Bilgisayardan gelen tiz ses

Escuba

Hectopat
Yer
Çanakkale/Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
MSI Afterburner üzerinden ekran kartımın OC değerlerini bulmak için test ederken physx4-CPU medium++ testini çalıştırdığım zaman(ki bu test hem işlemciyi hem de ekran kartını yoruyor. ) Kasanın içinden tiz bir ses gelmeye başlıyor 10 15 saniyenin ardından ses kesiliyor ve aynı anda test hata veriyor(donuyor). Ana kartın oradan mı ekran kartından mı yoksa PSU'dan mı bir türlü anlayamadım zaten kulaklarımda çok iyi duymaz. Kullandığım PSU bu, 650W 85+ Bronze. Sistem bilgilerim ise bu şekilde:
  • KFA 2 RTX 2060S
  • Ryzen 5 2600X (stok değerde çalışıyor 3.6GHz. ) (OC ettiğim zaman kapanma sorunlarıyla karşı karşıya kaldım sanırım PSU yetersizliğinden dolayı çünkü sıcaklıklar normal. )(Stok fan. )
  • 16 GB DDR4 3000MHz RAM (Dual CHANNEL)
  • ASUS PRİME B450M-K
  • TOSHİBA 3TB HDD
  • TEAMGROUP 5000GB SSD
Ben PSU kaynaklı olduğunu düşünüyorum, çünkü ikisini zaten aynı anda OC edemiyorum bile. Ki bu anakartla CPU OC etmeye pek cesaretim de yok. Konu hakkında bilgisi olup paylaşan olursa çok sevinirim, herkese iyi forumlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyunlarda bir problem yok, GPU stress testinde de bir problem yok, sadece 2 sini aynı anda yani hem işlemciyi hem de ekran kartını ortak bir teste soktuğumda geliyor bu ses. Sistem yeni bu arada 1 aylık daha.
Anlamadığım nokta şu 650 W besleyemiyor mu bu bilgisayarı ? OC yaptığımda.
Belki de HDD den geliyordur. Ben oyun olarak sadece ETS2 den örnek verdim tek o oyunda oluyor bende o da çok fps olmasından kaynaklanıyormuş.

Bu arada kapanırken dereceler kaç oluyor? Bir de Hardware Monitorden voltaj dalgalanması var mı bakabilir misiniz? Kesin sonuç olsun.
Dereceler çok stabil, CPU 60-65 derece oluyor, GPU da aynı şekilde
1571820386696.png

Maksimum ulaştığı derece 63 oldu geri düştü ki %80 cpu load var şuan benim oynadığım hiçbir oyun bu kadar yormuyor zaten işlemciyi. bütün çekirdekleri 4ghz de çalıştırıyorum, offset voltage ayarlı maksimum: 1,1875, ekran kartında bir OC yok. Kapanması ise beklenmedik şekilde oluyor bu değerleri giriyorum, ardından oyuna giriyorum oh problem yok bazen yarım saat bazen 1 saat sonra tak restart atıyor bir anda afterburner dan bilerek takip ettim değerleri 58 derece CPU da restart attı, PSU gücü mü kesiyor anlamadım. Öyle ahım şahımda bir şey değil 35€ ' ya almıştım. Stress testini hiç uzun tutmadım anakarta güvenmiyorum. Bu arada stok değerlerde sorunsuz çalışıyor.

BIOS'u default çektikten sonra kapanma oluyor mu peki? Sadece XMP açık olarak kullanınca. Bu arada sorun yoksa da sistem kararlılığı açısından da o PSU değişmeli zaten kanaatimce.
Stok değerlerde hiçbir problem yok XMP açık.
BIOS'u default çektikten sonra kapanma oluyor mu peki? Sadece XMP açık olarak kullanınca. Bu arada sorun yoksa da sistem kararlılığı açısından da o PSU değişmeli zaten kanaatimce.
Bir de şunu farkettim Ekran Kartı OC' lu iken işlemci çok yemeyen oyunlarda gayet güzel sorunsuz oynatıyor. Ama işin içine birde (stok değerlerde işlemci) işlemci isteyen bir oyun girdiği zaman crash veriyor.

Son düzenleme:
Stok değerlerde hiçbir problem yok XMP açık.
Bir de şunu farkettim Ekran Kartı OC' lu iken işlemci çok yemeyen oyunlarda gayet güzel sorunsuz oynatıyor. Ama işin içine birde (stok değerlerde işlemci) işlemci isteyen bir oyun girdiği zaman crash veriyor.
GHz yetmiyor olabilir mi ? Oyun sistem gereksinimleri stok değerlere yetiyorsa vermemesi gerekiyor.Yani işlemci kaynaklı bir sorun değildir diye düşünüyorum.
Dereceler çok stabil, CPU 60-65 derece oluyor, GPU da aynı şekilde
Eki Görüntüle 451108
Maksimum ulaştığı derece 63 oldu geri düştü ki %80 cpu load var şuan benim oynadığım hiçbir oyun bu kadar yormuyor zaten işlemciyi. bütün çekirdekleri 4ghz de çalıştırıyorum, offset voltage ayarlı maksimum: 1,1875, ekran kartında bir OC yok. Kapanması ise beklenmedik şekilde oluyor bu değerleri giriyorum, ardından oyuna giriyorum oh problem yok bazen yarım saat bazen 1 saat sonra tak restart atıyor bir anda afterburner dan bilerek takip ettim değerleri 58 derece CPU da restart attı, PSU gücü mü kesiyor anlamadım. Öyle ahım şahımda bir şey değil 35€ ' ya almıştım. Stress testini hiç uzun tutmadım anakarta güvenmiyorum. Bu arada stok değerlerde sorunsuz çalışıyor.
Voltaj sorunundan kaynaklı kapanma oluyor olabilir bu arada voltajı yükseltip deneyebilirsiniz ama eğer bilginiz yoksa bilgili biri ile yapmanız daha mantıklı çünkü sistemi yakabilirsiniz dikkatli olun. Ne güzel yeni sistem hiç olmasın. Prime95 ile sistem o işlemci voltajında kararlı çalışıyor mu diye bakmanızda yarar var.

Son düzenleme:
GHz yetmiyor olabilir mi ? Oyun sistem gereksinimleri stok değerlere yetiyorsa vermemesi gerekiyor.Yani işlemci kaynaklı bir sorun değildir diye düşünüyorum.

Voltaj sorunundan kaynaklı kapanma oluyor olabilir bu arada voltajı yükseltip deneyebilirsiniz ama eğer bilginiz yoksa bilgili biri ile yapmanız daha mantıklı çünkü sistemi yakabilirsiniz dikkatli olun. Ne güzel yeni sistem hiç olmasın. Prime95 ile sistem o işlemci voltajında kararlı çalışıyor mu diye bakmanızda yarar var.
Hocam dediğim gibi uzun süre stress testine sokamıyorum çünkü hem stok fan var üstünde hemde anakartımın üzerinde hiçbir soğutucu yok, yetersiz voltajdan da olabilir ama offset ayarı açık yani ne kadar çekmesi gerektiğine kendi karar veriyor zaten. Benim voltajı dayadığımda oldu(kontrollü bir şekilde) bu sefer çok ısınıyor doğal olarak stok fan yetmiyor ama ben yinede verdiğim voltajın yeterli olduğunu düşünüyorum, reddit e falanda baktım herkes bu civarlarda voltaj veriyor 4GHz 'e, sizin voltaj değerleri nasıl ?

Hocam dediğim gibi uzun süre stress testine sokamıyorum çünkü hem stok fan var üstünde hemde anakartımın üzerinde hiçbir soğutucu yok, yetersiz voltajdan da olabilir ama offset ayarı açık yani ne kadar çekmesi gerektiğine kendi karar veriyor zaten. Benim voltajı dayadığımda oldu(kontrollü bir şekilde) bu sefer çok ısınıyor doğal olarak stok fan yetmiyor ama ben yinede verdiğim voltajın yeterli olduğunu düşünüyorum, reddit e falanda baktım herkes bu civarlarda voltaj veriyor 4GHz 'e, sizin voltaj değerleri nasıl ?
Kusura bakmayın uzun zamandır İnternet yoktu yazamadım. Benim voltaj değerim 1.16 civarı kendisi veriyor ama benim 3.6 GHz 'de çalışıyor. Ben stok fanla yükseltmeye korkuyorum çünkü boşta çok fazla sıçramalar yapıyor 60 dereceleri bile gördüm.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı