Yürüyen GTX1080
Hectopat
Daha fazla
- Sistem Özellikleri
- • Kasa: Lian Li A3
• Anakart: MSI B550M PRO-VDH
• İşlemci: AMD Ryzen 7 5700X3D
• Ekran Kartı: ASUS TUF Radeon RX 9060XT 16GB
• RAM: Corsair Vengeance RGB Pro 32GB (2×16) 3600MHz
• Depolama: Kingston Renegade 1TB NVMe Gen4 SSD
• Güç Kaynağı: Lian Li Edge 850W Gold
- Meslek
- Yazılım Geliştirici
Merhaba dostlar,
Yaklaşık 1 ay boyunca bu sorundan muzdarip oldum ve sonunda çözdüm. İşte çözüm süreci ve önerilerim:
Sistemim:
Sorun:
Oyun oynarken, özellikle Rainbow Six, The Long Dark, Metro Exodus gibi grafikleri yüksek olan oyunlarda, belirli süreler (bazen 1 dakika, bazen 10 dakika, bazen 60 dakika) sonucunda sistem kendiliğinden kapanıyordu. Kapanma, elektrikler gitmiş gibi bir shutdown şeklindeydi ve geri açılma durumu olmuyordu.
Çözüm:
1. NVIDIA Denetim Masası ayarları:
- NVIDIA Denetim Masası'na gidin.
- "3D ayarlarının yönetilmesi" sekmesine tıklayın.
- "Güç yönetim modu" seçeneğini bulun ve "maksimum performans"ı tercih edin.
2. Windows güç profil ayarları:
- Windows tuşuna basın ve "güç profilleri"ni arayın.
- "Yüksek performans" seçeneğini seçin.
3. Başlangıç ve kurtarma ayarları:
- Bilgisayarınıza sağ tıklayın ve "özellikler"e gidin.
- "Gelişmiş sistem ayarları"na tıklayın.
- "Başlangıç ve kurtarma" sekmesine geçin ve "otomatik olarak yeniden başlat" seçeneğinin işaretini kaldırın.
4. Hata ayıklama bilgisi ayarları:
- "Hata ayıklama bilgisi" kısmında, "çekirdek bellek dökümü" seçeneğini seçin ve kayıt edin.
5. Oyun ayarları:
- Oyun içindeki ayarları açın.
- "V-Sync" yani kare hızı sınırlamasını monitörünüze uygun bir değer (144Hz, 180Hz, 165Hz vb.) Olarak ayarlayın.
- Bu ayarları kaydedin ve oyuna giriş yapıp test edin.
Not: İki monitör kullanıyorsanız
Eğer ikinci bir monitörünüz varsa, oyun oynarken sadece tek monitör kullanmanızı öneririm. İkinci monitör, özellikle yüksek FPS gerektiren oyunlarda ek yük oluşturabilir ve bu tür kapanma sorunlarına neden olabilir?
Bu sorun genellikle FPS'in sınırlanmaması ve ekran kartının tüm gücünü kullanarak çökmesine neden oluyordu. Tabii ki, ısı sorunları da bu tarz ani kapanmalara sebep olabilir.
Konuyu okuyup beğeni atan herkese şimdiden teşekkür ederim.
Yaklaşık 1 ay boyunca bu sorundan muzdarip oldum ve sonunda çözdüm. İşte çözüm süreci ve önerilerim:
Sistemim:
- GTX 1080 Gaming X
- 32 GB G.Skill Ripjaws RAM.
- Cooler Master G650M PSU.
- B550M Aorus Elite anakart.
Sorun:
Oyun oynarken, özellikle Rainbow Six, The Long Dark, Metro Exodus gibi grafikleri yüksek olan oyunlarda, belirli süreler (bazen 1 dakika, bazen 10 dakika, bazen 60 dakika) sonucunda sistem kendiliğinden kapanıyordu. Kapanma, elektrikler gitmiş gibi bir shutdown şeklindeydi ve geri açılma durumu olmuyordu.
Çözüm:
1. NVIDIA Denetim Masası ayarları:
- NVIDIA Denetim Masası'na gidin.
- "3D ayarlarının yönetilmesi" sekmesine tıklayın.
- "Güç yönetim modu" seçeneğini bulun ve "maksimum performans"ı tercih edin.
2. Windows güç profil ayarları:
- Windows tuşuna basın ve "güç profilleri"ni arayın.
- "Yüksek performans" seçeneğini seçin.
3. Başlangıç ve kurtarma ayarları:
- Bilgisayarınıza sağ tıklayın ve "özellikler"e gidin.
- "Gelişmiş sistem ayarları"na tıklayın.
- "Başlangıç ve kurtarma" sekmesine geçin ve "otomatik olarak yeniden başlat" seçeneğinin işaretini kaldırın.
4. Hata ayıklama bilgisi ayarları:
- "Hata ayıklama bilgisi" kısmında, "çekirdek bellek dökümü" seçeneğini seçin ve kayıt edin.
5. Oyun ayarları:
- Oyun içindeki ayarları açın.
- "V-Sync" yani kare hızı sınırlamasını monitörünüze uygun bir değer (144Hz, 180Hz, 165Hz vb.) Olarak ayarlayın.
- Bu ayarları kaydedin ve oyuna giriş yapıp test edin.
Not: İki monitör kullanıyorsanız
Eğer ikinci bir monitörünüz varsa, oyun oynarken sadece tek monitör kullanmanızı öneririm. İkinci monitör, özellikle yüksek FPS gerektiren oyunlarda ek yük oluşturabilir ve bu tür kapanma sorunlarına neden olabilir?
Bu sorun genellikle FPS'in sınırlanmaması ve ekran kartının tüm gücünü kullanarak çökmesine neden oluyordu. Tabii ki, ısı sorunları da bu tarz ani kapanmalara sebep olabilir.
Konuyu okuyup beğeni atan herkese şimdiden teşekkür ederim.
Son düzenleyen: Moderatör: