Bilgisayarı 12 saat açık tutmak ortalama ne kadar elektrik tüketir?

Doğru güç ayarları vs. yapılınca mining oyuna göre daha az harcıyor aslında. Ekran kartına yük bindiğinden sadece az harcıyor.
Mining hiç yapmadım o konuda bir yorum yapmam doğru olmaz lakin elektrik faturasına bariz yansıdığını biliyorum okuduklarımdan. Oyun 24 saat oynamak zor hocam. O yazdığım oyun baya düşük.

Ek yapayım. Şimdi bahsettiğim oyun düşük donanımlı isteyen bir oyun. Tutup bir cyperpunk rdr2 gibi bir oyunu 24 saat oynarsan açık bırakırsan dediğin mantıklı olabilir tabi.
 
Son düzenleme:
Mining hiç yapmadım o konuda bir yorum yapmam doğru olmaz lakin elektrik faturasına bariz yansıdığını biliyorum okuduklarımdan. Oyun 24 saat oynamak zor hocam. O yazdığım oyun bayağı düşük.

Ek yapayım. Şimdi bahsettiğim oyun düşük donanımlı isteyen bir oyun. Tutup bir Cyberpunk RDR2 gibi bir oyunu 24 saat oynarsan açık bırakırsan dediğin mantıklı olabilir tabii.

Yani aynı saat mining ile oyun arasında mining daha az harcıyor ekran kartını zorlayan bir oyun olduğunda. Tabii gidip de Minecraft falan oynanırsa az harcar.
 
Arkadaşlar sistem bileşenleri bu şekilde: (1. görsel)
Bilgisayarı çalıştırma sebebimde backlink basması ortalama CPU RAM tüketimi programın sağ tarafında yazıyor: (2. resim)
Anakart, RAM, SSD/HDD, kasa fanları, çevre birimleri 30-40 W'den fazla tüketmez. Bunların dışında kalan işlemci ve ekran kartı, tüketimin yarısından daha fazlasını oluştururlar. İşlemci kullanımını %7 olarak vermişsiniz, 15-20 W'yi geçmez bu kullanımla ama ekran kartı ne kadar kullanılıyor acaba? 1050Ti'nin, boşta veya video/film oynatmada 5-10 W tükettiği yazılmış, tavanı da 75 W zaten. Ekran kartı boştaysa toplam tüketim, 70-80 W'yi aşmıyordur. Tam değeri bulmamız imkânsız, onun için sarfiyat ölçer almanız gerekir.
 
PC'ler çok farklı amaçlarla olan kullanım şartlarına göre (internet, word'de yazı yazmak veya sürekli/kısmen oyun oynamak gibi) farklı watt sarfiyatlarını ortaya çıkarabilir. Wattmetreler ile bu değişik kullanımlarda PC'nin şebekeden çektiği watt değerleri değişik kullanım/watt olarak net belirlenmeli ve 24 saat içinde bunların dağılımıyla genel bir ortalaması PC'nin ortalama watt tüketimi olarak belirlenebilmelidir. Örneğin anakarta bağlı HDD'lerin uykuda, stanby'da iken, ekran kartlarının zor grafik oyunları dışında, vb. farklı watt değerleri ortaya çıkarabileceği de çok nettir. Kolay gelsin.
 
Boştayken 80 Watt.saat güç tüketse:

aylık 28,8 kW.sa elektrik tüketir.

Sanırım aylık 50-70 lira arası tutar diye tahmin ediyorum.

En sağlıklı sonucu şunun gibi bir cihazdan ölçerek bulabilirsin. 150-200 lira arası bir fiyatı var.
1641983991406.png
 

Geri
Yukarı