Çözüldü Bilgisayardan gelen ses ne anlama geliyor?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

rosefritz

Hectopat
SSD veya HDD modeli
Raijintek Cratos ATX 3.0 850W 80+ GOLD PCIe 5.0
Ekran kartı
GIGABYTE AORUS RX 580
Anakart
B850 TOMAHAWK MAX WIFI
İşlemci
R7 9800x3D
Merhaba, bilgisayardan 5–10 dakikada bir hafif bir ses yükselip azalıyor. Sanırım fanlar anlık olarak hızlanıp yavaşlıyor. Bunun sebebi ne olabilir? Bilgisayarda yaptığım tek değişiklik PSU’yu değiştirmek oldu, daha önce böyle bir ses fark etmemiştim. Ekran kartının fan-stop özelliğiyle ilgili olabilir mi? Eğer bundan dolayıysa nereden kapatabilirim fan stopu?

Çözüm
Ses yaklaşık 1 saniye sürdüğü için pek takip edemiyorum ama BIOS’ta da bu ses çıkıyor.

Sesin PSU fanından geldiğini gördüm.
Merhaba, bilgisayardan 5–10 dakikada bir hafif bir ses yükselip azalıyor. Sanırım fanlar anlık olarak hızlanıp yavaşlıyor. Bunun sebebi ne olabilir? Bilgisayarda yaptığım tek değişiklik PSU'yu değiştirmek oldu, daha önce böyle bir ses fark etmemiştim. Ekran kartının fan-stop özelliğiyle ilgili olabilir mi? Eğer bundan dolayıysa nereden kapatabilirim fan stopu?

Olabilir benim ekran kartı da ara ara fan açınca ses artışı oluyor. Yanlış hatırlamıyorsam MSI Afterburner ve AMD Software uygulaması ile fan hızı ayarlanıyordu.

Performans kısmında Ayarlanıyor bölümüne girip Ön Ayar kısmından Özeli seçin. Fan Ayarını etkinleştirin ve Sıfır RPM’i devre dışı bırakın. Eğer ses hâlâ geliyorsa, HWMonitor ve Görev Yöneticisi üzerinden birkaç dakika sistem sıcaklıklarını ve kullanımları kontrol edin, bir anormallik var mı diye.

Ekran görüntüsü 2025-12-07 125553.png

Bir kenarda Görev Yöneticisi’ni, diğer tarafta ise HWMonitor’ü açın. 5–10 dakika gözlemleyin. Fan sesi artmaya başladığında, işlemciyi veya ekran kartını fazla kullanan bir uygulama çıkıyor mu ya da sıcaklıklarda anlık ve anormal yükselmeler oluyor mu diye kontrol edin.

Ses yaklaşık 1 saniye sürdüğü için pek takip edemiyorum ama BIOS’ta da bu ses çıkıyor.

Sesin PSU fanından geldiğini gördüm.

Son düzenleme:
Çözüm

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı