Bilgisayarda 770 MB RAM "donanıma ayrılmış" olarak gözüküyor

Mehmet Taban

Centipat
Katılım
21 Aralık 2020
Mesajlar
1.330
Makaleler
1
Çözümler
11
Yer
ETS 2'de Sabit diskine eziyet çektiriyor.
Merhabalar. Bilgisayarımda 4 GB DDR2 RAM takılı. Bu RAM'in 770 MB'lık bir kısmı görev yöneticisinde "donanıma ayrılmış" olarak gözüküyor. Nasıl düzeltebilirim bilmiyorum. İnternette gördüğüm her çözümü denedim olmadı. Bazıları işlemcinde veya anakartında dahili grafik birimi olabilir o alıyordur RAM'ini falan diyor. Olup olmadığını nasıl öğrenebilirim, varsa kaldırıp RAM'in tamamını kullanabilir veya etkinleştirip harici ekran kartım yerine onu kullanabilir miyim? İşlemcim Intel Core 2 Duo E8400 ve anakartım Foxconn G31MXP. Bilenler yardımcı olabilirse sevinirim.

Screenshot_1.png


Ayrıca hızda yazan MHz'ye aldırmayın. Bozuk o aslında RAM'lerim 800 MHz. Bir de üstte DDR2 olduğu gözükmüyor, bu da dikkatimi çekti. RAM'lerde de sorun olma ihtimali var mıdır? Bilen biri yardımcı olursa sevinirim :)
 

Usaglam

Hectopat
Katılım
27 Haziran 2016
Mesajlar
40
Dahili grafikler çalışmıyor. Yani sorunun kaynağı dahili grafikler olamaz çünkü aktif bile değil. Yukarıda söylediklerimi dener misiniz?
Bu şekilde. Eki Görüntüle 1170655
O Windows içerisinde çözümleri denedikten sonra yaptığım ilk şeylerden biriydi. Yine de çözülmemişti.
Hmm. Peki bellek modüllerinin birini çıkarıp dener misiniz? Yani bir tane RAM takılı olsun. Bakalım yine 770 MB mı ayıracak donanıma.
 
KS
KS
Mehmet Taban

Mehmet Taban

Centipat
Katılım
21 Aralık 2020
Mesajlar
1.330
Makaleler
1
Çözümler
11
Yer
ETS 2'de Sabit diskine eziyet çektiriyor.
Tamamdır çok teşekkür ederim. Bilgisayarda biraz işim var. Gece işim bitince bir BIOS'u kontrol edeceğim. Burada yardım etmeye çalışan herkese teşekkür ederim :) RAM'lerin birini çıkardığımda 2 GB ayırırsa büyük ihtimal sorun o RAM'dedir diye düşünüp diğer RAM'i çıkarıp sadece sorunlu RAM'i takacağım. Eğer sorun RAM'deyse RAM almam gerek artık :(
 

Usaglam

Hectopat
Katılım
27 Haziran 2016
Mesajlar
40
Tamamdır çok teşekkür ederim. Bilgisayarda biraz işim var. Gece işim bitince bir BIOS'u kontrol edeceğim. Burada yardım etmeye çalışan herkese teşekkür ederim :)
Yüksek ihtimalle RAM'lerinizin biri veya ikisi sorunlu. Müsait olduğunuzda Windows Bellek Tanılama Aracı ile belleklerinizi test etmenizi öneririm.

 

Usaglam

Hectopat
Katılım
27 Haziran 2016
Mesajlar
40
Bunu deneyeceğim şimdi. Sonucun ekran görüntüsünü size atacağım bitince.
Taramayı yaptım hiç bir sorun bulunamadı dedi. Eki Görüntüle 1170706

RAM'leri tekli denemek dışında başka bir çözüm kalmadı. Sistemde bir tane RAM takılı olsun. Çözülmezse RAM'i diğer slota takın. Yine olmazsa aynılarını diğer RAM için uygulayın. Bütün bunları yaparken donanıma ayrılmış bellek miktarını da kontrol edin. Şu ankinden farklı bir değer görürseniz yazın. Eğer bunları yaptıktan sonra da çözülmezse sorununuz beni aşıyor. Umarım çözersiniz.
 
KS
KS
Mehmet Taban

Mehmet Taban

Centipat
Katılım
21 Aralık 2020
Mesajlar
1.330
Makaleler
1
Çözümler
11
Yer
ETS 2'de Sabit diskine eziyet çektiriyor.
Ram işini yarın deneyeceğim büyük ihtimal. Gündüz gözüyle yapsam daha iyi olur. Yardımınız için teşekkürler.
PEG ile başlayan yerde HD 3450 diye ekran kartım görünmüyordu. Başka bir isimle mi görünüyor? Eğer böyleyse adı ne olarak gözüküyor belirtebilir misiniz? Ayrıca Init Display First yazan yerde PCI Slot yazıyor doğru mudur? Bir de son olarak 256 yazan yerde bende 128 var. Değiştirmeyi deneyince sadece 128 seçeneği verilmiş.
Pardon karıştırmışım. DVMT falan yazan yerler yok 256 yerde yok sadece en alttaki 128 var onunla karıştırmışım. Bir şey karıştırdım kurcaladım düzeltemedim bir türlü. En son da şimdi BIOS'u varsayılan haline döndürdüm kurcaladığım şeyler düzelsin diye. Uykulu uykulu olmayacak gibi. En iyisi gündüz gözüyle yapmam olacak gibi görünüyor.
@Usaglam Ram'leri söküp taktım. Sadece 2 GB ram varken 2 MB'a yakın donanıma ayrılmış oluyor. Ama 2 Ram'ide takıp 4 GB olarak kullandığımda yine 770 MB oluyor. 2 Ram'i de tek tek takıp denedim. Yerlerini de değiştirdim. Olmadı. Biosla alakalı olabileceğini de düşündüm ama bios kısmı çok kafamı karıştırdı açıkçası.
 
Son düzenleme:

Yuno Gasai

Decapat
Katılım
11 Haziran 2019
Mesajlar
914
Çözümler
7
Yer
bdfyobgsougt
İlginç, sisteminizde HD 3450 ekran kartı var fakat yine de onboard kartı kullanıyormuş gibi 770 MB RAM sisteme gidiyor. Ayrıca o nasıl bir RAM hızıdır hocam, sisteminiz cidden sorunlu, çünkü hem DDR2 olduğunu bilmiyor hem de 800 MHz yerine 25834 MHz gösteriyor.
 

Usaglam

Hectopat
Katılım
27 Haziran 2016
Mesajlar
40
Ram işini yarın deneyeceğim büyük ihtimal. Gündüz gözüyle yapsam daha iyi olur. Yardımınız için teşekkürler.
PEG ile başlayan yerde HD 3450 diye ekran kartım görünmüyordu. Başka bir isimle mi görünüyor? Eğer böyleyse adı ne olarak gözüküyor belirtebilir misiniz? Ayrıca Init Display First yazan yerde PCI Slot yazıyor doğru mudur? Bir de son olarak 256 yazan yerde bende 128 var. Değiştirmeyi deneyince sadece 128 seçeneği verilmiş.
Pardon karıştırmışım. DVMT falan yazan yerler yok 256 yerde yok sadece en alttaki 128 var onunla karıştırmışım. Bir şey karıştırdım kurcaladım düzeltemedim bir türlü. En son da şimdi BIOS'u varsayılan haline döndürdüm kurcaladığım şeyler düzelsin diye. Uykulu uykulu olmayacak gibi. En iyisi gündüz gözüyle yapmam olacak gibi görünüyor.
@Usaglam Ram'leri söküp taktım. Sadece 2 GB ram varken 2 MB'a yakın donanıma ayrılmış oluyor. Ama 2 Ram'ide takıp 4 GB olarak kullandığımda yine 770 MB oluyor. 2 Ram'i de tek tek takıp denedim. Yerlerini de değiştirdim. Olmadı. Biosla alakalı olabileceğini de düşündüm ama bios kısmı çok kafamı karıştırdı açıkçası.
Hocam şimdi iki RAM'i tek tek denediğinizde ikisinde de mi 2 MB donanıma ayrılıyor? Yoksa birisi 2 MB, diğeri 770 MB mı ayırıyor? Eğer birinci durum geçerliyse sorun anakarttan kaynaklanıyor büyük ihtimalle. Keşke size yardımcı olabilsem.
 

Usaglam

Hectopat
Katılım
27 Haziran 2016
Mesajlar
40
Her iki RAM'i de tek tek taktım. İkisinde de 2 MB'a yakın donanıma ayrılmış oluyordu. Ama iki RAM'i aynanda taktığımda yine 770 MB oluyor. Galiba anakart ile alakalı veya benim bios'ta bir problem var. Yardımlarınız için teşekkür ederim. İnşallah bir gün çözebilirim şu sorunu.
Evet. Sorun anakart yada BIOS'ta. Sakın yeni anakart almayın. O sistem gittiği yere kadar gitsin. LGA 775'e bu saatten sonra yatırım yapmaya değmez. Sizin yerinizde olsam yeni sahibine durumu belirterek o sistemi elimden çıkartırdım.
 
Yukarı