Bilgisayarın kasasından hafif elektrik çarpıyor

Anakart yükseltme vidalarını kullandınız mı?
 
Merhaba. Hayır, saksılardaki toprakla topraklama işlemi kesin yapılamaz, topraklama için toprakla teması iyi olan musluk, batarya, merkezi kalorifer tesisatı (doğalgaz borusu hariç çünkü bu uygulama yasaktır) borusu, vb. ayni işlevi yapabilir. Ancak en sağlıklı olarak en yakındaki buattta veya başka odalardaki topraklı prizlerde toprak hatlı ise PC'nin çalıştığı prize, PC uzatmalı prizlerine bu toprak kablosu çekilerek toprak hattı verilebilir. Ancak bu şekliyle sağlıklı olabilir. Toprak hattı evde çekili değilse yetkili bir elektrikçiyle toprak hattı müstakil evinize mutlaka masaüstü PC, buzdolabı, çamaşır makinesi, kurutma makinesi, elektrikli şohben, elektrikli temosifon, fritöz, topraklı dijital osiloskop, vb. için mutlaka çekilmelidir. Kolay gelsin.
Kabloların kasaya temas etmesiyle oluşuyor sanırsam arıza çıkarcağını düşünmüyorum
Evet, çok doğrudur, bu ihtimal masaüstü PC'lerde hemen hemen yok gibidir. Çünkü PSU'nun dış gövdesi kasa metal dış gövdesiyle toprak hattı potansiyelinde yani GND olarak sıfır volt olarak topraklıdır. Örneğin PSU içinden 220 VAC kısmında faz kablosu sıyrılıp kasaya temas ederse evin otomatı ve PSU sigortası anında atar. PSU DC çıkış kablolarının yalıtkanının sıyrılıp kasaya temas etmesiyle veya - DC şaseli ve ortak toprak hatlı kasa ile DC çıkışlarının kısa devresiyle PSU kendisini geçici korumaya alıp DC akımı keser. Sistem tekrar açıldığında PSU ve PC açılıp sistem tekrar çalışır. Kolay gelsin.
Anakart yükseltme vidalarını kullandınız mı?
Zaten bu durumda yani anakartla kasa arasındaki istenmeyen fiziki temaslarda PC'nin buzzeri alarmla öterek, sizi istenmeyen bu temasa karşı mutlaka uyarabilmiş olur. Kolay gelsin.
Not: Musluk, batarya, kalorifer borusuna toprak hattının bağlanabilmesi için evde toprak hattı mutlaka çekili olmalıdır. Bu şart bulunuyorsa toprak hattı mekanik bağlantısı sağlam olan borulardan bu şartta alınabilir. Akis durumda alınması ise sağlıklı olamayacaktır. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı