben bir bilgisayar mühendisinin ne yaptığını ya da öğrendiğini bile doğru düzgün bilmiyormuşum. Bana en uygun üniversite bölümlerini bulma konusunda yardım edebilir misiniz?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Oyun geliştiricisi olmak isteyenler için Dijital Oyun Tasarımı bölümü çok mantıklı görünüyor. Yazılım hoşuma gidiyor diyorsunuz ama hiç denediniz mi? Birçok insan bir işi sevdiğini düşünür fakat o işin içine girdiğinde aslında o işin gerçek halini değil de bildiği ya da hayal ettiği halini sevdiğini anlıyor. Oyun geliştirmeyi denedikten sonra bu işi gerçekten seviyor musunuz bunu anlarsınız.
 
Oyun geliştiricisi olmak isteyenler için Dijital Oyun Tasarımı bölümü çok mantıklı görünüyor. Yazılım hoşuma gidiyor diyorsunuz ama hiç denediniz mi? Birçok insan bir işi sevdiğini düşünür fakat o işin içine girdiğinde aslında o işin gerçek halini değil de bildiği ya da hayal ettiği halini sevdiğini anlıyor. Oyun geliştirmeyi denedikten sonra bu işi gerçekten seviyor musunuz bunu anlarsınız.

Doğrudan başarılı denilebilecek hiçbir şey hiçbir alanda üretmedim. Kendi ufak tefek uğraşlarımdan bu çıkarımı yaptım. Benim aklımda olan şey biraz kapsamlı bir alanda eğitim alıp daha sonra hayatın çıkardıklarına ya da benim isteklerime göre bir noktaya yönelmek. Bu yüzden de aslında kararsızım diyebilirim.
 
Şu aşamada bir şey üretip üretmemeniz değil de bir şeyin detayına inip inmediğiniz önemli. Yazılımla uğraşan birçok insan oyun yapmak ister fakat oyun yapmak o kadar detaylı bir konu ki içine girdikçe vazgeçilebiliyor. Hangi yazılım dillerini biliyorsunuz? Bildiğiniz dilleri hangi oyun motorlarında kullanabiliyorsunuz? Bunları araştırın. Oyun geliştirmek sizin için sadece bir heves mi yoksa gerçekten tüm zorluklarıyla mücadele edebilecek misiniz bunu görmeniz lazım. Bir sorunu çözmek için ne kadar uğraşıyorsunuz? Birkaç saatten sonra sıkılıp bırakıyor musunuz yoksa günlerce o sorunu çözmekle uğraşabiliyor musunuz? Bunu hayatınızın geneli için değil yazılım için sormalısınız. Bunları öğrenmeniz gerekir ve öğrenmenin en iyi yolu proje geliştirmektir. Örnek veriyorum satranç oyunu yapmayı deneyin. Subway Surf benzeri oyun yapmayı deneyin. Ufak tefek şeyler deneyin. Elbet sorunlarla karşılaşacaksınız. Bunlarla mücadele edebiliyorsanız bu iş size göre olabilir. Her zaman her sorunu çözeceksiniz diye bir kural da yok bunu sakın unutmayın. Bir sorunu çözememek yazılımın size göre olmadığı anlamına gelmez.

Bir alanda bilgi sahibi olmak ve alt dallarında uzmanlaşmak yazılım için mantıklı bir yaklaşım. Mantığını kavradıktan sonra ister oyun geliştirin, ister sohbet uygulamaları yapın, isterseniz Technopat 2 yapın. Yönetimin bu foruma ısrarla eklemediği özellikleri siz kendi forumunuza ekleyebilirsiniz mesela :)

Kısacası deneyin. Bir şeyler yapın. Ne kadar teorik bilgiye sahip olsanız bile işin içine girdiğinde bambaşka bir dünyayla karşılaşıyorsunuz. Umarım başarılı bir yazılımcı olursunuz.
 
Ben de oyun bağımlısıyım. Girerim rekabetçi oyunlara kol takarım klavye mouse tutan adamı tabiri caiz ise zırlatırım. 7 8 yaşımdan beri o monitöre hür dikkat bakarım. Bir oyunu kavramam 30 dakika sürüyor ama oyun yapmak gibi saçma bir şeye girmem.

Türkiye sınırlarında kaç tane oyun firması var? Ya da fikir çıksa bütçe verecek kaç firma var. Odanızda hobi olarak oyun yapabilirsiniz ama diyorsanız giderim X firmaya girerim...

Kuzenimden örnek vereyim alt markanın alt markasında işe girdi, en tepedeki firma bayağı iyi ama iş yapmayana para yok demiş oyunun bir kısmı yetişmediği için maaşlarını yatırmamış. Bu gibi saçma konular çok yaşanıyor diye geri döndü.

Elektronik ve elektrikle aşırı ilgiliyim. Elimde çoğu elektrikçide olmayan techizat var. Şu an balkonda yüzüne karla karışık yağmur vuran dolabın içindeki elektronik eşya değeri 80.000+ vardır hepsi en iyisi olduğu için su korkulacak bir şey değil. Ne mi yapıyorum? Canım ne isterse. Birisine telefon tamiri birisine kol tamiri birisine temizlik birisine kasa tamiri canım isterse yapıyorum. Kafama girerse bunu iş haline getiririm ve eminim bayağı ses getiririm. Sizde iyi olduğunuz konularda ilerleyin, bilmediğiniz konulardan uzak durun. Bu arada ekonomi üzerine okudum yine okuyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı